Затварят дома в Бузовград, какво ще стане с тежко болните деца?

Те ще бъдат преместени, не е ясно кой ще се грижи за тях
15 дек 2020 11:46,
10
Затварят дома в Бузовград, какво ще стане с тежко болните деца?
Снимка: БГНЕС

15 деца с тежки физически увреждания трябва да напуснат дома за медикосоциални грижи в Старозагорското село Бузовград след неговото закриване. Разпореждането това да се случи е пристигнало тази седмица. Децата трябва да бъдат транспортирани в различни части на България до края на годината.

Преместването обаче е изключително сложно заради състоянието на децата. Не е ясно какъв персонал ще се грижи за тях и дали е подготвен за 24-часови медицински грижи.

"Ние сме участници в процеса на деинституционализация от самото му начала преди 10 години. Много от нашите деца бяха изведени в приемни семейства, а други бяха осиновени от българи и чужденци. Така се решиха техните проблеми по най-добрия начин", казва д-р Ивелина Панова пред Нова тв.

Тя добавя, че тогава са останали само деца, които са били много болни и не са били желани от никого.

"Тези деца също са наши. Ние говорим за тях като деца, но повечето от тях са над 18-годишна възраст. За тях трябва да се полагат тежки грижи и това е специфична работа. Да ги изпращаме по всички краища на България в момент на епидемия е странно", добавя д-р Панова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3а една държaва може да се съди само по това как се отнасят с децата си
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано им намерят по-добро място. В това село, кой се грижи за тях. Нискоквалифицирани хора, далеч от контрол и проверки. Какво става там, можем само да гадаем. Далеч от цивилизованата грижа, както е по света.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С един рейс ги закарайте в банкя пред портите на чекмеджето.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря ти Бойко!
1
0
 
21
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Наистина е странно. Защо се закрива това звено, като е пълно с деца? Дали ще се гледат тук или там - какво е значението?