Ромче след кино: Гледаме Джеки Джан, бий се с тек мен!?

Пловдив вади 500 хил. лева за културно възпитание на "Столипиново"
Обновена: 7 юли 2016 14:56 | 7 юли 2016 14:44,
111
Ромче след кино: Гледаме Джеки Джан, бий се с тек мен!?
Сали от "Столипиново". Снимка: Dnes.bg

Децата от пловдивския квартал "Столипиново" ще учат български език чрез кино и театър.

Общинските съветници в града под тепетата подкрепиха проект на стойност половин милион лева, чрез който децата от квартала ще се обогатяват културно.

Някои от малчуганите в Столипиново признаха, че са посещавали театър или кино. Затрудняват се обаче да опишат преживяното на български език, защото не могат да го говорят добре.

"Ходил съм на театър, едно такова мач играе". С тези думи 12-годишният Асан направи опит да разкаже на каква постановка е присъствал. Той е ученик в 6-и клас в училище "Найден Геров".

Негов връстник пък обяснява кино прожекция, която е гледал.

"Кино ей там има, гледаме кино-мино, аз там гледаме Джеки Джан. Бий се така само че с тек мен, с юмрук, със сичко бий се там", разказва пред Dnes.bg Сали от "Столипиново".

В града мненията за проекта на общината са различни. Според едни посещението на театри и кина ще е от полза на децата от ромския етнос, а според други – това не са правилните мерки.

"Децата са отворени, емоционални и доста положително и бурно реагират в залата", обясни Никола Шопов, който е представител на пловдивската опера.

"Те не подлежат много на такива културни мероприятия", споделя мнение възрастна пловдивчанка, която се беше наредила на касите на Драматичния театър в Пловдив.

От Община Пловдив са на мнение, че с парите за култура, дадени за ромите, децата ще научат по-добре българския език.

"По този проект ще бъдат купени интерактивни дъски, таблети, ще бъдат организирани културни мероприятия – посещения на театри, кина", обясни кметът на район "Източен" Николай Чунчуков, в чийто район попада и "Столипиново".

Проектът е планирано да обхване 300 деца в 6 детски градини в Пловдив. Критериите за подбор обаче все още не са ясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо му няма на детето, има всички необходими качества да стане полицай.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На сила, не можеш да дадеш!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 хил. лева са 20 годинишни филми? Най-вероятно даже не са платили за прожекцийте.И как се учи български от филм? За това им училища.
49
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До БПФНапълно съм съгласна! Добре, че има ваучери и намаления, за да можем да си позволим театър или кино. А за "братята" това е поредното безплатно нещо, което им се дава. Всеки ден по телевизия, радио, Интернет слушам/ чета за поредния призив да се дарят пари, за да се спаси нечий живот. Не е ли по-добре парите да отидат за тези цели?
48
0
 
12
 
! Отговори
void преди 7 години
сега остава и и един проект за пуканки и кока кола да им одобрят - и направо си паля личните документи... тва не е държава ами театър
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога "питиетата" ще имат само ПРАВА и никакви задължения?!?!?!?Все някога и това ще има край - неизбежно е! Отделен е въпросът защо в този сайт не може да се напише истинското име на този етнос...
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо когато напиша истинското обръщение на тези индивиди се появяат ****, защо?
45
0
 
22
 
! Отговори
Вече го писах преди 7 години
След като в Столипиново шахтите непрекъснато се запушват, защо местните по-интелигентни хора не организират децата от този район - да направят бригада и да почистят *** по улиците, заради които се задръстват шахтите.Ако прилежно свършат тази работа, нека после за награда да ги заведат и на кино, и на сладкарница.
44
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 7 години
това означава по 1660 лв 1 ромче да гледа кино , театър... - т.е. 100 до 150 представления
43
0
 
17
 
! Отговори
ставри преди 7 години
По този начин се учат , че могат да вземат нещо без да се потрудят.Или че сме длъжни да им даваме всичко безвъзмездно. Пак пари на вятъра или ги крадат
42
12
 
4
 
! Отговори
me преди 7 години
Супер идея, много ми допада. Нека тези деца да видят, че има свят и извън гетата. Разбира се, докато деца раждат деца, ползата ще е много малка. Но ако това се комбинира с намаляване драстично на помощите на майки без средно образование, а малолетните майки да бъдат директно отнемани от родителите и мъжете си и да бъдат изпращани в приемно семейство,като бебетата им се отнемат и по същия параграф, тогава вече ще говорим за интеграция. Деца не могат да раждат и отглеждат деца, точка.
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи ОВЦЕ такива ше си останат
40
1
 
4
 
! Отговори
Неа до 47 преди 7 години
Да ама интеграцията е модерна .....:(
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Взадачата се питаКак Асан е в 6ти клас?Баща му е в 8-и.
38
0
 
15
 
! Отговори
Взадачата се пита преди 7 години
Как Асан е в 6ти клас?
37
0
 
39
 
! Отговори
Българи ОВЦЕ преди 7 години
Търпи българино, търпи! Колко български пенсионера гладуват и не могат да си позволят един банан да си купят. Колко пенсионера умират от липса на лекарста? Колко родители едвам хранят децата си? Защо не се дават пари за кино на българските деца? Защо? Нима бедните БЪЛГАРЧЕТА, няма нужда да се "интегрират".
36
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интеграцията може да стане само ако е Доброволна и Желана.Ромите никъде по света Не желаят да се интегрират. Само ще се изгубят парите и времето.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползването на даден език по една или друга форма винаги води до неговото подобряване,да ли от един филм може дете да научи даден език надали. Ако искате пробвайте с примерно някой френски или испанки филм,английските и руските ги изключвам, за тях ми е ясно, че повечето от нас нямат проблем.
34
0
 
28
 
! Отговори
Altego преди 7 години
Ей сега ще се обадя да се скарам на майка ми, че не ме е родила у маалата. Значи те безплатно на кино, на театър, пък аз - да го д*хам! И учебниците ми купуваха, и автобуса до училище ми плащаха, а за кино и театър - пари нЕмаше.... Ай стига вече - всичко им плащаме или ние, или разни проекти, сега и на театър .... WTF ?!
33
3
 
8
 
! Отговори
учете преди 7 години
Асанчо не казва тек мен , а текме ,което значи ритник .Става въпрос за актьора каратист Джеки Чан който се бие с текмета и тукати демек =т.е. с ритници и юмруци.