Почти 4 лв. ще е кубик вода в Ямбол и Елхово от септември

КЕВР вече е одобрила бизнесплана на местното дружество
20 юли 2022 12:46, Анисия Иванова
24
Почти 4 лв. ще е кубик вода в Ямбол и Елхово от септември
Снимка: Pixabay

От 1 септември се очаква кубик вода в Ямбол и Елхово да поскъпне с 1,30 лв. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече е одобрила бизнесплана на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) с новите цени, съобщи новият му управител Цветан Съйков.

По думите му, ако процедурата за утвърждаване се удължи, новата цена ще влезе в сила най-късно от началото на октомври. Към момента жителите на двата града, където наскоро заработиха изградените пречиствателни станции, плащат по 2,67 лв. с ДДС за кубик вода. Новата комплексна цена е 3,96 лв. с ДДС – за доставяне, канализация и пречистване на отпадните води.

„ВиК секторът е в една уникална ситуация. Няма друг бизнес, който да купува материали и да ползва услуги на свободния пазар, и да предоставя услуга на регулиран пазар“, коментира управителят на ВиК – Ямбол.

Той обясни, че заложените нови цени в петгодишния бизнесплан на дружеството са съобразени с поскъпналите електроенергия, горива и най-използваните в отрасъла материали – стомана, пластмаса и др. „От 1 януари т. г. цените на материалите, които ползваме, скочиха двойно, горивата са със 60 процента нагоре, а ние работим с цена, която е от 2016 г.“, каза още Съйков, цитиран от БТА.

В останалите населени места в област Ямбол, където няма пречиствателни станции, цената е предвидено да стане 3,45 лв. с ДДС за кубик вода.

Според бизнесплана е предвидено увеличение на водата и за всяка следваща година. Така през 2023 г. цената ще е 4,45 лв. с ДДС, а през 2026 г. ще стигне 4,93 лв. с ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг потъва как ще живеят бг корупцията в бг победи
14
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Контур мъа трий дъ му изсъйнат чорапите ! ЧСИ у къщи дъ му дой! Гол кът пушка дъ го остави ! Три години полов дживот дъ не води! Тъй да си знаете офци !
13
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Изтрихте ми коментара, защото написах за братчеди, които не плащат. "Мерси много" за възможността да се изказваме свободно.
12
0
 
11
 
! Отговори
678 преди 1 година
По крадливо и продажно племе от ганьовското няма никъде, през османско един данък сега сто, Господ да ви накаже дано, крадливи кучета миризливи.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
все едно сме в африка там за литър жеточе пускат , имаме вода , какво е това безобразие
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай бе къде какво влагат че да, вдигат водата навсякъде течове и крадене от джунгалите дето даже и водомери нямат нали щяхте да подменвте цялата, вик мрежа с нови тръби и електронни водомери
9
5
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Тока и водата на неблагодарните българи трябва да е лукс.Който не му харесва в икономическа стабилна България,да отива да бере маслините на мързеливите гърци.
8
0
 
4
 
! Отговори
рН преди 1 година
Абе, Ямбол и Елхово у Сахара ли съ намират??? Или у този регион неостана нищо друго за крадене???
7
1
 
6
 
! Отговори
Пророк Бай Шиле преди 1 година
Виждам в скоро време потоци бежанци от провинциални селяни към големите градове. Също и ръст по градовете на проституиращии селянки от провинцията.
6
0
 
13
 
! Отговори
Държавата ви шиба преди 1 година
Шибаййте държавата, ако вие не шибаате вас ще ви нашибваат всеки ден.
5
1
 
7
 
! Отговори
Евролибераст преди 1 година
Спокойно има още НЕЩА като например такса Слънце и сметка за плащане към топлофикация през лятото. Еко стикери по превозните средства, нови зони платени за паркиране и такса въздух която ще се определя през задължителни смарт маски които отброяват броя пъти вдишван въздух и издишан въздух. Като към издишания въздух допълнителни такси за въглеродни емисии и такса замърсяване.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърно управление от години.
3
3
 
9
 
! Отговори
Еко Либерал Активист преди 1 година
Точно така трябва да има високи цени. Хората да си плащат и за дъждовната водата и за селските кладенци. Хората да се научат да живеят екологично и да свикнат да си плащат големи данъци и сметки. Без течаща вода пренасяне на кофи с вода пеша това ще подобри ЕКО ЕВРО стандарта на живот.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой да не плаща високите цени и ще видите как ще паднат.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от години плащам всеки месец точно 8 куб за вода