Жълт код заради жегите в 16 области, има опасност от пожари

По морето ще има заоблачаване следобед, но без валежи
12 авг 2021 07:50, Елка Василева
1

Жълт код за опасно високи температури е в сила за 16 области в страната. Предупреждението е в сила за областите, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Максималните температури там ще достигнат 37 градуса. В тези области съществува и умерен до голям риск от пожари.

Денят започна с температури от 19 до 23 градуса. Преди обед ще има разкъсана облачност над югозападните части от страната, докато на изток ще бъде слънчево. Вятърът ще бъде слаб до умерен от север-североизток със скорости до 30 км/ч. Максималните температури в населените места ще бъдат от 33 до 38 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето ще има заоблачаване в следобедните часове, но без валежи. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 32 градуса, на морската вода 27-28 градуса.

Над планините облачността ще бъде разкъсана, валежи и тук не се очакват. Вятърът по високите части, над 2200 м ще бъде умерен от север със скорости до 40 км/ч. Максимални температури на 2500 м височина ще са около 11 градуса, а на 1500 м до 19.

Над Балканите през следващите дни ще прониква от север - северозапад по-хладен и влажен въздух и ще има разхлаждащи валежи.

У нас от петък започва период със сухо и горещо време. В традиционно най-топлите места температурите ще достигат до 39 градуса. В понеделник и във вторник ще се задържи горещо с дневни температури достигащи до 42, 43 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трева пламва ли на 35-40 градуса??? пак лъжи като ковида!