Завърши реставрацията на античния комплекс в Стара Загора

Официалното му откриване се планира да бъде в края на май
15 яну 2014 14:01, Красимир Ангелов
3

Снимка: Община Стара Загора

Завършиха дейностите по проекта за превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция, съобщават от общинската администрация.

Проектът е на стойност над 4 млн. лева и включва консервиране, реставриране и експониране на елементи на отбранителното съоръжение (Западната порта, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град), оформяне на модерни външни експозиционни зони, интерактивна информационна система и туристическа инфраструктура за оформянето на завършен туристически маршрут към археологическия комплекс.

Официалното откриване на античния комплекс се планира да бъде в края на месец май или началото на юни, като за целта ще бъде подготвено специално представление, съчетаващо усилията на културните институции в града, съобщи днес зам.-кметът Иванка Сотирова.

Завършилият проект вече беше представен пред участниците на туристически форум, проведен в Палма де Майорка.

"Като кмет на Стара Загора и като човек, който обича града си, съм горд, че успяхме да реализираме този проект. Съхраняването на археологическото и културно богатство и превръщането му в модерен туристически продукт е една част от резултатите, които очакваме”, обяви от своя страна кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

По думите му, развиването на модерен туризъм е важна стъпка към по-висок стандарт на живот в града, по-добра работна среда и просперитет на региона.

Освен консервирането на античните останки е развита и туристическата инфраструктура към комплекса, с възможност за достъп на хора с увреждания, обособени алеи и места за паркиране, отчитат от Община Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Честито на Заралии, да го ползват и пазят дълги години!!!!
1
0
 
10
 
! Отговори
mery преди 10 години
Много е красиво!