Възможно е изчезналият Александър да е изпаднал в шок

Изключва се възможността детето да приема издирването си като игра
16 ное 2022 10:30, Йоана Цонева
21

Издирването на 12-годишния Александър от Перник продължава вече шести ден. Целият ресурс на държавата е насочен към акцията, но към момента тя остава без резултат.

Бащата на Александър вероятно е в шок. Ситуацията е тревожна и травмираща за цялото семейство на детето. Подходът към него трябва да бъде определен от специалисти, които да му предоставят грижа като кризисна интервенция. Това заяви детският психолог Петя Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според клиничния психолог Рени Велчева ситуацията с изчезването на 12-годишния Александър е изключително тревожна и трябва да се подходи внимателно към цялото семейство.

"Институциите, които чисто психологически трябва да подпомогнат семейството, са Държавната агенция за закрила на детето и отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане", смята специалистът.

Йорданова изключи възможността Александър да приема издирването си като игра и да се крие умишлено.

"Възможно е детето да е изпаднало в някакъв вид шок. Към всяко едно дете с аутизъм се подхожда с индивидуален подход", подчерта тя.

Непосредствено след изчезването на момчето ГДБОП активира системата "Амбър алърт", която изпрати информация относно Александър на потребителите във Facebook и Instragram в радиус от 200 км от мястото на изчезването му.

Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев поясни, че системата е въведена у нас през 2018 г.

"Прави се постер, който съдържа информация и снимков материал за детето, а също и за потенциалните извършители на отвличането - автомобили, марка, цвят", посочи той.

Постерът се изготвя след сигнал на отдел "Издирване" на Националната полиция към ГДБОП.

"Системата е активирана незабавно след изчезването на Александър и е можела да даде резултат. Тя позволи и на много хора да се запознаят със случая и да разпространят в профилите си информацията, че детето е изчезнало", констатира Колев.

Велчева е категорична, че към децата от аутистичния спектър трябва да се подхожда изключително внимателно, тъй като "те трудно успяват да преработят информацията от външната среда".

"Характерно е за тях, че силен шум или светлина може да ги накарат да се отдръпнат или изплашат", каза психологът.

Йорданова е на мнение, че трудностите в комуникацията при децата с аутизъм могат да бъдат преодолени, но за всяко дете продължителността на адаптацията е различна.

Тя обобщи, че поведението на майката на Александър трудно би могло да бъде анализирано, тъй като не е ясна причината за това да си тръгне от семейството и какъв е личният ѝ капацитет да бъде родител. Велчева не изключи възможността поведението на майката да е защитен механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 1 година
може ни ще е добре да попитат бащата който постоянно пита врачките къде е детето му, ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО като сигнал на една че то е еди къде си и не е там, и още 5-6 такива НЕ СПИРА ДА ИМ ВЯРВА? ТОВА Е МАЛОУМНО!
12
2
 
4
 
! Отговори
Майка на дете аутист преди 1 година
Възмутена съм от някой коментари тук,но винаги се намират такива тип хора,които не са наясно с подобно състояние на дете ,но такива коментари са излишни,малко милост и съпричастност към детенцето,дай боже да се намери детенцето живо и здраво скоро!Но все си мисля че бащата е направил нещо и дава на полицията грешни следи и за това от детето няма и следа,досега все щеше да има нещо а и кучетата не са надушили нищо,според мен детето не е в Перник а откаран другаде,таткото е виновен!
11
3
 
4
 
! Отговори
Трагедия преди 1 година
Единственото решение е да бъде притиснат бащата на полиграф и да се направи щателно разследванеДано детето не е зад граница или да е убито
10
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
А КАДЕ Е МАЙКАТА!!!-НИКОЙ ЛИ НЕ Я ТЪРСИ ДА КАЖЕ ДАЛИ НЕ Е ЗАМЕСЕНА !!! Отмъщението на жената е вечно и непредсказуемо!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
фаэа преди 1 година
Сега е модерно да се дрънка, глепости, и пак глупости, приказки без стойност. Само се говори, нищо не се прави. Та и тая тетка.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, те децата като изпаднат в шок и се изпаряват...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или е отвлечено или по лошото.
6
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време нямаше хора с аутизъм, а имаше улави и нормални. Почти всяко село си имаше един-двама, които се наричаха по народному-алтави.На 12 години Сашо едвам си пишел името и станал толкова народ да го търси..Ако беше нормално дете от семейство на обикновени работници, едва ли толкова хора щяха да го търсят, ама улавите са специални в България :)
5
5
 
6
 
! Отговори
МАЙКА, преди 1 година
БАЩА ,ИМА ЛИ ТОВА ДЕТЕ-ЛЕЛИ ВУЙНИ СЕ ТЮХКАТ, ТУК МИ СЕ СТРУВА РАБОТАТА Е ДРУГА
4
2
 
22
 
! Отговори
Нещо гнило преди 1 година
Тука има нещо гнило - най-вероятно изобщо не се е загубилв планината.Може би бащата знае ... питайте го както се разпитва заподозрян.
3
4
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Теб също
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да го прости Александър.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв шок??? В тоя студ, без храна и вода колко ще издържи едно дете? Прогнозите са лоши.