Сгради в София пустеят – собствениците им в чужбина

Има сгради, от които само около 30% се обитават
19 сеп 2017 13:37, Екип на Bloomberg
46
Сгради в София пустеят – собствениците им в чужбина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията с увеличаване на необитаемите имоти не е от нова, тя е от доста години. Много от собствениците им или живеят в чужбина, или са възрастни хора с много имоти, един от които не ползват, или имотите са стари и не са използвани ежедневно. Това коментира Калоян Богданов от AGCapital в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"В центъра например от една страна цените са високи, което задържа масовото изкупуване на имоти в района, а от друга - има доста хора, притежаващи имоти, които не ползват".

Още по темата

Според Богданов е глупаво в центъра на една европейска столица да има скъпи имоти, които стоят празни.

"Стига се до там, че има сгради, от които само около 30% се обитават, а останалите- не".

По думите му това създава проблем не само за собствениците, а и за цялата сграда, защото се налага малко домакинства да плащат за поддръжка на цяла сграда. Следователно с времето тази сграда става все по-непривлекателна и цените на имотите в нея падат.

"Собствениците могат от печелят от необитаемите си жилища, ако ги отдават под наем краткосрочно – до 40-50-60 евро дневно. Това е долната граница, има и доста по-скъпи имоти".

Богданов обясни, че заради бума на нискотарифните авиолинии, в София всекидневно пристигат групи и индивидуални туристи, които търсят място за престой. Разбира се, като друг вариант посочи и дългосрочното отдаване под наем.

Той добави, че когато в имотите не се живее, те се амортизират.

"Когато един имот стои празен, той се амортизира повече и се захабява, отколкото ако бъде продаден. Съответно е добър вариант и да продадете този имот".

Гостът спомена и за платформи, които позволяват отдаване на имот под наем, дори дори ако собственикът не е в София, а някъде по света.

Има ли ръст в цените на имотите? В кои квартали на София се строи най-много? Защо моментът е удачен за инвестиция в имот? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да реши какво да први с имота си и кога, няма лошо да има празни имоти ако собствениците си плащат данъците и поддръжката. Винаги е имало процент працни апартаменти и занапред ще има. Едни ги пазят за децата си, други като се върнат от чужбина и т.н. - това е личен избор и не е икономически проблем.
41
0
 
6
 
! Отговори
жител преди 6 години
Трябва да се въведе сериозна регулация за поддръжка на сградите. Когато си собственик на апартамент за 100 хил. евро просто не върви да кажеш: пенсионер съм, този месец нямам 5 лв. за входа, покрива не ми тече на мен... Това че не ползваш имота не те освобождава от ремонтите и поддръжката - и сега в закона е написано.
40
0
 
1
 
! Отговори
Шега ли е? преди 6 години
До Анонимен 33Ти май не си си пил витамините. Как общината ще праща нуждаещи се в частен имот??? Аз ако имам пари имам право да купя 10 апартамента и да си ги държа празни. Ти като не си караш колата даваш ли я на нуждаещи се да се возят? Слез на земята.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав бе оня трима командват трима с приоритет те са специални неисе бро кога ще им гледаме вундеркизмав малкия град дано го видим умни са евала наи печените
38
1
 
2
 
! Отговори
? ? ? преди 6 години
Интересно, какво ли ни готвят, та така упорито ни убеждават доброволно да се откажем от това, което в днешно време е наистина най-сигурната инвестиция у нас?Дали пък наистина цените няма да скочат драстично след приемането на еврото? И някои се опитват да купят сега, та автоматично да забогатеят, когато приемем еврото?Или целта е някаква друга?
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богданов, глyпaвo е само семейството което те е създало!
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя държавата се опразни, вие за имоти ми говорите!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менда Стоянова ни готви такава секира с новият данък смет,че.....
34
2
 
17
 
! Отговори
На "Позитано&qu преди 6 години
съчиниха тази теория?Определени среди чудо ще правят, но всячески ще се опитат да лишат българина от едничката сигурна инвестиция на спечелените с труд пари.Днес банките у нас са несигурни.Дребният и средният бизнес са под прицела на специално замислени мерки, за да бъдат унищожени, а самите дребни и средни бизнесмени - разорени и задлъжнели до живот.Останаха само недвижимите имоти.На някого много му се ще да види българите лишени от каквато и да е собственост, зависими, унизени, наплашени.
33
1
 
12
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Това, което си написал(а), звучи като синоним на "Искаме си социализма!"Човек е работил, пестил, лишавал се е от много неща, за да инвестира парите си в жилище. Поради някаква причина в момента не живее там, но не го продава, нито го отдава под наем, защото това жилище ще му трябва. Не желае наематели да го амортизират, захабят и разграбят.Ти обаче искаш да му го вземеш и да го предоставиш на онзи тип хора, които създават проблеми и чакат някой друг да им ги реши.Знае се как съсипват общинск
32
1
 
13
 
! Отговори
БХК преди 6 години
В селата вече е към края си програмата " Десетилетие на ромското включване " и съответно "Десетилетие на българското изключване". Средствата са усвоени по направление, постигна се удвояване на броя на ромите в селските райони и двойно намаление на българите. Следващото десетилетие 2020-2030 г. програмата ще бъде насоченост градове в страната, а по-следващото 2030-2040 г. конкретно към столицата. Именно тогава се очаква и празните апартамени в София да бъдат изкупени от роми от селата.
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общината да праща наематели за празните жилища на инвеститорите. Ако не го продадат до 3 месеца, общината да праща крайно нуждаещи се наематели на фирмите. Да им се плаща наем, колкото на общинските жилища. Така строителната мафия ще спре да застроява и да унищожава градовете и да произвежда празни жилища. Това трябва да се внесе като законопроект.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Живея под наем в центъра на София в двустаен преходен апартамент 60 квадрата за 150 евро на месец."Ама тоя наем си го договорил преди 5 години сигурно. Я виж сега брокерчетата и собствениците колко са надули балона на кочините.
29
0
 
20
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Който не знае,цените на жилищата в София ги нафуха както 2008 година и то само за има няма 2 години -брокерската,банкерската и строителната мафия.Имотен балон с нереални цени,това е пазара на имоти в София.Не купувайте на тези цени.Банките нарочно задържат лихвите за да теглите кредити и да ги вдигнат после,брокерите лъжат собствениците да надуват че ще има ръст а строителите ви цакат с некачествено строителство.Това е положението в София.
28
3
 
24
 
! Отговори
Черна котка преди 6 години
Проблемът не е в това, че жилищата стоят празни, а в това, че са в окаяно състояние. Вижте в imot.bg какви гробници се продават в центъра. Крайно време за промяна на регулацията и драстични глоби за зле поддържаните сгради. Няма европейска столица, в центъра на която е възможно да живеят хора с вид и бит на клошари. Ако един човек не може да си позволи да поддържа имот в центъра - има други квартали. Ама били свикнали. С какво точно? Всеки ден ходят на опера, може би.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tia ne sa normalni koi kakvoto iska schte si pravi s imotite gledaite dr oroblemi v bg ne imotite na hirata a na mutrite imotite koito sa krali i sa stotinki sa kupili na stari hora imotite
26
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Не си гледал достатъчно. Аз примерно предлагах два двустайни апартамента за под наем, напълно обзаведени и ремонтирани, с една дума лукс. Няма да казвам какви смешни сумички ме съветваха брокерите да искам за тях. Други мои хора си вложиха парите в едностайни апартаменти, ремонтираха ги, обзаведоха ги и ги дадоха под наем. Няма мухъл, няма нищо от това, за което си писал.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Фактите в ЧИСЛА може би, а не в цифри.За София не си прав с ЧИСЛАТА, за цифрите няма какво да говорим, цифрите са десет: 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9 в десетичната бройна система, която ползваме.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Никой не може да ме убеди, че София е 2 милиона. Няма и един милион. България изчезва. Това е реалността. Ето фактите в ЦИФРИ Раждаемост около и под 60 хиляди годишноСмъртност около 120-130 хиляди годишно (тези които са тук, защото около 3 милиона са напуснали България за последните 28 години) Емиграция около 40 хиляди годишно. Всяка година намаляваме с над 100-120 ХИЛЯДИ. Реално в България има около 5 милиона заедно със бежанците и всички пребиваващи чужденци тук
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да дадеш под наем, Първо трябва да има наемател Второ наемателя да е платежоспособен. В задачата се пита, при положение, че през 1989 година бяхме около 9 милиона, а сега сме около 5 милиона и има достатъчно ново строителство, не стоят ли много жилища празни?