Къщата-музей на Димитър Ненов в Разград се руши

Ненов е световнопризнат музикален гений
5 дек 2019 11:30,
11

Често пъти минаваме през процеса на забрава, за да възкресим значими личности и факти от миналото. Световноизвестният диригент маестро Йордан Камджалов решително се обявява срещу опасността къщата и творчеството на малко познатия музикален гений Димитър Ненов да изчезнат.

"Къщата-музей на Димитър Ненов в Разград се руши и има нужда от спешен авариен ремонт. Експонатите са евакуирани. Архивът му - нотен, архитектурен, снимков, ръкописен и др., има неотложна нужда от консервация, реставрация и дигитализация, за да остане за поколенията. Не можем да допуснем да изчезнат още свидетелства за неговия гений", каза по Bulgaria ON AIR маестро Йордан Камджалов.

Той сподели, че се е запознал с творчеството на Димитър Ненов още като малък, когато майка му го е отвела на негов концерт в Разград.

"Още първите ноти ме пронизаха и останаха в сърцето ми завинаги. Той е гордост за нацията ни", допълни маестрото.

Всеки, който желае, може да подкрепи каузата му, като закупи специални коледни благотворителни картички, изработени от деца от цялата страна на възраст от 4 до 14 години, участници в националният ни конкурс на тема "Коледа".

Картичките могат да бъдат поръчани на contact@kamdzhalov-foundation.org или закупени по време на концертите на Йордан Камджалов. Те ще се проведат на 09 декември от 19 ч.в Габрово, ДК "Емануил Манолов", 10 декември от 19 ч. в Благоевград, зала "Яворов", 11 декември от 20 ч. в София, зала "България".

GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека, под диригентството на Йордан Камджалов ще изпълнят вокален цикъл "Родина" и оратория "Коледа" на Димитър Ненов. Диригент на хора е Мая Василева. Солисти - Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
пианист преди 4 години
"Той сподели, че се е запознал с творчеството на Димитър Ненов още като малък, когато майка му го е отвела на негов концерт в Разград." - да, сигурно, ако г-н Камджалов е бил роден някъде през 30-те години. Ненов умира 1953та.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В какво точно се изразява геният на Камджалов?
9
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
Зализания гей Домуса да даде някой лев вместо да вахранва манг---те от Лудогъзец.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В края на разговора имаше факт, който е твърде показателен за музикалната среда. Диригентът Камджалов предложил в консерваторията да проведе безплатна беседа с диригенти, катедрата била против. Честолюбието пречи на общото благо. Според мен не само не е срамно да чуеш друг, а е и задължително, за да се свери часовника и да се израства. Пък ако искаш, пак се мисли за недостижим и съвършен.
7
2
 
10
 
! Отговори
м...д преди 4 години
Камджалов е друг наш велик гений, който финансира и прдпомага много инициативи. Невероятно талантлив и духовно извисен, вероятно доста ще дразни местия ***, но ще стимулира и вдъхновява тия ,които са узрели да чуят и осмислят това , което казва.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколко ще бъде популярен един композитор, зависи първо от музикантите. Не споделям мнението, че през социализма не са го ценели. ако не са го ценели, нямаше да има конкурс за пианисти на негово име. Спомням си, че името му фигурираше в едновремешните учебници по музика. В Разград през соца имаше филхармония, сега може би е окастрена до симфониета, ако съществува. Първо те, а и БДК чрез българските музиканти е редно да го популяризират. Най-вероятно ги мързи или им е труден....
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световноизвестният диригент маестро Йордан Камджалов да извади 10-20 хил. лева и сам да ремонтира тази толва скъпа за него къща.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Панчо Владигеров е друг гигант на класическата музика и няма лошо да се поддържа къщата .Херберт фон Караян се е явил с негово произведение на приемен изпит навремето.
3
0
 
5
 
! Отговори
Аршинков преди 4 години
Къщата музей на Панчо Владигеров в Шумен, си е, ама много добре.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятно се изненадах,слушайки голямия ни диригент вчера по Евроком.Сега научих,че сме имали такъв голям композитор и чест му прави,че иска да възстанови паметта за него и за прекрасната му музика.За съжяление си е отишъл сравнително млад и не забелязан у нас,както става с голямите личности.
1
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За съжаление не е единствената.