Гешев иска мораториум върху заплатите на съдии, прокурори и следователи

Разрастващата се пандемия изисква вземането на всички необходими мерки
8 апр 2020 13:18,
31
Гешев иска мораториум върху заплатите на съдии, прокурори и следователи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор на Република България Иван Гешев поиска от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в Прокуратурата на Република България, както и да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Още по темата

„Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение“, аргументира предложенията си главният прокурор Иван Гешев.

В тази връзка главният прокурор отправя предложения до Прокурорската колегия, която след разглеждане и произнасянето й на 08 април 2020 г., да ги внесе като извънредна точка в дневния ред на Пленума на ВСС на 9 април 2020 г., както следва:

На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ. Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ.

На основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, ВСС да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт, както и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.

„Висшият съдебен съвет е органът, в чийто правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19“, посочва още в предложението си главният прокурор Иван Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По десет бона заплати за тези хрантутници - още по бай Тошово време, тази класа винаги е била привилигирована. Не плащат осигуровки, всичко се поема от държавата и накрая по 20 заплати ли вземаха. Ми да им слагат мораториум и да не ги бавят
27
1
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Извинете, г-да от прокурорската колегия към ВСС, съдиите към вас ли се водят? Защото вашият шеф поиска и съдиите да сторят същото като вас - замразяване на заплатите. Само че Чолаков и Л.Панов дали са съгласни? Та те всяка година искат ДМС, а вие им го отнемате. Засега са се надули като пуяци, ама скоро ще проговорят.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този трябва да бъде осъден за вредителство срещу държавата.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно ББРКакто каза Бойко Горанов не знаел той не знаеше и за Божков, че има да дава данъци!А Главния прокурор също не знае много неща така е най добреНи чул ни видял ни може да говори!
24
1
 
0
 
! Отговори
Съдията преди 4 години
Ще има ли бонуси за нова година
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без това са натрупали по 200 дена отпуска да си ги взимат , че после ще искат дъражавата да им ги плаща .
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
korum piranata sad ebna bg sistema iade ot korum piranite si do hodi?!
21
2
 
4
 
! Отговори
Аптал! преди 4 години
А бе дайте пари на хората! Не им замайзвайте очите с вашите уж замразени увеличения!
20
2
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
БРАВО ГЕШЕВ ! Поддържаи форма ..защото след пандемията те чака МНОГО РАБОТА !!!!!!! ..В СРС-тата има данни за искане и даване на подкуп за лобиране за " ГРИПЕН " без въоръжение !.....ЗНАЕМ .как " ПОГРЕБАЛНИЯТ АГЕНТ " искаше от служ.правителство на Герджиков ...БЪРЗО ДА СКЛЮЧИ ДОГОВОР !......ИМПИЙЧМЪНТ !
19
0
 
11
 
! Отговори
Отговора е лесен преди 4 години
Двама мъже единия с каскет другият с генералски мундир от месец окупираха всички медии. Това ли ще са новите президент и министър председател?
18
2
 
13
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Гешев държавната банка харизала на мутрите 75 МИЛИОНА по време на чума вместо да се дадат на болниците, консулите събират такса Корона, а ти си фанал на дедовия си парашутните *** да оправяш.
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Гешев!На всички фронтове си на ниво!!!
16
5
 
13
 
! Отговори
До кога? преди 4 години
Половин България е в фалит но готованците на държавна издръжка и служба криза и уволнение не ги лови,това е позор и обида към страдащите.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да взимат тройни заплати, ако искат, ама да върнат откраднатато, комисионните и взетите рушвети.Половината депутати и министри даже НЕ знаят колко им е заплатата. Какво им дреме за някакви си 2759лв в картата, като сега прокарваме поръчка за милиони. Същото важи и за поръчките във ВМА, прекарването на "наш човек" за по-бързо и качествено лечение... Помните ли го покойния ген. Тонев?
14
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Такива привилегии и пари каквито има у нас в съдебната система няма никъде в ЕС,на фона на огромното НЕ доверие към системата от народа.
13
1
 
16
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Поне прокурори и съдии да дарят част от подкупите,все пак е нещо....
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев, смешен си... СМЕШЕН. Цяла България ви гледа и ГЕРБ и ББ и тебе - какво става с ББР ? Какво ми ги "разпуска" ББ тия престъпници, окрали милиони. И на мене ще ми е удобно така да бъда "разпуснат". Май ще си е винаги мафиотската *** с мотото "за милиони няма закони". Затворите кога ще почнем да ги пълним ?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каскета печели палмата на първенството по най-мал.оумен пр...
10
0
 
14
 
! Отговори
да внимават преди 4 години
някой магистрат да дари случайно заплатата си за борба с вируса, и това да повлече и други. Сакън.
9
0
 
16
 
! Отговори
Герберастче преди 4 години
Браво. Така работи всеки истински юрист от пуца за милиционери.