Йорданова: Очаквам България да е в Шенген до края на мандата

Предвижда се актуализация на стратегията за съдебна реформа
Обновена: 5 яну 2022 18:19 | 5 яну 2022 18:10, Веселина Йорданова
87
Йорданова: Очаквам България да е в Шенген до края на мандата
Снимка: БГНЕС

Най-добрият начин за решаване на проблема с търсенето на отговорност от главния прокурор е промяна в Конституцията. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, предаде БГНЕС.

Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, докато тече разследване.

Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор има за цел разследване на главния прокурор, когато той е извършил нарушения. Предвижда се специфичен механизъм, при който да бъде определен нарочен разследващ магистрат, като механизмът за назначаване на този магистрат да бъде автоматизиран и да не включва човешка намеса, като кръгът трябва да включва магистрати със съответната квалификация, които да стоят на високо ниво. Той трябва да има съответните гаранции, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа. Трябва да има гаранция, че няма да има саморазправа от страна на главния прокурор след приключване на делото, каза Йорданова.

ГЕРБ поискаха да разберат каква точно ще е реформата в КПКОНПИ и с какви стъпки ще се развие.

"Част от решенията са в етап на обсъждане. Към настоящия момент законопроектът няма предвидими разпоредби върху промяна на кръга на лица. Няма да има припокриване, защото ще бъдат предложени изменения, където ясно да се регламентират компетентностите на разследващите органи", отговори Йорданова.

Проблемите с българското гражданство на Любчо Георгиевски породиха питане от страна на ГЕРБ, дали ще се наложат ясни правила и защо един радетел за българската кауза има този проблем.

"Темата за българското гражданство е изключително отговорна и засяга много хора. За жалост в нея има и много корупционни схеми. Една от първите стъпки е тези недобри практики да бъдат преустановени. Ще проуча този случай", отговори Йорданова.

Министърът каза, че си представя в края на 4-годишния мандат да имаме съдебна система, която да има по-високо доверие в обществото. "Очаквам България да е влязла в Шенген и поне два от трите мониторингови механизма да са приключили. Реформа на КПКОНПИ, промяна във функционирането на ВСС, по-голяма сигурност и бързина на процеса, аз ще продължавам да настоявам за конституционните промени. Статутът на главния прокурор и разширяване на субектите, които могат да сезират Конституционния съд“, заяви Йорданова.

От БСП попитаха дали е създаден регистър за особените залози.

„Това е реформа, която започна през 2015-та година от министър Христо Иванов. Трябваше да стане факт на 1 януари тази година, но е факт, че регистърът не е готов и ще има забавяне с още една година за тази реформа“, отговори Йорданова.

На въпрос от ПГ на ИТН дали има опасност за спирането на единната информационна система за съдилищата и връщане на старата система за случайно разпределение на делата, Йорданова каза, че в различните съдилища проблемите с новата система са от различен характер. „Липса на инфраструктура, обучени съдии. Сега се обсъжда дали да се спре системата или да продължи работа. Очаквам в рамките на месец да има окончателно решение. Ясни са проблемите алтернативите, трябва да изберем по-малкото зло“, категорична беше министър Йорданова.

Представителите на Демократична България поискаха да разбера съдбата на актуализираната стратегия за реформа в съдебната система и дали се предвижда действие на министерството, което да започне обновяване на стратегията. „Да, предвижда се да се актуализира нова стратегия“, заяви тя.

Ще има ли нов закон за адвокатурата, попитаха от Възраждане, а Йорданова отговори, че след като магистратите могат да упражняват такъв избор, то би било редно и адвокатурата да отговаря на същия стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Урааа преди 2 години
Значи след 3 месеца сме в Шенген?Толкова скоро?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радой Ралин написа за такива ***: Тази к... проста, кой я тури на поста!
64
0
 
4
 
! Отговори
Едно баба бае преди 2 години
ДБ нанесе по-голяма вреда на българското общество от ДПС и ГЕРБ! Всички получават огромни суми от американски фондации и последна грижа са им проблемите на хората.
63
2
 
4
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Не знам какво ти е обещал Черепов,но не е както си го мислиш!
62
2
 
7
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 2 години
Ми той , мандата ви, другарке, свършва след 2-3 месеца . *** !
61
2
 
7
 
! Отговори
Абсурд ! преди 2 години
Една обикновена секретарка си позволява да мисли !!!! А с какво ?
60
2
 
6
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 години
Ти, другарко, можеш да очакваш единствено след някой и друг месец да ти бият шута по дебелия *** !
59
0
 
7
 
! Отговори
Саня преди 2 години
Тия умнокрасиви ДеБе-та се оляха да въртят лентата за съдебната реформа. Не им ли омръзна се чудя !?
58
2
 
13
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Посредствена комплексирана женица, като невтасала пита в главата ,която е решила да впечатлява като е яхне метлата срещу Гешев, защото трябва да слушка Ристьо, а Ристьо да слушка Маджо и Сашо Дончев.Те са нанизани като свински черва
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това селско парче не очаква ли да добие мъжка рожба от ГЕШЕВ?
56
3
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
На това селско парче не и е ясно че да очаква нещо е храна за глупаците!
55
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви пикая на Шенгена. Вече сте в новия зелен затвор на Еврогейския съюз.
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте го Гешев, ако се прави на луд, сме готови да излезем на улицата и да го убедим. Вече София е България.
53
4
 
14
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
А,че той края на мандата може да се окаже доста по-скоро!Браво, Йорданова! Толкова оптимизъм не имало от сълзите на Соломон Паси при приемането ни в НАТО !
52
2
 
12
 
! Отговори
За 6 месеца преди 2 години
Няма как да стане.
51
7
 
14
 
! Отговори
Marto преди 2 години
Е той свършва след 2 месеца, поредното обещание без опбезпечение.
50
7
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Твърде антибългарска позиция. Никой от Шенгенското икономическо пространство не иска Шенген,но тая шкеназка еврейка,която е едно към едно с еврейката Мари льо Пен иска Шенген. Българският народ да се самосезира. Искам Възстание и изхвърляне на еврео-турко-руск-германцкте от Майка България! Долу Еврейски Шенген! Да живее Китай! Смъртъ за Изсраел и сателитите му САЩ и Русия !
49
6
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Твърде антибългарска позиция. Никой от Шенгенското икономическо пространство не иска Шенген,но тая шкеназка еврейка,която е едно към едно с еврейката Мари льо Пен иска Шенген. Българският народ да се самосезира. Искам Взстание и изхвърляне на еврео-турко-руск-германцкте от Майка България! Надолу Еврейски Шенген! Да живее Китай!
48
6
 
10
 
! Отговори
Ъхъ! преди 2 години
О1аквала мисирката ! Може да очаква само да и отрежат главата ......около април 2022 г. !
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благосъстоянието и мира на българите минават през Еврозоната, Шенген, ЕС. От алтернативата Евразия само студ диктатура, военщина и морален упадък.