Руски ракети поразили жилищен район в Одеса, има жертви

Украински генерал е задържан при опит за бягство
2 апр 2022 07:44, Елка Василева
95
Руски ракети поразили жилищен район в Одеса, има жертви
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти съобщиха за руски обстрел по стратегическото черноморско пристанище Одеса, задържан при опит за бягство от страната генерал и размяна на военнопленници с Русия.

Най-малко три руски балистични ракети са поразили жилищен район на Одеса, причинявайки жертви, каза губернаторът на Одеска област Максим Марченко, цитиран от Асошиейтед прес.

Той не даде конкретни числа.

Ракетите били изстреляни късно снощи от Кримския полуостров, който Русия отне от Украйна, добави Марченко.

Тези твърдения не са потвърдени от независим източник.

Украинската армия на свой ред каза, че ракети "Искандер" са били изстреляни по ключова инфраструктура, но не поразили целта си, тъй като били прехванати от противовъздушната отбрана на страната. Според съобщението не е ясно къде са паднали ракетите.

Още по темата
Одеса е най-голямото пристанище на Украйна и главна база на военноморските й сили, отбелязва АП.

Генерал-майор от резерва на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е бил задържан при опит да напусне незаконно страната, предаде ДПА, като се позова на властите.

Той бил спрян на контролно-пропускателен пункт на границата с Унгария, където показал фалшиви документи, че е негоден за военна служба.

Междувременно  украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разжалвал двама бригадни генерали от СБУ, но не обясни защо. Единият от тях за последно е оглавявал подразделението на службата в южната Херсонска област, която сега е окупирана от Русия.

"Нямам време да се занимавам с предатели", каза лаконично украинският президент, като в същото време похвали служителите на СБУ като цяло за усилията им по време на войната.

Украйна и Русия са си разменили вчера военнопленници, съобщи заместник-ръководителят на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс.

В резултат Москва е освободила 86 украински войници, мъже и жени, каза Тимошенко в интернет публикация. Той не уточни колко руски военнослужещи е пуснал Киев.

Размяната е станала в рамките на водените в момента мирни преговори, обърна внимание Тимошенко.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Фашистката руска армия може ли да уцели нещо различно от жилищен блок,училище или детска градина?
74
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Генерал майор от резерва...задържан...той не бил годен за военна служба...бил болен от старческа деменция,напикавал се и ходил с бастунче....ноооо...много бързо бегал и го задържали на границата по шпайкове и долни гащета...
73
1
 
2
 
! Отговори
112233 преди 2 години
За съжаление войната е в ход, по неофициални данни ще продължи още 2-3 месеца. В момента се надцакват САЩ и Русия, плащат обикновените хора. Няма съмнение, че Украйна е обречена. Мариопол пада до дни, след това ликвидират украинската армия пред ЛНР и ДНР, и войната свършва. Колкото повече Зеленски се бави, толкова повече хора ще загинат.
72
0
 
4
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 2 години
Нацистите отдавна изгониха хората от тези къщи и ги превърнаха в свои окопи.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата от долу. Добре но как предлагаш да се реши проблема освен с война. То мирно решение няма. И аз бях там и аз видях същото. Какво правим тогава. Може би някакъв статут на град държава. Има такива.
70
1
 
9
 
! Отговори
112233 преди 2 години
Категорично съм против всяка война. Одеса си е руска и спор за това няма. Бил съм там , на 90% се говори на руски. Нищо не е построено в Одеса откакто е на украинска територия. Много прилики има в отношенията Украйна- Русия и Македония- България, корените са едни и същи, национализма проваля добрите отношения.
69
2
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
СПОМНЕТЕ СИ РУСКИЯ ВОЕНАЧАЛНИК КОТУЗОВ : " С ОТРЯДИ ЩЕ ПЛЮЩИМ КАТО С КАМШИК ОКОЛО ФРЕНСКАТА АРМИЯ И ЩЕ Я НАСОЧВАМЕ КЪМ СМЪРТТА " !!!!!! АКО ГРЪМНЕ НЕЩО В ОДЕСА Е ПЛЯСЪК НА "КАМШИКА " ---ДЕМЕК : "БЯГАЙТЕ УКРОНИ ОТ РЕГИОНА !?!?!? ТАМ УКРО-ДЕСЕН СЕКТОР ИЗВЪРШИ ГНУСНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ / ДУШЕХА БРЕМЕННИ РУСКИНИ С ЧОРАПОГАШНИЦИТЕ ИМ И ИЗГОРИХА НЕВИННИ СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНАТА / -- НИТО ЕДИН ЖИВ ОТ -ДЕСЕН СЕКТОР ОТ ЛВОВ И НИРАСПОЛ !!!!!!!!!
68
1
 
1
 
! Отговори
До МИ555 преди 2 години
Печелят Черното море.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ненормалник, ти сляп ли си, на какво приличаше обстрелваната с ракети от азиатските диваци болница? - Болница ама преди години, а в момента на обстрела база на укрите.... Тая партенка е отдавна ... и всеки знае за нея... Давай следващата партенка (фейк нюз)... Пропагандата на укрите / запада започна да зацикля, просто никой не им вярва. От епитетите ти си личи че се вземаш за нещо повече от един азиатец а на това се казва расизъм... А расистите не са приети дори на запад
66
2
 
8
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
В Одеса се говори че ударите са вътрешно градски защото огромна част от града е проруска !
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не убиват хора - малки и големи. Руснаците убиват глутница от зверове - малки и големи. И така трябва да бъде!
64
13
 
4
 
! Отговори
Для понимания преди 2 години
из Путинофилско-български речник: нацист - човек, който се осмелява да иска да живее свободноспецоперация - вероломно военно нападение
63
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
.До До Някой73А защо мислите така? А наистина отдавна неживея в България, но немисля че съм започнал да забравям езика. Да не би да допускам правописни грешки?
62
8
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Щом бандеровците говорят за бомбардиране на цивилни значи това са го направили те, не руснаците!
61
0
 
5
 
! Отговори
До Някой преди 2 години
Ти и български НЕ знаеш, ама се водиш българин.
60
7
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До 112233 Еми вижте сега, аз имам колежка Анна, която е от Одесса. Говори руски, украински незнае (поне така казва), а твърди, че е украинка. И аз ми стана много чудно това, как украинка няма да знае украински. Колеги сме от дълго време, 2 години вече. Тя отдавна неживее в Украйна, и категорично осъжда руснаците за войната. Това е просто факт.
59
15
 
11
 
! Отговори
Ми555 преди 2 години
Руските тр.оллове може ли са ми обяснят какво точно печели Русия от погрома на Украйна? Ще унищожат всичкия народ там или пък само Азовците, за да ги обичат останалите, а и сигурно светът ще им ръкопляска?!? Кукувци там дал Бог!
58
6
 
12
 
! Отговори
112233 преди 2 години
На заден план е уникалната опера в Одеса дано отцелее. В Одеса живеят предимно руско говорещи. Одеса никога не е била украинска.
57
2
 
14
 
! Отговори
Времена преди 2 години
Драган Цанков може да е никой в очите на Фанкъчката, ама знае ли, тя как изглежда в нашите. Драган Цанков е несравнимо по-достоен българин от нея.
56
11
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
ПУТИН НА ПЕНСИЯ! БРАВО! ТОЧНО ТОВА Е ИЗХОДЪТ! ПОСТРАДА И РУСИЯ ОТ НЕЧОВЕШКОТО ПРЕСТЪПНО ДЖУДЖЕ!