Принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" и случаят "Джокович"

Изправена ли е Сърбия срещу целия свят?
8 яну 2022 14:26, Елка Василева
248
Принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" и случаят "Джокович"
Снимка: архив, БГНЕС

"Така е в страните, в които законите се спазват - принципът "Ти знаеш ли кой съм аз" не помага." Всички говорят за тенис звездата Новак Джокович, когото Австралия не допуска до Australian Open, защото не е ваксиниран, пише Дойче веле.

В социалните мрежи ври и кипи: там е пълно със съобщения, свързани с тенис звездата Новак Джокович. Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си: правилно ли е постъпил сърбинът, когато е поискал извънредно разрешително за влизане в Австралия, въпреки че не е ваксиниран? Или сам си е виновен за това, че се оказа аут от турнира Australian Open, в който искаше да защити шампионската си титла, защото не е зачел ограниченията за влизане в страната, породени от кризата с коронавируса? Дискусията по тези въпроси върви както по спортна, така и по политическа линия.

Още по темата

В подкрепа на Джокович: "Free Novax"

Пред хотела, в който Новак Джокович бе задържан след влизането си в Австралия, протестираха привърженици на тенисиста, развявайки сръбски знамена. "Free Novax" бе написано на един от плакатите, носени от привърженици на Джокович. Става дума за игра на думи, включваща част от малкото име на Новак и английските думи "no vaccination", т.е. без ваксинация. Междувременно казусът се инструментализира от противници на ваксините.

Сръбският президент Александър Вучич отправи тежки обвинения срещу домакина Австралия: "Не е честно, че се организира лов на вещици, при който всички, включително и австралийският министър-председател се правят сякаш за всички важат еднакви правила". Според Вучич ставало дума за преследване по политически причини, което щяло да продължи дотогава, докато Австралия успее да докаже това, което иска. "Когато не можеш да надвиеш някого, посягаш към подобни методи", каза още сръбският президент.

Сръбските власти щели да се намесят, за да опитат поне да издействат разрешение за Джокович да се премести в къщата в Мелбърн, която той е наел за времето на престоя си. В Инстаграм сръбският президент написа освен това следното: "Проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия стои зад него, както и че нашите власти ще предприемат всички възможни мерки, за да прекратят в най-кратък срок тормоза срещу най-добрия тенисист в света. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори в подкрепа на Новак Джокович, в името на справедливостта и истината".

Настроенията в Сърбия очевидно са съвсем еднозначни - в подкрепа на Джокович. Бащата на тенис звездата Сърджан Джокович дори сравнява сина си с Исус Христос: "Исус е бил разпнат, но той е понесъл всичко, което са му причинили, и продължава да живее сред нас. Сега се опитват по същия начин да разпънат на кръста и Новак и да му причинят всякакви злини", заяви той в крайно емоционален стил на пресконференция в Белград. Изказването на бащата намеква дори за наличието на някакъв заговор срещу 34-годишния състезател по тенис.

Подобни тези се разпространяват и от някои сръбски медии. Булевардният вестник "Курир" например написа: "Срещу Новак се действа съвсем съзнателно: 26 тенисисти са подали молби за извънредно разрешително за влизане в страната, но само на Джокович беше направена тази скандална сцена на летището". А вестник "Блиц" нарече поведението на австралийското правителство "позор за Австралия".

"Шампион, който се държи като идиот"

Има обаче и критични гласове като например този на Александър Станкович от обществената хърватска Радио и телевизия (HRT).

Той е един от най-известните и влиятелни журналисти на Хърватия и в региона на Западните Балкани. Във Фейсбук Станкович коментира поведението на сръбската звезда така: "Шампион, който се държи като идиот. Да, наистина има и силна конкуренция, но един човек в момента полага особено големи усилия, за да спечели тази титла". Най-големият босненски портал за новини klix.ba пък цитира туит на сръбския опозиционен политик Ненад Чанак: "Отношението към Джокович не е лошо, защото е сърбин, а затова, че магарето не се е ваксинирало".

Бившата министър-председателка на Хърватия Ядранка Косор също изрази позиция в Туитър: "В държавите, в които има ред и законност, законите важат за всички. Там не минава номерът "Ти знаеш ли кой съм аз?" Нито пък си заслужава да се присмиваш на правилата".

Сръбският тенисист ще остане в Австралия до окончателното разглеждане на съдебната му жалба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
3
 
! Отговори
Див Петел преди 2 години
Джокович е дребнав и заядлив, но тези му номера не минават пред властите в развита държават като Австралия. Дори това че е спечелил делото не променя факта, че е дребнав и заядлив тарикат.
215
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джоко е болен човек. Така е обладан от амбицията да стане най-великия тенинист, че се е побъркал. Наскоро се бе изцепил, че на гроба му ще пише, че е най-великият тенисист. Ще стане, ще има най-много титли, но след време ще разбере, че величието не е само в титлите. Хитруването, мишкуването, несъобразяването с правилата също ще се помнят и ще помрачават спортното величие. Защото повечето хора гледат и това какъв човек е един един спортист. Точно като човек Джокович е далеч от добрата представа
214
3
 
11
 
! Отговори
Лили преди 2 години
И въобще като се сетя сърбите как посрещат и изпращат по границите и ни прегъваха личните карти на две - да им дадем нещо и после ги обявяваха за фалшиви - така става. Много важен Джокович - не отговаря на изискванията и толкоз - вън!
213
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик спортист!Истински мъж,който отстоява позицията си без страх!Лъвът не трябва да се интересува от мнението на овцете!Джокович е прав,тялото и животът са си негови.Той е гордост за Балканите,голям е
212
3
 
15
 
! Отговори
май не помните преди 2 години
Семейство скандалджии и тарикати Джокович"Бащата на световния номер 1 в тениса Новак Джокович - Сърджан, заяви, че Григор Димитров е нанесъл голяма вреда, както на семейството му, така и на Сърбия и Хърватия.Причина за изказването му беше прекратеният турнир "Адриа", организиран от първата ракета на Сърбия в страните от бивша Югославия. Надпреварата беше спряна преди финала в Хърватия, след като Григор Димитров обяви, че е заразен с коронавирус. След масово тестване на участниците и треньори
211
2
 
14
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Много съжалявам, че БОГ вижда всичко. Преди 2 години бях безцеремонно върната от сръбската граница-без основание, без мотивация. Сръбските митничари ме оставиха на улицата и до ден днешен не получих отговор защо. Единственото смотолевено обяснение на един служител - дипломат беше, че си връщат за НАТО. Кой е НАТО и каво общо имам не разбрах - но Сърбия и тяхната дипламация ми е в черната листа. Ямно Бог си върши по-добре работата от всяка институция!
210
2
 
18
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Защо забравихме как бащата на Джокович се нахвърли на Григор при един друг турнир.?Сина му е талантлив и успешен, но бащата демонстрира високомерие подплатено с много пари, грубост и никакво възпитание получено в средата която е роден. Защо на богатите и известените всичко трябва да бъде разрешено?
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австалийците имат най-бюрократичния визов режим в света, но Джокович не е виновен за входните визи,които в прочем издава австралийското посолство в Белград. Австралийците - организаторите на АО му дават медицинско разрешение,явно не без знанието на медицинските власти а граничните властите не му признават визата-това няма нищо общо и е явна дискриминация нарочно.Аз на негово място няма да им стъпя повече без публично извинение пред цял свят.
208
10
 
1
 
! Отговори
Никанор преди 2 години
Много ми е странно защо сложиха в устата на баща му, че Джоко бил Иисус. Човека в изказването си, просто даде нагледен исторически пример известен на всички, как навремето и Иисус е бил гонен, обвиняван, заклеймяван и затварян от властващите, а след толкова години толкова много хора го почитат и знаят защо управниците са го разпънали...
207
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ot koga tapite vaksinirani kifli zapochnaha da pichat protiv golemia sport i agitirat politicheskia fashizam
206
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти найш кой съм аз? Ко ми са блещиш?
205
2
 
1
 
! Отговори
Чафка и Кенгуро преди 2 години
У нас се казва че чафка ни е изпила мозъка, У тях "Кенгурите ли им пият позъците"
204
4
 
3
 
! Отговори
DJOKOPEN 19-22 преди 2 години
DJOKOPEN'19-22, да егоист е защото не даде на коронните егоисти да пипнат 20 пъти голямите награди, да докоснат славата и да бъдат посрещани като победители от Берлин 1945. Турнирът да се прекръсти с решение на съда DJOKOPEN 19-22
203
7
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Баща му наистина е типичен сръбски перко-националист, и му вреди на реномето, но Нолето е пич ! Напълно го подкрепям !
202
1
 
7
 
! Отговори
Джоко преди 2 години
Оставете ме на бира !
201
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Престоят на Джокович щеше да 10-14 дни и заради този смешен период трябва да си слага отрова за цял живот!!!! Аре у лево Австралийски зaтвopници такива. Хитлеровият фaшизъм се е преселил в този континент!"____________________________________ Не. Не сте разбрал. Два (2) пъти му пишат да носи (за да влезе с условната виза) документите, доказващи, че има право на това изключение и на съответната виза. Той, обаче, не! Кои са имиграционните власти, че да искат по закон такова нещо!
200
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като гледах баща му как го сравнява с Исус Христос, малко ме досмеша -----////------ Баща му не го е сравнявал с Исус Христос, и това е лъжа на човекомразците. ______________ Има видео как се пени покрай устата, говорейки за Исус т.е.сина си! И се кара назидателно!
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"MIKE: Всъщност играта с Джокович...политическа... 1.Федерацията по тенис на Австралия издава разрешение Джокович да участва в АО на основание преболедуване от Ковид през последните 6 мес. 2.Провинция Виктория, където...АО издава разрешение... 3.Федералното правителство... му издава входна Виза. На границата, федералното правителство решава да не признае..._______________ #3. ПИШАТ МУ 2 пъти, какви документи да носи, за да ДОКАЖЕ молбата си за изключение. Той НЕ носи НИЩО на границата!
198
4
 
7
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Джокович е влязъл в Австралия и е казал Ти знаеш ли кой съм аз? Или не е казал? Да е получавал разрешение за участие? Май да. Вие какво бихте направили на негово място?
197
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
като гледах баща му как го сравнява с Исус Христос, малко ме досмеша -----////------ Баща му не го е сравнявал с Исус Христос, и това е лъжа на човекомразците.

Спонсорирани публикации