Мечетата, намерени в Родопите, вече са в Гърция

Надеждата е да получат шанс за живот в дивата природа
8 юли 2021 14:40, Ния Христова
22
Мечетата, намерени в Родопите, вече са в Гърция
Снимка: БГНЕС
Хуба, Вихър и Горан - трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в Парка за танцуващи мечки в град Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция – ARCTUROS. 
 
"Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в ARCTUROS. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа - която е техният естествен хабитат", споделя Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в град Белица, където мечетата прекараха няколко седмици в очакване на преместването си.   
 
Спасяването на Хуба, Вихър и Горан  
 
Историята на трите мечета бързо се разпространи в интернет и медиите в България и чужбина в началото на юни. На 4-ти юни екипи на Министерството на околната среда и водите откриха самотно мече в Родопите, а малко по-късно - и още две в същия район. Първото - женско, а другите две - стресирани и  уплашени мъжки. И трите бяха транспортирани Парка за танцуващи мечки, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт. 
 
В тясно сътрудничество "Четири лапи" и Министерството на околната среда и водите в България дадоха на мечетата шанс за живот в дивата природа. С взаимни действия и споделени ресурси бе установена и следващата стъпка - тяхното прехвърляне в ARCTUROS - център за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция.  
 
Първата стъпка  - дългото транспортиране на Хуба, Вихър и Горан вече е факт, но бъдещите предизвикателства за тях тепърва предстоят. Приключението на мечетата изисква много ресурси за ежедневната грижа за тях и за възстановяването им, а "Четири лапи" ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Мецан преди 2 години
Да, това е правилния подход. Мечката е териториално жувотно и трябва да се разселят, за да има шанс популацията да оцелее по естествен начин. По-добре да се правят захранки и да бъдат наблюдавани, отколкото да са в резерват.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
diado im boyko borisov gi e pratil na pluvane v toplichko i chistichko morence, pri dobri i usmihnati hora, pri vkusni morski zlatni ribki, morski zvezdi, caviar i zlatni pilenca ;-)))niama samo manatarki i trufeli da iadat vseki den ;)
14
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БРАВО!!! БОРИСОВ СЪСИПА РЕЗЕРВАТИТЕ КАТО СЪКРАТИ ПАРИТЕ ЗА ХРАНА НА МЕЧКИТЕ !!! БОРИСОВ Е ЧИСТО ЗЛО)
13
1
 
6
 
! Отговори
До Американ преди 2 години
О свещенна простота! Ти по далеч от Люлин бил ли си бе !!!
12
20
 
0
 
! Отговори
Американ преди 2 години
В Европа отдавна няма дива природа и диви животни нямат място тука, да се изгонят или избият.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до ваксиниран живей си ска па ния живат щтот до 2 г. няма да си сред живите
10
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
Meчетата като укрепнат ще отидат при майка си. Нали имаме специално изграден коридор за мечки на границата с Гърция. Да си гостуват и да се сношават. Та нашата мецана е зарязала чедата си и е отишла на чакалък в Гърция. Също като човек. Пък нашия мечешки център май е нефелен. Само европейски средства "усвоява", но работа не върши.
9
3
 
9
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
То какво стана това лято:всичко се е юрнало към тази Гърция,то не бяха Мечовци,Клечовци, сега и мечките към Тракийското море емигрираха.
8
4
 
13
 
! Отговори
хитри преди 2 години
взеха ни преди години голямя част от Родопите и Бяло Море сега,че са взели три мечета голяма работа
7
11
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
България е страната с най- голяма популация на кафяви мечки в Европа, та си имаме си достатъчно. Но гърците са хитри - хем ще усвоят европейски пари, хем ще си увеличат броя мечки.
6
1
 
14
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 години
Къде натирихте братчедите бре аxмаци? ! Тъкмо бяхме спретнали пижама парти.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малее, муцунки
4
9
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
У НАС ОТСТРЕЛВАТ мечка,понеже погледнала накриво некаква "берачка на гъби", а в Гърция.."ДАВАТ ШАНС ЗА ЖИВОТ" на същия вид същества..?!?!?!?!...."ДВА СВЯТА..ЕДИНИЯ Е ИЗЛИШЕН"./.по Смирненски../..
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай Раци да ти ги връщат? И за какво са ти? В БГ има предостатъчна популация мечки.
2
7
 
19
 
! Отговори
бай Таци преди 2 години
E нямаше ли кой тука да се погрижи за мечетата? Центърът в Белица, туй-онуй?Византийците няма да ни ги върнат!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечо, Мечо...