Просто пиете бира на улицата? Никой няма да ви глоби!

Новата наредба в София готви санкции само за пиянски прояви
42
Просто пиете бира на улицата? Никой няма да ви глоби!
Снимка: архив, Ройтерс

Ако спокойно се разхождате в парка и пиете бира, не попадате под санкциите на готвената нова наредба за обществения ред в София.

Още по темата
Текстът касае употребата на алкохол и нарушаването на обществения ред и спокойствието на гражданите, обясни пред БНР Иван Илиев, председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет, който е един от вносителите на наредбата.

Новата Наредба за обществения ред в София, която е качена за обществено обсъждане до края на октомври на сайта на Столичната община, забранява използването на фойерверки от 22 до 8 часа. Глобата е от 100 до 300 лева.

Толкова е наказанието и за организиране на гонки. Документът забранява още шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа и налага глоби за пиене на алкохол по улици, площади, градинки и паркове, ако това е свързано с нарушаване на обществения ред.

Илиев каза, че в момента редът на територията на Столична община се осигурява от документ, който е писан преди повече от 15 години.

Ясно е разписано какви са правата и задълженията на органите, които са компетентни по тази наредба - кметът на Столична община, районни кметове, представители на Столичния инспекторат, СДВР, пожарната и др. Контролът по тази наредба се осъществява или чрез регулярните функции, които изпълняват тези органи, или по сигнали на гражданите.

Илиев обясни, че нарушителите получават акт и ако не внесат сумата, той се препраща към НАП.

Представителят на Столичната община каза и как хората могат да дадат своето мнение по документа: "На сайта на Столична община са качени и контакти, на които могат да изпратят хората имейл със своите мнение и предложения по конкретни членове на наредбата в срок до края на месеца. Освен това на 19-и ще имаме представяне и обществено обсъждане в Столична община с гражданите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
То това и по смисъла на закона си го има действащ, но ограните на реда спят и ако минат вечер през парка Заимов на центъра вечерта, толкова актчета ще праснат на непълнолетните, че ще ударят джакпот, защото там си е една открита кръчма под звездите. Повечето неща, за които се иска да се вкарат някакви закони, то си ги има. Кучетат в Южния парк, се разхождат без никакъв надзр и по определени изисквания. След партита, *** заминават по тайните пътеки... Но гражданите искат зелено и въздух.
33
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Анонимен 8: Да те "светна" - точно в Русия, ако пиеш алкохол извън къщи или извън заведение, направо са те арестували и такава глоба ще ти ушият, че свят ще ти се завие! Така че, първо се информирай, а после коментирай!
32
3
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
А към кучетата беснеещи на глутници кой ще вземе мерки???
31
2
 
19
 
! Отговори
Не само БГ 2 преди 6 години
Вместо сутрин да тичаме в градинката до басейна Виктория, една сурия дребни кучета - пудели, булонки,мопсове и смесени безпородни без поводи тръгват да ни лаят. Дебелата лелка трябва да смучи фаса в едната ръка, в другата кафето, няма трета за повод.Сигурен съм, че при една проверка на дебелите и дърти лелки, безпоородните им ***, които осират тревата до пързалката, нямат регистрация в общините, чипове, и не такса вход.Имам куче, но ми писна от дебели лелки с агресивни дребни ***
30
1
 
25
 
! Отговори
Не само БГ преди 6 години
В скандинавските държави и Германия е забранено, между 60 и 100 лв. е глобата Андрешковци.Писна ми в градинката до Пирогов и басейн Виктория да гледам пияници да цокат бира по пейките, и то жени. Започват от 12.00. Сложете маркировките за кучешката градина до Виктория, защото ми писна хората да ме гледат накриво, че си разхождам кучето на Законово определено място. Писна ми от фекалии човешки и кучешки, бутилки бира, мръсни салфетки, опаковки от плюскане, фасове сутрин по градините.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен19 И на кой етаж беше съветският старшина ? ................. Имаше представител на Варшавският договор . Генерал -лейтенант Омелеянчук . И не беше във Военното министерство ............... Бази ,бази нямаше !.........Сиреч чужди войски . А сега и безплатни бази на чужда войска .
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маоизъм!
27
10
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ш'си пием бира де си искам!Западните ценности ДГД!!!
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо в наредбата да има за бездомните кучета, дето лаят по цяла нощ?Или те, понеже не пият бира, не нарушават обществения ред.Фандъчке-е, да си ходиш у Самоковско - Продановци ли беше, Доспей ли, Злокучене ли, Рельово ли - за там си пиши наредбите.
25
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
"Глобата е от "100 до 300 лева. Толкова е наказанието и за организиране на гонки. " - Защо!? За тия трябва да е с една нула повече!"Документът забранява още шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа" - пак глупост! В жилищните сгради не трябва да иима шум изобщо!България си остава във втория свят по (липса) на акъл..
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6"Тук в превозните средства как ухае..."---Е, така ще е САМО докато ги интегрираме.
23
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това за новост ли го имате сега ли го измислихте? Както по всичко личи старите комунисти връщат тоталитаризма. Само дето едни се хабиха та скачаха на един синявец на члена на ткзс-то и се наденаха.. Язък ви за скачането като всичко се връща както си е било! Та по татово време това си беше закон. Вечер след 10 маса никаква музика и шумни увеселения до сутринта до 6 часа. Мотори след 10 часа бяха забранени да се движат.Пиене само в кръчмите бира на 22 ст. 500 мл и ракия на 50 ст. за 100 гр.
22
0
 
16
 
! Отговори
DDR преди 6 години
Аз живея в бившата ГДР и е факт, че в крайните квартали т.н. панелни гета се пие пред супермаркетите като за световно, това са повечето безработни на помощи 6-7 човека си взимат каса бира и две три бутилки твърдо и се почва от 8 сутринта, свинщина и мръсотия остават и все се чудя управата на магазините как го търпи това положение.....
21
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да забранят и пушенето в парковете - не ходим там да дишаме цигарен дим!
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен "В Германия къркат бира навсякъде, по всяко време." ... аз в германия навсякъде не съм бил, ама в мюнхен НИКЪДЕ не се кърка навсякъде, и съм жив свидетел, пред супера колегата извади бутилка и си я отвори и дотърча полицай и почна разправия докато се разберем кой какво... за малко да отнесе глоба.
19
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12"Никога не е имало съветски или войски на варшавския договор в България. Нямало е бази" ... айде де , някои сме живели по това време. имаше цял етаж на военното министерство дето не се влизаше :) . караул даваше съветски старшина, не войник... :) ... и да не пиша още че май още е военна тайна :) па колко репарации е платила българия на ссср за "освобождението" , имаше два ли бяха три ли облигационни заеми :))) ... да ви *** и комудетата мра.сни.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой грамотен общински съветник може ли да ми обясни как са решили да отелят нарушаването на обществения ред с консумация на алкохол и без консумация? Защо се дефинира различна глоба при условие, че проблема в двата случая е нарушаване на обществения ред???? Съветници калинки, избиратели калинки...
17
20
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пиенето на алкохол на улицата трябва да е забранено. Алкохола трябва да се облага с по-висок акциз и да стане по-скъп. Гледката на тинейджъри надигащи найлонови бутилки с евтина бира в паркове е грозна и жалка. Също и кварталните запивки пред блока. Кръчмарите да си стегнат лобито - непушенето изкара хората от кръчмите -забраната на къркане по улиците трябва да ги върне.
16
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОФИЯ ИМА ПРОБЛЕМ С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА НО ТОЙ НЕ СЕ РЕШАВА И НЕ СЕ РЕШАВА!!!КВАРТАЛ БЪКСТОН!! НАЧИ КАТО ТРЪГНА ОТ НАС ПО ЕДНАТА УЛИЦА МЕ ЧАКАТ ДВЕ НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА И ДВЕТЕ ЗЛИ ГОТОВИ ДА МЕ ИЗЕДАТ!! АКО ТРЪГНА ПО ДРУГАТА УЛИЦА МЕ ЧАКАТ 3 БРОЯ КУЧИЩА ТЕ ПОНЕ СА КРОТКИ НО ВИДЯХ КАК ЕДИН ЧОВЕК ПОЧНАХА ДА ГО ЛАЯТ И ДА СЕ НАДИГАТ ТА НЕ ГИ ЗНАМ КОЛКО СА КРОТКИ РЕАЛНО!!!
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България има таква свинина и простащина.