В очакване: 3 000 снегорина готови да ловят снежинките

Зимното поддържане обаче се въвежда най-рано от 1 ноември
Обновена: 18 окт 2017 09:47 | 18 окт 2017 08:23,
11
В очакване: 3 000 снегорина готови да ловят снежинките
Снимка: архив Булфото

Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози.

Още по темата

Директорите на пътните управления следят предвижданията на метеоролозите по райони и са готови да предприемат необходимите действия за обработка на настилките и по-рано, ако се налага.

Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно.

Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави, пише "Монитор".

Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга.

Отделно използването на синтетичните противозамръзващи реагенти е забранено по пътища минаващи близо до вододайни зони, а също така и около природни резервати.

По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лв.

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че има пари колкото са необходими.

"Надяваме се зимата да не е толкова тежка, за да се спести ресурс за пътни ремонти", коментира министърът.

Спрямо изискванията за почистване пътищата са разделени на четири групи, според трафика. Така максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на шосетата до постигане на изискванията, за ниво А е 2 часа, за Б – 3 часа, за В – 5 часа, и Г - 8 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко бе, няма да ги ловят, ще ги остържат от земята барабар със закъсалите автомобили.По-евтино излиза.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХайдеПодкрепям! И аз се моля поне природата да е с нас и да не идва люта зима.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бездарниците реват против непочистените улици, карчите с истинските автомобили се радваме на снега, газим смело с мощните автомобили и джипове, снабдени с 4х4 системи!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази цифра мен явно не ме броят, като падне дебел сняг излизам с лопатата и чистя като трактор, щото в нашият квартал снегорин не е влизал от аз не помня този стар хубав ден, комшията на възраст, един ден на 2 ракии се опитваше да си спомни ама не успя и той...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И зимъска,кога сняг забръска..........се оказва ,че снежинколовите на снегорините въобще ги няма или са дупка до дупка!!!Стягайте се братя и сестри и на тези не разчитайте!!Знаете си от отминали години-лопатка,вериги,антифриз,течност против заледяване.........защото идват преспи,а снегорините с тях не се занимават!!Тичат по полето да ловят снежинки!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 3000 снегорина да не се окажат 30 снегорина, регистрирани че ще чистят на 100 различни места, за да се взимат пари от 100 места за тях?
5
0
 
1
 
! Отговори
Чукча преди 6 години
Споко у Софето преди 1 декември сняг няма да вали!
4
0
 
10
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
моля ви,спрете и не говорете!!!Преди всяка зима,все една и съща стара песен на нов глас-толкова снегорина,толкова това,толкова онова,и като падне първият най-малък снежец сме като патки на лед!?!?!?Снегопочистването започвало от 1-ви ноември,а те вече на 1-ви декември свършили парите за него,още преди да е паднал първият сняг?!?!?!Хайде стига вече с тия стари номера от селски вечеринки!!!Ами дано тази зима Господ да е с нас,след като държавата се е отказала от нас?!?!?!
3
0
 
6
 
! Отговори
Фейсбойко преди 6 години
Във въздуха ще ги ловят снежинките нали?Аз така съм наредил! А падне снежинка на асфалта, а ще я бършат със салфетка!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха
1
0
 
7
 
! Отговори
СнегоНЕрин преди 6 години
Снежинките или стотинките?Дайте да уточним...