Компенсацията за готвачи може да стигне до 2000 лева

Сервитьорите взимат по 600 лева, а барманите - по около 1000
7 яну 2021 11:20, Петя Славова
32
Компенсацията за готвачи може да стигне до 2000 лева
Снимка: БГНЕС

До два бона може да стигне компенсацията от държавата за готвачи в затворените ресторанти. От 680 до 2100 лева са сумите, които ще получат работниците в неплатен отпуск от ресторантьорския бизнес по мярката 75/0, която стартира тази година. Това показват анализите на бранша, потвърди пред "Телеграф" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Още по темата


Компенсация

Новата компенсация предвижда хората да вземат 75% от осигурителния си доход към месец октомври. В сектора минималният е 800, а максималният – 2800 лв. С най-високи заплати в ресторантите са готвачи и мениджъри от ръководния състав, обясни Алибегов. Именно тяхната компенсация ще е с най-голям размер. Шефът на БАЗ каза също, че реално подкрепата е 100% от нетния доход. 680 лева на месец получава един човек от бранша, когато му се удържат осигуровките, даде за пример той по отношение на хората с минимално възнаграждение в бранша. Най-малко вземат сервитьорите. При тях обикновено заплатата е около 800 лева, защото получават бакшиши. Барманите, при които възможността за такива е по-ограничена, възнагражденията са около 1200-1300 лв. При  такива суми те биха получили 975 лева компенсация.

Сектори

Според заповедта на социалния министър Деница Сачева компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск, могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми. До 31 януари компенсации могат да получат и работещите в търговски обекти, персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито.

Инвалидите кандидатстват онлайн за безплатни винетки

Хората с увреждания, които имат желание да получат безплатна винетка, могат да подадат заявление за издаването й и по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване, съобщиха вчера от социалното министерство. Целта е да няма струпвания пред дирекциите „Социално подпомагане“, където традиционно ползването на винетните стикери се заявява лично. Има и трета възможност – документите да бъдат подадени чрез лицензиран пощенски оператор или на имейл: ao@asp.government.bg, казаха още от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Все бях виждал *** ама като тебе никога не съм виждал!Ти пияно ли си че така си дъвчеш езика!? Я пак повтори какво си искало да кажеш че да разберем!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашид Али Бегов мутрата няма надяждане ей
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
BTW, тези примери с програмистите са валидни за всички сфери, професии. Още повече са потвърждава, че сме банановата република на Европа - изнесени производства, колцентрове, програмисти...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си плащат данъци както всички други, имат право на помощи. Да бъдеш готвач си е професия, ресторанти няма как да няма. Може да са затворени, но предлагат храна за вкъщи. Сервитьорите също са нужни. Не всеки става за тази работа. Трябва да си пъргав, бърз с добра памет. Нужни са ни и чистачи. Тази работа трябва да е добре платена, тъй като трудна. Но не трябва да те мързи и да се оплакваш. А ние тук подценяваме хората, програмисти и сервитьори. Вкъщи не си ли готвиш или сервираш, или е срамно
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Али Баба нещо пак се врътка... Къде и колко от работещите в хотели, ресторанти, барове и т. н. са осигурени на това, което получават?! Не повече 5-10%-е големите Вериги, като МакДоналдс, Кемпински, БъргърКинг...дали?И заради кризата и алчността на работодателите да не плачат, работниците няма да вземат НИЩО! После защо хората масово емигрират на запад-защото там има нормални капиталистически-социални трудови взаимоотношения.Али бабекофф и Сие да си бачкат само, нали са си профита и спецов само!
16
0
 
1
 
! Отговори
A преди 3 години
До Анонимен 5Ако всички станем готвачи (които според теб, не зная защо, не са бачкатори)-няма да има какво и на какво да готвим.
15
0
 
5
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Така е в почти всички сфери в момента. Има си някаква цикличност, после ще се усетят и ще започнат обратния процес (пазара би трябвало да ги принуди). По време на нестабилен пазар ще се появяват всякакви аномалии. Не си ли виждал компании да освобождават старши програмист с идеята, че ше си дръпнат 2-3 студентчета и пак ше са на далавера? И като се омажат нещата пак започват да търсят някой, който да оправя бакиите. Някои бяха така и с аутсорсинга..и така, чакръка си се върти.
14
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До До Програмист 15Съгласен съм с теб, но в момента наемат хора, които не искат много пари. Истинските професионалисти си имат цена, но бизнеса е стиснат.
13
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До ПрограмистАко не спрат със силна музика и нахални викачи, ще им пращам проверки.Има начин ... ще получат озъртане 2-ра степен пишман-ресторантьорите !
12
0
 
5
 
! Отговори
Г преди 3 години
В малките градове затвориха търговски комплекси където собственици са местни хора а оставиха да работят всички огромни магазини на западни фирми.
11
1
 
12
 
! Отговори
A преди 3 години
До Анонимен 7Глупости -щели сме да умрем от глад! По голяма глупост не бях чел. От затваряне на ресторанти и кафетерии щели сме да гладуваме, боже събери си вересиите! А всички бизнеси не могат да бъдат спрени дори по време на война. Едни бизнеси отмират, а на тяхно мясо идват други.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ричард ще му влезнат някви пари за шампоан поне да се успокои малко
9
0
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Наемането на истински професионалист е съвкупност от фактори, които не не изчерпват само с това да освободим някой и да стискаме палци да дойде някой по-добър на негово място. Разбирам, какво искаш да кажеш но за съжаление системата не работи така.
8
2
 
5
 
! Отговори
Затворен бизнес преди 3 години
Още никои бизнес нее получил нищо всеки ден променят условията за кандидатстване за да откажат наи дребния бизнес от участие.Управляватни пълни некъдърници.
7
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До До Програмист 12За съжаление е така. Поне ще освободят места, които може с някакъв минимален шанс да се заемат от истински професионалисти.
6
0
 
9
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Парите, които ще получават на борсата за безработни от къде мислиш, че ще дойдат?
5
3
 
22
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Просто чудесно! Държавата ми бърка в джоба за да храни мърляви и мързеливи келнери, същите които бойкотирам от години заради лошата храна и обслужване, вместо да ги прати на борсата за безработни където им е мястото!
4
1
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
защото идват избори ,това си е законен рушвет затова се и вдигат пенсии раздават се и пари по други пера не случайно и в пандемия се увеличават милионерите у нас с 20-30 на месец
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като онзи собственик на фирма дето назначил фиктивно 76 служители. 76 x 2000 = 152 000 му плаща ЕС помощ всеки месец заради пандемията. Па после що ревали за помощи бизнесмените. За да им дават пари за нищо.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотелите и ресторантите са пълни за празниците и басейните работят не знам защо не пускат всичко?