Минимум 1550 лв. струва година стаж за пенсиониране

Цената на "откупуване" представлява 19,8% от дохода, на който се осигуряваме
16 авг 2021 17:30, Петя Славова
24
Минимум 1550 лв. струва година стаж за пенсиониране
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 1544,40 лв. струва година трудов стаж за пенсиониране, съобщава "Монитор". Цената на "откупуване" представлява 19,8% от дохода, на който се осигуряваме. Това означава, че при осигуряване на минималния осигурителен доход, който в момента е 650 лева, "откупуването" на стаж ще струва по 128,70 лева на месец.

Осигурителните вноски за закупуване на осигурителен стаж са в размера, определен за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., става ясно от статистическите данни на Националния осигурителен институт.

При промяна на размера на минималния осигурителен доход или размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се променя и месечният размер на дължимата осигурителна вноска.

Месечната стойност за закупения осигурителен стаж  зависи от две величини - размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, установен за периода, когато се закупува стажът, и установения за същото време размер на осигурителната вноска за фонд "Пенсии", обяснява експертът по трудово право на КНСБ Тодор Капитанов в своята платформа www.mywork.bg - за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

сума на дължимите вноски се получава, като месечният размер на вноската се умножи по броя на месеците, за които се откупува осигурителен стаж. Вноските се внасят по сметките на компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Плащането може да стане по банков път или чрез пощенски запис.

 Осигурителен стаж може да се закупи във всеки един банков клон. Вноските се внасят по сметка на НАП и в платежното нареждане се попълва съответният параграф. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите за закупуване на стаж по чл. 9а, ал. 1 или ал. 2 КСО се получават в банковия клон. В платежното нареждане се посочва конкретният период, за който се внасят вноските и който ще се зачита за осигурителен стаж. За закупуването на осигурителен стаж по реда на чл. 9а, ал. 1 и 2 от КСО се подава декларация №8 в ТД на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: трудов стажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Каквото и да пишете сме доста социална държавна. Това не значи, че е справедлива, а че не е като в Щатите или Африка, да се спасяваш сам. Представяте ли си, колко ще останат без доход за хляб, ако трябва да им плащат според личните вноски-сигурно милион. За да има лична отговорност обаче, трябва да има и грамотно население. Колко от Вас са учили какво да е за личните финанси и банки?
17
0
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Със 300 лв минимална пенсия със скромния 38 г.трудов стаж се живее прекрасно в България.
16
0
 
4
 
! Отговори
комитата преди 2 години
абе сумата и хора н е вкарват осигуровки и вземат пенсии -с фалшиви телкове са са 40 % от хората никой не го интересува-здравната ситема и образователната точат системата поголовно и бе з съвест -20 000служебни коли си обикалят за частна полза без проблем чакайте изборите да в и оправят-средната класа изчезна сега изчезва и малкия бизнес
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква пенция, в момента се закрива държавата.
14
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Римляните да плащат по 60 бона за пенция... немат ни 1 ден трудов стаж :)))
13
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Киро === На 65 години се пенсионирах с 53 години 3 месеца и 8 дни трудов стаж. Трудовият ми стаж започва, когато бях на 15 години.Това е записано в трудовата ми книжка. След това съм работил 7 г. първа, 17 г. втара и 21 г. трета категория труд. Три дни от кат. се приравняват на 5 дни от кат. Четири дни от кат. се приравняват на 5 дни от кат. Така, при преизчисление на трудовият ми стаж от кат. към кат се получи 53 г. 3 мес. и 8 дни общ трудов стаж.
12
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До КироНе може горд собственик на трудов стаж бъди и жив и здрав ,колкото се може по дълго да си харчиш пенсията с здраве Такива като теб заслужават Остави ме аз какво пиша за себе си
11
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 2 години
До навършването на пенсионна възраст (65 г.), ако съм жив и здрав, ще имам 44 г. и горница трудов стаж. Мога ли да си продам някоя година...:)
10
9
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До MaйMyнaтa..Аз съм на социалка Горд съм че не съм платил и лев на разни пирамидални структори наричащи се пенсионен фонд
9
2
 
4
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
До ф====Никой не ти забранява да си внасяш пари в лична сметка, от които един ден ще теглиш колкото ти трябват. Наследниците ти ще имат също право да теглят от тези пари, ако са останали.
8
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До АнонименЕстествено ,друг е въпроса че не бих си купил и един час за пенсия
7
2
 
12
 
! Отговори
ф преди 2 години
Пенсионната система в България никога не е била дори малко справедлива. Дори и по времето на социализма. Справедливост ще има едва, когато всеки си внася в лична сметка плюс някаква минимална гарантирана от държавата.
6
0
 
6
 
! Отговори
Майна до 8 преди 2 години
Ако си имал пенсионни удръжки 300- 400 лв. - те са процент от заплатата ти и това означава , че заплата ти трябва да е била НАД 1300 ЛВ. ВЪРХУ НЕЯ ПЕНСИЯТА Е ПО- ГОЛЯМА ОТ ТВОЯТА. ТАКА ЧЕ - В НЕЩО ГРЕШИШ ИЛИ ЛЪЖЕШ. А КУПУВАНЕТО НА СТАЖ - 128.7ЛВ. ПО 12М = 1550ЛВ. Се прави при недостиг на сгаж до 5 год. И ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ - 340 ЛВ. ТОЛКОВА.
5
0
 
17
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Дедка, няма как да са ти удържали от заплатата 300-400 лева пенсионна вноска и да взимаш 400 лева пенсия. Това за което говориш, са всички вноски, реално си внасял по 30-40 лева пенсионна на месец.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали има още заблудени хора ,които да мислят ,че след 20 год ще вземат пенсия?
3
4
 
18
 
! Отговори
MaйMyнaтa.. преди 2 години
Социалка чакам, и лев не давам на лешоядите.
2
1
 
8
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 2 години
До АнонименЕ не е точно така: може да се купи стаж за времето на следване, т.е. 4-5г. Не може повече :)
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, браво! Излиза, че си наказан защото си имал наглостта да учиш висше, вместо още на 16 да почнеш работа.