Да ви източат безконтактната карта чрез ПОС – невъзможно!

Нормално е около новите технологии да съществуват митове, смята експерт
9 сеп 2016 11:14, Бойчо Попов
19
Да ви източат безконтактната карта чрез ПОС – невъзможно!
снимка: Ройтерс

Източването на безконтактни карти на нищо неподозиращи минувачи посредством мобилни ПОС терминали е мит. Това заяви за Investor.bg Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония.

„През последните години подобна информация периодично излиза в интернет и други медийни канали, но до момента няма потвърждение за нея и до нас не са постъпвали сигнали за източени по този начин карти. Банките, с които работим, също не са ни информирали за такива случаи на злоупотреба. Това се отнася не само за България, а и за цяла Европа, където безконтактните карти са широко разпространени – технологията се използва в 45 европейски страни, 10 от които с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обръщение“, коментира още тя.

Темата за източването на карти посредством ПОС терминали нашумя значително напоследък, а в ефира на Bulgaria On Air Надя Петрова от "Икономическа полиция" сигнализира за подобни случаи. Тя обясни, че измамата се случва чрез ПОС терминал, който работи с интернет сигнал, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

"Нормално е около новите технологии, каквито за България са безконтактните плащания, да съществуват митове", добави Манова.

По думите ѝ потребителите трябва да знаят, че безконтактните карти са също толкова сигурни, колкото картите с EMV технология. Те разполагат със защита от скимиране и клониране посредством вградени предпазни технологични мерки на няколко нива.

"В безконтактен режим данните между картата и ПОС терминала се обменят посредством уникални криптирани динамични кодове, които съдържат ограничена информация, недостатъчна за потенциални злоупотреби – нито името на картодържателя, нито кодовете за допълнителна верификация или ключове могат да бъдат прочетени. Трансакцията се осъществява посредством NFC технология при приблизително 5 см разстояние между картата и устройството и само ако е активирана от касиера, за да се гарантира, че се случва по желание на картодържателя", обясни още регионалният мениджър на Mastercard за България и Македония.

От своя страна потребителите трябва да спазват няколко основни съвета, свързани с безопасността, но те са същите като при всички останали карти. От Mastercard посочват, че е задължително подробното запознаване с препоръките за сигурност на банката-издател, както и отговорното отношение на клиента към картата като платежен инструмент.

Самият потребител е добре да запомни PIN кода си, а това е най-добрият начин за съхраняването му. Освен това е хубаво да се пазят касовите бележки при покупка с карта, да се проверяват месечните извлечения и да се ползват услугите за SMS известия или такива по имейл, което е безплатно.

"При подозрителни трансакции в извлечението, картодържателите следва да докладват на своята банка или финансова институция. В случай на изгубена или открадната карта, потребителите трябва да се свържат с банката-издател на картата, възможно най-бързо, защото тя е най-добрият им защитник", допълни Манова.

Тя твърди, че картите не се нуждаят от допълнителна защита от прочитане от разстояние, защото такава заплаха от злоупотреби не съществува.

"Безконтактните карти са  точно толкова добре защитени, колкото чип картите, тъй като  и те са базирани на EMV технологията", категорична е Ваня Манова.

По думите на Надя Петрова от "Икономическа полиция" устройствата, с които са извършвани нарушения, са поръчвани по интернет. На въпрос на Investor.bg как може да се регулира този процес, за да не се стига до нарушения, от Mastercard посочиха, че зад всеки търговец стои финансова институция, която предоставя ПОС терминала и гарантира сигурна и безопасна услуга за търговците и за потребителите.

"В интернет може да се  поръча всичко, вероятно и ПОС  терминал, но за да се осъществи плащане на такъв ПОС терминал, той трябва да бъде регистриран  в системата на лицензирана  финансова институция, която да  има сключен договор с търговец  за приемане на плащания", обясни  тя. Самото сключване на такъв  договор е възможно след преминаването  на определен риск процедури.

"Сценарият "купувам терминал и започвам да приемам плащания" не съществува", категорична бе Манова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Кинтолино Кинтопляс преди 7 години
От 3 години ползван безконтактна карта, а от 2 - Apple Pay - вместо карта, поднасям до устройството iPhone с пръстов отпечатък и туй то ! Аз съм "За"
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КардераЧак да се прекъсват жичките е прекалено, едно джобче от онези специално предназначени за това е достатъчно.Да речем вече са спрели да произвеждат карти без безконтактно. ОК, и все пак трябва да се даде възможност на клиента да зададе какви ограничения да сложи на безконтакните плащания, включително 0.00 за изключване. Или примерно всяка транзакция да иска авторизация през уебсайта на банката или приложение за телефон.
14
2
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Тая говори пълни глупости!!! Не можело! Не ама да бих казъл аз и то защото на мен вече ми източиха верно не тук а в германия и ми взеха само 15 евро ама тая да земе малко да спре да лъже!!!!!!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12От близо година почти не нося пари в брой и пазарувам с карта и доста често безконтактно. Нямам никакв аидея какви са ви проблемите. Вземете малко се образовайте.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яд ме е, че въобще не те питат дали искаш безконтактно като ти издават новата карта. Звучи лудитско, но откакто си я взех дори не съм я разпечатвал, а когато трябват пари - на гишето в банката.
11
6
 
14
 
! Отговори
Ахм преди 7 години
Ама оу, експертката! На обикновения човек му е достатъчно от време на време да му дърпат по 20 лева безконтактно, за да му се вгорчи живота! А и какво пречи на регистрирана фирма да се разхожда из градския транспорт и да си точи от хората пари? Плюс това SMS изпращат за транзакция над 100 лева! Ще разбереш за 20 лева друг път! Никой не им ги е искал тия карти, защо ги издават безконтактни? И мога да плащам до 20 лева така?! Че аз за 20 лева никога не ползвам картата за плащане!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тая тапанаррка бих и казал, че в метрото в берлин вече обикалят мингессяри които четат данните от картите с нфц рийдър. затова в нета масово се продават (по 15-20 евро) и метални калъвки за карти...да, не могат да ви дръпнат директно пари, но могат да ви копират цялото инфо от картата... мен това също никак не ми харесва като идея...
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По безконтактен път не могат да се правят трансакции за 2000 долара. Явно видеото е фейк. Иначе, на кеша му е време да умре. От 16 години сме в 21 век
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното в случая е, че наТЕОРИЯ е възможно да се случва. Това е гадното. Другото неприятно е, че банките вече дори не те питат, а направо по дефолт ти издават безконтактна карта. Моето решение е да я слагам в портфейла между други карти, това би трябвало да даде резултат. Другото успокоение е, че не могат да ти дръпнат големи суми
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безконтактни карти се точат и точат. Демонстрацията беше преди 3 години, на летище в САЩ - как се "прихваща" безконтактна карта на минаващ наблизо човек и после се прави покупка за 2000$ чрез нея в рамките на 1 минута.После започнаха да "въртят" (генератор на произволни числа при оторизиране на трансакция), което намали, но не спря точенето на такива карти...
6
14
 
9
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Народа е казал има 3 вида плащания кеш, кеш и пак кеш.Освен всичко когато плащаш по този начин виждаш колко пари ти остават ако плащаш с карта трябва да смяташ. Който може да го прави аз имам достатъчно други грижи и не искам да се затормозявам и с тези сметки.П.С. Това е моето мнение.
5
1
 
9
 
! Отговори
# преди 7 години
истината е по средата ;)Не може да ви откраднат данните за да я копират - да, но могат да правят малки off-line авторизации, но стигне ли лимита (който обикновенно е 20-50лв) изисква задължително on-line+ПИН.Ако се случи или се е случило в БГ то 101% това е станало с терминал и търговец регистриран в банка извън БГ.за >80% от тези случай не се пускат жалби, защото сумите са много малки и често хората или не им се занимава или вобще не забелязват липсата.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя в сферата.Думи нямам,какви лъжи бълва тая женица.За справка.. вижте масовото източване на малки суми в английското метро именно от такива карти..
3
4
 
9
 
! Отговори
Че преди 7 години
Да ви източат безконтактната карта чрез ПОС невъзможно!---вЕрно ли ?! :)))
2
3
 
5
 
! Отговори
Кеш колектор - Касие преди 7 години
До АнонименНе, ако е хубава ще я порим!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно, че от MasterCard ще кажат, че не може, питайте Visa и те ще кажат същото. След година обаче ако някой направи пробив и ми източи безконтактната тая Ваня ще я съдим ли или какво.

Спонсорирани публикации