За пожара в Пловдив: По-скоро не е умишлен!

Архитекти: Възстановяването на сградите ще е по-скъпо от нов строеж
Обновена: 22 авг 2016 10:22 | 22 авг 2016 10:07,
99
За пожара в Пловдив: По-скоро не е умишлен!
Снимка: архив Dnes.bg

Пожарът в Пловдив по-скоро не е умишлен. Това обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Пламъците обхванаха сградите на тютюневите складове в събота и за няколко часа ги унищожиха напълно. Част от тях са паметници на културата.

Още по темата

"И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки",  каза Николов пред bTV. Николов обясни, че разбира пловдивчани и съжалява за изгорелите сгради.

"Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел". Така той коментира твърденията, че сградите са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Николов е категоричен, че има възможност за възстановяване на изгорелите складове. Това обясни вчера и министърът на културата Вежди Рашидов. Въпросът, според Николов бил, кой би поел финансово това възстановяване.

Шефът на пожарната обясни и че няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове.

"Става дума за стара дървесина, която е на 150 години", каза още той. Николов сравни пожара в складовете с този в "Ален мак" преди 30 години.

От Камарата на българските архитекти обясниха, че изгорелите сгради са "изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив". "Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж", каза Петрана Бакалова от Камарата.

Тя обясни и че реставрацията на сградите би била по-скъпа от ново строителство. "По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени", каза Бакалова пред "Нова телевизия".

От Института за недвижимо културно наследство в Пловдив обясниха, че изгорелите сгради всъщност са три.

"Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак", каза  Жана Джогаланова от Института.
Тя обясни, че двата склада, които излизат с фасадите си към ул. "Иван Вазов", са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. "Г. М. Димитров" е с непредоставен статут.

"Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона "Филипопол - Тримонциум – Пловдив", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Какво се промени за по-малко от денонощие?Вчера всички следи сочеха, че е умишлен.А днес - не.И дъжд не е валял през това време.хм
76
0
 
2
 
! Отговори
а така преди 7 години
За гасене на пожари властта разполага със достатъчно най-модерна техника за гасене на пожари от такова естество. Не може да бъдат убедени хората, че е направено всичко необходимо и е използвана цялата съвременна пожарна ТЕХНИКА , и са изгорели тези паметници на културата просто ей така.
75
1
 
1
 
! Отговори
въпроси преди 7 години
Дали е вярна експертизата на пожарникарите, някой е видял, че пожарникарите стоят , бездействат и пожара се разраства към другите необитаеми складове, не трябва ли да се уволнят пожарникарите, тъй като пожарникарите не са могли да локализират огъня и да го загасят в склада в който е започнал, а огъня е опожарил другите складове
74
0
 
6
 
! Отговори
майна преди 7 години
въпросните сгради са част от историческото наследство на града. Заедно с античния театър. Заедно с Джумая джамия. Заедно с Дановата къща. ... Културният облик на един град не се дефинира само от обекти, които генерират печалби или от антики в музеи.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
типично българско - първо се говори,после се доказва ,или тука има,тука няма.като в болниците,първо те лекуват,после ти слагат диагнозата.
72
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Ама как бе ! случаен е този пожар - направо е станал от късо съединение от някоя мравка и едновременно е запалил всички тютюневи здания -- И сигурно е имало тютюн от преди 100 г който се е самозапалил - Ами да --- все пак сме в БГ - тук дори извънземните си купуват книжка за междугалактически лиценз- важното е пари в джобовете да има --хм !
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видими резултати. Така става, когато фалшифицираш избориГербаджийска крадлива шайка.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако сега правителството спре строителството върху парцела с изгорените складове, очаквам до края на годината да има поне един труп от община Пловдив!
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента хората както винаги си траят, но наближава 15.09 и като се върнат децата, градът ще избухне като почакат час-два на задръстванията. Това напрежение ще избие по някакъв начин, но да видим какво ще става. Любопитно ми е, като голяма част от кандидатурата за Европейска столица включва - Тютюневия град, сега какво ще се прави...... Ще го прекръстим на Опожарения град или... Толкова красиво място се опитваме да го направим "Люлин" на Южна България...
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При разрушаването на предния склад стана ясно, че разрешение е дадено въз основа на фалшив документ. Моля да проверите подведени ли са под отговорност собствениците за тази измама, а също има ли производство срещу общинските служители, които са приели фалшивия документ без да го проверят.
67
1
 
8
 
! Отговори
бог бойко преди 7 години
е явно свещения огън паднал от небето и запалил складовете.типично за бг администрация.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 80Това какъв е законът е съвсем друга тема. ЗАКОНЪТ си е ЗАКОН и трябва да се спазва от всички. Не спазването води до анархия с далеч по- голями и непредвидими последици от цитиринатие.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна се самосрутват, в Пловдив се палят, а органите които уж трябва да се грижат за културното наследство само регистрират унищоженото и го зачертават от списъците.... Тотална административна немощ и безхаберие! ГЕРБ са силни само в лафовете и краденето !
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано другият път да запалят общината и то в работен ден докато всички чиновници са вътре - то бива безотговорност и безхаберие, но тия минават всякакви нормални граници!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците-корумпета от текущата управляваща върхушка верно взеха народа за мезе. Фирмата която разрушаваше склада с ФАЛШИФИЦИРАН документ да не би да е работила благотворително? Кой и е платил за дейността?
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбективното в случаят е ЗАКОНЪТ. След като са обявени за паметници, следва някой да носи отговорност да останат такива, поне докато ЗАКОНОВО не се обявят, че вече не са такива. Всичко друго са празни приказки.
61
1
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До Анонимен 66И защо да е смешно фабрики или складове да са паметници? Стойността на сградата се определя от нейната архитектура, а не от предназначението й. Разбира се, без поддръжка не става. В Европа - в градове като Прага, Виена и Будапеща запазват само фасадата на сградата и я построяват отново, въпреки че имат хиляди красиви сгради, а тук палят и събарят малкото красиви, за да си сложат мутро-барок и др. недомислия на абстинентни архитекти.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съпругът на известна спортистка отнесе куршум в главата малко след подобна издънка със скандален столичен имот. Ама съвпадение.
59
1
 
14
 
! Отговори
ХАЙДЕДЕ преди 7 години
ВЧЕРА ПОЖАРНАТА КАЗА, ЧЕ Е УМИШЛЕН ПАЛЕЖ, ДНЕС СЛЕД ИНСТРУКТАЖА Е СЛУЧАЕН. АБЕ ТИЯ ЛУДИЛИ НИ ПРАВЯТ?
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама моля Ви, да не би да намеквате, че някой от общината (примерно градоначалника подписал разрешителното за събаряне) е взел пари срещу определени ангажименти? И дали само в общината и самосиндикално е поеман ангажимента? Все пак трябва стабилност и видими резултати.