При такава инфлация: Може ли да стане минималната заплата 760 лв от 1 юли?

Според Манолов от КТ "Подкрепа", това трябва да се случи
29 мар 2022 22:04, Петя Славова
24

"Ако министърът на финансите си държи на приказката, трябва да се случи, защото миналата година, когато водихме дебат с него, той каза, че неговата идея е минималната работна заплата да стане 50% от средната. Тоест трябва да е малко над 800 лв. минималната работна заплата", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в "Денят ON AIR.

Той подчерта, че от 30 години до сега представителите на работниците са лишавани от всякакви механизми, през които може да въздействат на процеса за определяне на заплатите.

"Мен повече ме притеснява процесът на инфлацията. Не искам да се връщам в онези времена, когато на всеки две седмици се определяше нов размер на минималната работна заплата. Не ми се иска на държавите да се налага да прибягват до механизми, които да са работещи, защото у нас не изобилстват, но когато ги има, те се изчерпват твърде бързо", изтъкна Манолов пред Bulgaria ON AIR.

"Така сме цъфнали и вързали, че само точка първа от дневния ред е как ще се разправят изпълнителната власт и прокуратурата. Кризисният пиар работи донякъде. Техният занаят е "хляб и зрелища" и като няма хляб, компенсираме със зрелища. Но и зрелищата работят до някое време. В ситуацията, в която се намираме сега, то е дори опасно", обърна внимание той.

Манолов каза, че не е виждал последните промени в Плана за възстановяване. По думите му в Плана има тревожни неща.

"Тази работа с батериите за мен е изключително притеснителна по няколко пункта. Но то така се прави в такива покорени държави. Първо се предлага да се построи някаква мощност, която ще трябва да съхранява повече ток, отколкото ние произвеждаме. Ние ще трябва да го платим. Ние ще трябва да си плащаме за това, че ще работи построеното с наши пари и накрая да го платим, когато спре да работи и още веднъж да платим, за да го направим наново. Това нещо може да има смисъл единствено, ако това предприятие, което ще се построи, бъде държавно. Иначе е мафия. Това бизнес от най-гадно олигархично естество, което ме кара да си мисля, че е твърде възможно в него да има руско присъствие", разясни той.

Гостът каза, че не можем да се справим без руски газ. Той добави, че според него това е някакъв вид пиар, че може да се намери решение, а според него няма решение.

"Всичко ужасно много се обърка. Моята мечта е колкото може по-бързо да се сложи някакъв ред в цялата работа. Практически няма пазарна икономика в този свят. Актуализацията на бюджета не може да стане технически. Преди юли не може да стане актуализацията на бюджета, няма техническо време. Ние ще поискаме да се обърне внимание на няколко системи. Например изграждане на някакви механизми за спасяването на предприятията за градски транспорт в България, които са в изключително тежка криза", поясни Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Хляб и зрелища и после без хляб.Кой колкото устиска.Това е най новият капитализъм след провала на неолибералният. При тази ситуация първо идва гладът,а после канибализъм.
19
1
 
13
 
! Отговори
Може преди 2 години
Но всички самоосигуряващи ще бъдат на минимална. Не плащайте никакви данъци на шайката, която разорява нас и децата ни.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази институция трябва да се закрие,тези заплатаджии са винаги с тези които са на власт
17
17
 
6
 
! Отговори
Работещ преди 2 години
Обяви за работа има колкото си искате, но нали трябва на някой да му се работи... Но не сме свикнали да ходим по интервюта, трябва нас някой да ни уреди, да ни даде. Неприятно, но реалност. Защо не се погледне към онези българи с успешни кариери? Защо никой не попита тях, как са успели? Не говоря за мастити бизнесмени с джипове, закупени по неясен начин. Говоря за българи със заплати от 3000 нето нагоре, онези, които бяха наричани зубъри, които се образоваха и сега издържат Гай ***??
16
2
 
18
 
! Отговори
Фифи преди 2 години
Та този хубавец колко му е заплатата? Той наясно ли е че хората които на за на пълен работен ,тоест на 6 часов или 4часов работен ден получават по 430 или 250 лв. Може ли да се живее с такава заплата? Кога най сетне ще се работи само на 8 ч работен ден.
15
4
 
13
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Аз предлагам всички на 2000 минимална. Иначе минамалната се качва, заплатите на умния персонал не. В един момент, както са вземали 5 пъти минималната, така почват да получават почти минималната. Затова решението е едно - скок до 2000 минимална.
14
0
 
21
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Тоз що не ходи да си пие ракийката. И без туй за друго не става. Пълен цирк е че в БГ има профсъюзи.
13
6
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
За минималката не мога да кажа, но вече за под 10к чисто не стъпвам на интервю и Хасан дето играе игрички да вдига осигурителния праг после като дойде време да ми плати пълната пенсия да не му се приреве?
12
11
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ и Възраждане преди 2 години
Не ни харесва инфлацията! Трябва да приемем рублата, гласувайте за нас. Холдинга е символ власт!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото е помощта за беанците минималната трябва да е поне х2.
10
1
 
11
 
! Отговори
Много пари преди 2 години
Чалъма да не те лови кризата е да имаш много пари на различни места и под различни форми, т.нар. пасиви и активи. Ако чакате Бойко или Киро да ви спасят... ами чакайте си...
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са 37 240 рубли по днешния курс.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че моят баща взима по-висока пенсия....1200 лв. , ама беше 25 години миньор. Ся е на 84 години.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС пък с африкански заплати.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимум 1201 лева трябва да е МРЗ.
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези "заплати" в България? Я кажете колко е нето това "760 лв."?... 600 лв. нето... 300 евро... Къде в ЕС има такива "заплати"?...
4
4
 
12
 
! Отговори
РАШКОВ ги хваща. преди 2 години
Гешев ги пуска. Нормално да има инфлация.
3
0
 
14
 
! Отговори
уйдурма преди 2 години
До Анонимен 4 - в България се говори български език бе, о промити мозък гербаджийски!
2
7
 
27
 
! Отговори
Олио Ток Газ преди 2 години
Олиото е на Иван Пилето (ГЕРБ), горивата на Инса Ойл (ГЕРБ), Тока на ЧЕЗ (ГЕРБ), газта на мъжа на Севда (ГЕРБ). Още ли се чудите защо има инфлация. ГЕРБ тресат държавата. Заложили са си капани, за да могат да се върнат на власт, както при Орешарски. Проблема им е, че никой вече не им вярва. Станаха за смях.
1
12
 
16
 
! Отговори
Новото нормално преди 2 години
След милиардните заеми на Борисов, тази инфлация е песен. Браво на Асен Василев.