"Амнести" към Киев: Премахнете оръжията от жилищните райони

Подлагат на опасност населението в украинските градове
266
"Амнести" към Киев: Премахнете оръжията от жилищните райони
Снимка: GettyImages

Властите в Киев трябва незабавно да изведат военните си сили и техника от жилищните квартали, за да не подлагат на опасност населението в украинските градове. С такъв призив излезе днес ръководителят на френското бюро на правозащитната организация Amnesty International Жан-Клод Самуйе.

„Отчитаме нарушения на международното хуманитарно право от страна на украинската армия, които застрашават живота на цивилното население”, каза той.

„Настояваме украинската страна да се оттегли от жилищните квартали и да не ги използва за разгръщане на атаки”, допълни Самуйе.

Ръководителят на бюрото уточни, че „активисти на правозащитната организация са правили проверки от април до юли и е установено, че в 19 украински града, включително в регионите Харков, Николаев и Донбас украинските сили са се базирали в центъра на жилищните квартали, по-специално в училища и болници”.

„Смятаме, че това е нарушение на международното хуманитарно право”, отбеляза Самуйе.

Още по темата
В доклад на Amnesty International, публикуван в четвъртък, бе констатирано, че Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници.

Подчертава се, че украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили. Констатирано е, че в 22 от 29 посетени от експерти на организацията училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Това предизвика незабавната реакция на украинския президент Володимир Зеленски, който упрекна Amnesty International, че оправдава руските "терористични" действия, след като правозащитната организация заяви, че силите на Киев застрашават цивилното население, като създават бази в жилищни райони.

"Амнести” се опитва да "амнистира терористичната държава и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата", заяви Зеленски в своето ежедневно обръщение.

"Няма условие, дори хипотетично, при което всеки руски удар по Украйна да стане оправдан. Агресията срещу нашата държава е непровокирана, инвазивна и терористична", добави украинският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
33
 
10
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Амнести получават парици от Руската империя след като казват на украинците да напуснат нас.места и Руските войници спокойно да влезат демонтират тоалетни ,приберат покъщнина багаж и продъжат към следващия град.ама за падналите Имперски Ракети в болници и училища нищо.Какви подкупи се раздават след като напи държавници искат да ни правят ,,Заддунайска Губерния,,предателството е в Върховете у нас
217
22
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Амнсети се изявяват като типичен левичарски ***. Как иначе украинците да защитават градовете си. Amnesty International щеше ли да осъди българите за поставянето на противовъздушни оръдия в София по време на ВСВ. Руски оръдия и бомби унищожават украинските градове. Виновна е само Русия.
216
9
 
3
 
! Отговори
До УПАДЪКЪТ на преди 1 година
Да уточня: Хърватите имат най-много балкански вариант на Хаплогрупа "I", холандците и норвежците най-много северен тип "I" (не случайно са по-високи)... Балтите и белорусите (Балторусия е старото име) са също "I" и езикът им е много близък до западно украинския и до полския. С други думи - старата Рус (Балторус, днешна Украина, Литва, част от Полша) е била населена основно с хора от хаплогрупа "I", докато племената по степите на днешна Русия (Мокшва, Мордвиния и т.н.) са от съвсем друга еволюция.
215
2
 
7
 
! Отговори
До УПАДЪКЪТ на преди 1 година
Абсолютно вярно - хаплогрупа "I" е типична за Украина но никак за Русия. Украинцитея имат и в балкански и в скандинавски вариант. Затова са по-високи от руснаците. "I" се смята за "балканска" и няма никаква еволюционна връзка с "R" от която излизат много "бели" раси, които са еволюция на тюркската, която пък е еволюция на монглската.... Така наречената "бяла раса" е от много разнороден произход. Това не го преподават обаче. Хърватите имат най-много на Балканите, Холандците най-много северен Но всички народи сме смесени.
214
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русь е имало няколко диалекта, близки до българския, но в днешна Русия се е говорил съвсем друг език! Днешният руски е форма на старобългарски, обогатена с думи от други народи - като глазки (камъчета на полски) папа (френско)... Чуйте видеото ВОТ ОН - ИСКОННЫЙ ЯЗЫК РОССИЙСКИХ ПРОСТОРОВ! на историка Александр Палий. Нищо общо с т.н. "славянски" езици! Друга генетика, друг език, други обичаи!
213
20
 
6
 
! Отговори
малоумни преди 1 година
русофили, на върхът на простотията са
212
24
 
8
 
! Отговори
УПАДЪКЪТ на преди 1 година
България е"заслуга"на простотията русофилска!В Украйна са открити два пръстена на Кубрат,следователно украинците с по-близки до българите отколкото до омразните болшевики!Когато българите и Кубрат са биле там вещицата Русия е нямала"хабер"да съществува!Срещу кого сте бе русоглупци,срещу самите себе си,сами ли падате на колене пред един окупатор,завоевател и агресор като измитате членството си сред интелигентността на света - ЕС?Защо всички народи се стремят ако емигрират да е в ЕС,а не в Русия ?
211
19
 
9
 
! Отговори
Боже колко преди 1 година
са биле тТъпи и неграмотни русофилите ? Руснаци и украинци биле един народ, все едно турци и българи да са един народ ? Говорели един език, какви ***, да не се зачита украинския език, а само наложения насилствено руски ? Някой замотан русофил да ми каже комунистическа държава в момента с по-добър стандарт от о-ов Гуам ? Впрочем русофили чували ли сте за тази о-ов и под каква юрисдикция е ? Комунист - това е нещо зловещо, носещо само нещастия и вреди !
210
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМНЕЗИ да си спомни кой е агресора!
209
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Организацията за защита на човешките права Амнести да не отрича човешките права на украинците да защитават домовете и родината си!
208
7
 
23
 
! Отговори
Ачо преди 1 година
И Амнести ли е с Путин!? Тежък шамар за киевския лилипут!Да видим докога тъпите ни управници ще скачат заедно със Сорос и Ко!
207
6
 
17
 
! Отговори
до 230 от славянин преди 1 година
''Не ми сравнявай "янки" , народа на Украйна е руски, пак повтарям - руски, и украинци и руснаци са братя и една и съща кръв,'' Ами аз това подсказвам бе, умник, че руснаци и украинци са един и същ народ! А един народ може да се състои от много националности! Написал съм и то пределно просто и ясно, че като ''смениш чипа'' на част от един народ, че другата част от същия народ му е ''най-големия враг във Вселената'', можеш да скараш и сбиеш двете части на този народ за векове напред!
206
4
 
13
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До ВъпросАко направят едно генно изследване,мисля,че даже е правено,резултатът ще покаже само едно,че руснаци и украинци са един народ,една племенна група,една кръв.Всичко останало са болни амбиции,кой е по.Ами руснаците са по.Славна история,велики победи и всичко.Украинците са по-големи майстори и любители на сланината,чесъна,изобщо на домашните наденици и мезета.Има един клип;''Ой,хто пье,тому наливайте''.Потърсете го в ЮТУБ.
205
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то все едно да им кажат да капитулират. Няма до момента нито една битка извън гоадовете. Защо ли? В отговора ще видите и как ще свърши войната.
204
4
 
21
 
! Отговори
до 227 от славянин преди 1 година
Т. нар. украинци говорят и знаят перфектно руски, много от тях са с типични руски имена, но определени заинтересовани сили пред последните стотина години толкова успешно са им сменили чипа, че те ''в никакъв случай не са руснаци'' и руснаците са им ''най-големите врагове във Вселената'', че трябва да воюват с тях завинаги!
203
3
 
23
 
! Отговори
Слава преди 1 година
Най накрая светът започна да проглежда бавно но уверено да вижда истинските лица на терористите във киев!!! запомнете добре какви злини сториха на Европа Бандеровците защото скоро няма да чуете нищо за тях лека им пръст!!!
202
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянинНе ми сравнявай "янки" , народа на Украйна е руски, пак повтарям - руски, и украинци и руснаци са братя и една и съща кръв, а войната при "янките" е била от различни националности и също французи и англичани са воювали един срещу друг, дори черни, а не един народ и братя, то и самата дума "янки" , произлиза от холандците, а не от американците!
201
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от "амнести" много си отварят човките, някой трябва да им даде урок по демокрация ...
200
1
 
17
 
! Отговори
до 225 от славянин преди 1 година
''украйна'' буквално означава ''покрайнина''! Покрайнина на Русия, не на сащ! Само че определени шмекери тъпо и упорито искат да ни убедят, че ''украйна'' означавало нещо нямащо нищо общо с Русия! Проблемът на тези шмекери е че са прекалено т.пи, за да могат да лъжат интелигентно и лъжите им да ''хващат дикиш''! Простият не може нито да говори истината интелигентно, нито да лъже интелигентно!
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 222 от славянин Не се мразят и не воюват руснаци и украинци, това са лъжи, махнете се от Украйна чужденците и ще има мир и благоденствие, Киевската власт, години наред убива всички, всички, не само украинци и руснаци, но и българи убиха там, унарците и другите народи са угнетени и в окови, изгориха дори български знамена, тази фашистка власт, трябва да се маха, не само заради самата Украйна и Русия, а и защото пречи на цяла Европа и нашите държави!