Пазете се – мъртвото вълнение по морето се усилва

Ще се създаде ли плажна полиция у нас?
Обновена: 16 авг 2019 12:46 | 16 авг 2019 09:50,
10

Червеният флаг все по-често се вее на българските плажове. Огромните вълни тези дни прогониха туристите от първа линия на брега. Те достигаха до 3 метра.

Въпреки че флагът е червен, много от летовниците не се съобразяват и влизат във водата. Морето вече взе и няколко жертви.

Още по темата

На море през септември. Къде е най-изгодно да пътуваме?

"Българите сме малко инати, всеки разбира от всичко и затова стигаме до тези инциденти. Да слушаме спасителите. Това са хората, които отговарят за нашия живот на плажа, докато си почиваме", коментира главният експерт по водно спасяване към БЧК Йордан Иванов в "България сутрин".

Той изтъкна, че спасителите са там, за да се грижат за безопасността на хората. Предупреждават ги, но нищо друго не могат да направят.

Именно заради това някои спасители заговориха за създаване на "плажна полиция", която да се справя с неподчиняващите се летовници.

Пред Bulgaria ON AIR  Йордан Иванов обясни, че в другите държави също има такива примери и спасителите водят постоянни разговори с МВР, но все още не са стигнали до консенсус.

Спасителят посочи, че един от видимите белези на мъртвото вълнение е разпенването на водата. По думите му мъртвото вълнение не е водовъртеж, просто ще ни вкара няколко метра навътре.

"Съветваме да изчакаме течението да ни вкара навътре, отпускаме се над водата, пазим си силите и след това сигнализираме на спасителите", обясни Йордан Иванов.

Пазете се – мъртвото вълнение по морето се усилва

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дори при соца нямаше такива *** идеи.внимавайте какво си пожелавате.аман от желаещи да ме спасяват от всичко.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименTo с овцете освен да си овчар по друг начин не можеш да се справиш. За да им е свиркал да седят на 30-40 метра си е имало причина. Ако щеш и това да е времето за достигане до пострадал при евентуална беля...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те пишат и колко е температурата на водата ама е мерят на пясъка :) влез 50м 100м навътре да видиш дали е толкова хаха
5
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 4 години
До АнонименНяма как да е било 5 - нали в НИМХ пише колко е.
4
1
 
14
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Три метра вълни са 5 бала вълнение - то не е толкова. Три бала вълнение - може, не 3 м вълни. Плюс това да знаете - мъртво вълнение и мъртво течение са 2 напълно различни неща!Ч
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година ходих на Царево, а спасителят беше точно тип "овчар". Ха е видял че някой се увлича твърде много във водата, свиреше със свирката и с бурни ръкомахания и нечленоразделни викове подбираше всички къпещи се обратно на 20 метра към брега. Тактиката му беше ефективна :) Не знам дали по другите плажове е така.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не полиция - плажни пъдари трябват, за да удрят с тоягата овцете, които решат да влизат. Може и кучета да си имат, за да насочват стадото встрани от водата.
1
4
 
28
 
! Отговори
аз преди 4 години
*** трябва да разбере, че на плажа спасителят е институция и щом му свири да излиза от водата, значи има защо.