Ще се пребори ли Столичната община за по-чист въздух?

Местната власт готви още по-мащабна информационна кампания
Обновена: 25 юли 2019 21:42 | 25 юли 2019 21:40, Веселина Йорданова
6
Ще се пребори ли Столичната община за по-чист въздух?
Кадър: Bulgaria ON AIR

2000 филтъра за мръсен въздух ще бъдат поставени по различни сгради в София през следващите три години.

"До края на годината започваме с 500 броя, които ще бъдат позиционирани в кварталите "Красна поляна" и "Слатина". До края на 2021 година ще бъдат монтирани още до 850 бройки в различни точки на Столичната община и още два пъти по 500 бройки ще бъдат монтирани до края на 2023 година", посочи Анна Стойкова в студиото на "Денят ON AIR".

Общинският съветник от ГЕРБ допълни още, че тогава приключва програмата за подмяна на горивата за отопление в домовете, която е с европейско финансиране.

"55 000 домакинства в Столичната община използват твърди материали за битово отопление, което е основен фактор в замърсяването и качеството на атмосферния въздух", добави още тя.

Пред Bulgaria ON AIR Анна Стойкова призна, че към този момент не повече от 6 000 домакинства са подали заявка за смяна на начина си на отопление.

По думите ѝ именно заради това от общината ще подготвят още по-мащабна информационна кампания и след анализ ще направят определени промени за кандидатстване по програмата, за да могат повече домакинства да се възползват от нея.

"По отношение на филтрите създадохме модел в район "Красна поляна", където монтирахме 25 филтъра на домакинства и анализите показват, че качеството на въздуха се подобрява над 90%. Така че е много удачен вариант за хората, които няма да се включат в програмата за подмяна на печките по една или друга причина", посочи още Анна Стойкова.

По думите ѝ много програми и мерки на Столичната община, с които се цели да се намали замърсяването на въздуха в столицата, вече дават резултат, което пък е стимул за общинската администрация да продължава да работи в тази посока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СО се бори с мръсния въздух като прасе с тиква.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има две наднормени замърсявания на въздуха - едното е заради големите тецове в югоизточна България, второто е заради отоплението на дърва, въглища, гуми, пластмаси и какво ли не още в София. Решението е АЕЦ Белене и забрана на отоплението на твърдо гориво в населени места с над определен брой жители, примерно над 10000 жители. Като за начало може да забранят в градовете с над 100000 жители - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова е просто - забраняване горенето в градовете и всеки да се оправя както може - климатик, газ или парно - други варианти няма!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздуха принципно си е чист обаче тия от общината го замърсяват и позволяват на хората да се топлят на твърдо гориво, защо им е АЕЦ най-чистата и евтина енергия на света и да се топлят на климатици да дишат кю.мюр като не щат АЕЦ. Филтри и твърдо гориво трябат на народа, като осечем и горите и ще я наредим.
1
0
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До кога общината ще прави подаръци на *** с нашите пари ??? По същата логика да бъдат така добри да купят нови катализатори за старите автомобили за които непрекъснато разтягаха локуми, че са основни замърсители.