Русе на протест: Обгазяват ни, искаме нормален град!

Хората се оплакват, че усещат остра миризма на бакелит
10 окт 2016 09:44,
9
Русе на протест: Обгазяват ни, искаме нормален град!
Снимка: Facebook

Десетки граждани на Русе излизат на протест тази вечер срещу обгазяването на града.

Хората настояват френският завод за автомобилни части да спре да изпуска вредни емисии във въздуха. От регионалната екоинспекция са категорични, че именно заводът е причинител на замърсяването на въздуха.

Компанията отнесе глоба от половин милион лева заради обгазяване на Русе през септември. Това е поредната, но и най-висока глоба на завода. Тя обаче не дава резултат, защото снощи отново е получен пореден сигнал за замърсяване.

Още по темата

Установено е, че коктейлът от вредни газове се изпуска чрез вентилационни клапи, а не през пречиствателната система. Затова според протестиращите димът се издигал на височина 20-30 метра, а вятърът го разнасял над целия град.

Една от недоволните жителки - Владислава Гарвалова, каза, че градът се обгазява вече пета година. Хората се оплакват, че усещат остра миризма на бакелит, която наподобява миризма на кабели и изгоряла пластмаса. По думите им в завода има десет леярни, които работят без пречистватели. Гражданите очакват отговор от институциите и искат да знаят дали са жертви на корпоративни интереси.

Друга жителка на Русе, Андриана Николова, поясни пред bTV, че им се налага постоянно да душат, да живеят цяло лято на затворени прозорци, а децата им не могат да играят навън. Жената поиска властите чрез законови мерки да стопират това производство и всички да живеят в нормален град.

В измерванията са установени Формалдехиди Вифеноли – съставната част на бакелита, и Диметил Амин, който е измерен 96 пъти над нормата с газов анализатор.

Спасимир Димитров, представител на общината, съобщи, че е имало насрочени срещи на кмета със специализираните институции с цел да се насочат усилията на хората, които могат да констатират.

Той допълни, че се проверява не само фирмата, която се визира, но и всички потенциални замърсители.

Ако нарушенията продължат, кметът ще бъде безкомпромисен от гледна точка на това, което трябва да се предприеме, за да спре замърсяването, каза още представителят на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
самарянин преди 7 години
Лубрика е изключителен замърсител на въздуха в района на Дунав мост. Питайте хората в околните фирми като например БТБ как изобщо работят всеки ден!
7
0
 
2
 
! Отговори
Валери преди 7 години
Днес :)да ви дам по-нова снинка на Русенския кей ? Безплатно ;)
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ПРОИЗВОДСТВО НИ ГО НАТРЕСЕ ОНЯ ФРЕНСКИ НАГЛЕЦ ДЬО ГЛИГАНАКО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ, НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ НАСИЛИМ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБАРКАТА. ДАНО МУ РАЗРЕШАТ НА БОЙКО ОТ БРЮКСЕЛ ДА ПРОТЕСТИРА ПРЕЗ ФРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия франсета са за убиване.Вън от Русе,вън от България!.Да вървят у тях да тровят хората,да видим дали ще им разрешат.Бившия кмет на Русе е продал града за пари,за да може французите да си построят завода,и той трябва да отговаря за това!
4
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Май пак от Русе ще тръгнат да се хм... променят нещата. Щях да кажа "оправят" ама като гледам какво оправяне пада вече 1/4 век...
3
0
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
ако продължат нарушенията - какво се чака?? ако бях на власт - запечатвам веднага завода и . 10-торна глоба над това което е сега и да видим дали ще си ползват пак вентилационните шахти!!!
2
5
 
7
 
! Отговори
Христов преди 7 години
Как се разбра, че протестиращите ще са десетки?
1
11
 
7
 
! Отговори
Уважаеми преди 7 години
русенци,щом е от френски завод ще търпите,няма начин!