Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета

Страната е най-големият източник на дарения след САЩ
10 яну 2023 20:00, Нели Христова
234
Весела Коледа от семейство Кари: Финландците плащат по 200 евро за надпис върху украинска ракета
Снимка: SignMyRocket.com

Последният опит на Москва да нахлуе във Финландия може да е завършил с неудобна кървава баня преди повече от 80 години, но спомените изглежда още са живи в скандинавската държава.

Бивш полковник от финландското военно разузнаване, чийто баща е бил ранен от артилерийски обстрел на Съветския съюз през 1940 г., е един от стотиците финландци, които са платили за да напишат съобщене върху снаряди, използвани за бомбардиране на руски позиции в Украйна.

SignMyRocket.com

, организация с нестопанска цел, която събира средства за украинските въоръжени сили, като позволява на поддръжници да спонсорират боеприпаси, съобщи, че Финландия се е превърнала в най-големия източник на дарения след САЩ.

След като прекара десетилетия като нарицателно за предпазлив неутралитет и се отнасяше изключително внимателно първо към Съветския съюз, а след това и към Русия, Финландия беше подтикната от настъплението на президента Путин в Украйна.

Страната кандидатства за присъединяване към НАТО, обяви увеличение с 2 милиарда евро на разходите за отбрана и изпрати на украинците 11 пакета с военно оборудване на обща стойност около 190 милиона евро, включително противотанкови ракети.

Обществеността категорично застана зад тази промяна в политиката, като 58% призовават за още по-голям военен бюджет, 85% споделят, че се тревожат за Русия, а 83% са на мнение, че финландската територия трябва да бъде защитавана на всяка цена.

Редица видни финландци стигнаха толкова далеч, че платиха на SignMyRocket най-малко по 200 евро на брой, за да бъдат изписани техните послания върху 155-милиметровите артилерийски снаряди на Украйна.

Марти Кари, бившият помощник-началник на финландското военно разузнаване, който сега е професор в университета в Ювяскила, избра думите: "Весела Коледа от семейство Кари!"

Той написа в Twitter: "През февруари 1940 г. баща ми беше ранен от фрагмент от снаряд, докато се бореше с руската агресия в Карелския провлак. Семейството ни имаше шанса да изстреля 155-милиметров артилерийски снаряд с посветително писмо срещу агресорите, атакуващи Бахмут тази Коледа. Сега сме квит."

Софи Оксанен, писателка и драматург, понякога оприличавана на финландски еквивалент на Маргарет Атууд, също събуди спомени за Зимната война на Финландия срещу нашествениците от Съветския съюз с артилерийския си снаряд.

 

"Тази година парите, които бих похарчил за фойерверки, отидоха за този вид ракета, която да защити Украйна от руска агресия", написа Оксанен в Twitter.

"Имам чувството, че моят финландски дядо изпрати своите пожелания с мен, както и естонският ми дядо, горски брат (антисъветски партизанин), и братята на естонската ми баба, които умират, докато е преследван от НКВД (съветската тайна полиция)."

Не всички във Финландия се чувстват комфортно от внезапното изливане на настроения срещу руската армия. Helsingin Sanomat, водещият вестник в страната, предположи, че някои от съобщенията може да са преминали границата между оправдано морално възмущение и дехуманизиращо възмущение.

Кати Парпей, преподавател по руска история, каза пред вестника, че е имало възраждане на древната "русофобия" във Финландия и стария "дух на отмъщение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
до 197 преди 1 година
Викаш, "инглишът" им е направо майчин, а? :D
171
4
 
3
 
! Отговори
До 193 преди 1 година
Ами щото Инглишът в скандинавските държави се учи по рождение и се ползва навсякъде. Сумата 200 евро не е голяма и съм готов да я платя за надпис From Bulgaria with Love (От България с любов)
170
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия без западна помощ винаги губи.Бита от японци 1905,финландци 1940,българи -1 Световна,афгани -1980,чеченци 1991 и т.н.Украйна също ще я бие.
169
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Весела Коледа от Кирчо шоумена и Лена войводата", гласял надпис на паднала ракета до руски военен лагер.
168
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички световни войни губим." Ще ги загубим, докато има такива смукаччи като тебе да иска да паднат в бой за интересите на Хънтър Байдън.
167
4
 
8
 
! Отговори
И още нещо преди 1 година
защо надписите са на английски?
166
3
 
13
 
! Отговори
Свобода за Финланция преди 1 година
От кога Финландия е поробена? От кого ще се освобождават?
165
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз бих дарила 200 лева. За бункерния Плъх да пише на ракетата!
164
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
финландия отвоювана територия о т швеция без права и националност- удостоена от руския император с признание на велико княжество- а после 1917 получава независимост от с декрет на ленин- държавността и е изградена от русия - прочетете малко те не го крият
163
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландците забравят, че и те съществуват благодарение на Русия.
162
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Датско-Шведската империя не е кучешкия финландски етнос ЧУЖД на германците
161
25
 
21
 
! Отговори
Защото знаят че преди 1 година
"Миролюбива Русия" е само приказка за наивници !
160
5
 
15
 
! Отговори
Е преди 1 година
Просто няма как да забравят Зимната война !
159
6
 
12
 
! Отговори
Е преди 1 година
Защо ме изтрихте, нещо излъгах ли, обидих ли, цинизъм ли казах,... или просто на *** не му харесва истината за Русия ??!
158
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финските рибоядци само ако знаеха как точно на Нова година Суровикин написа един куп послания върху препечените кожички на стотици пърлени Кафеви елфи... А тази вечер "муZикантите" вече свирят на барабани от кожите на кафеви елфи в Соледар! Муахахахахахаха!!! Апропо, в Харков тази вечер са гръмнали три климатика от големите! Пак ще има сажди по сланинката, пак мазилка ще скърца между зъбките на укрите!
157
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нафарфорий Със сигурност м айка ти няма причина с какво да се гордее!
156
20
 
26
 
! Отговори
Нафарфорий преди 1 година
Не знам кой с какво се гордее,но масово рашаците по света ,тия които избягаха от *** ,се срамуват да си кажат националността.Що ли??? С уговорката ,че не харесвам САЩ, ама никак ,свалям им шапка ,че се гордеят с произхода си и са направили така,че целия свят се съобразява с тях. Харесва ли ни иле не ,няма никакво значение.Защо Раззия не го направи ?А не бяха ли и те в Афганистан,Сирия ,Ирак..да не се връщаме по-назад в историята...И какво оставиха след себе си ????
155
15
 
19
 
! Отговори
Ау преди 1 година
Калеко а за обстрела на цивилни в Донецк от украинската армия 2014-2023 къде ти е възмущението??
154
11
 
19
 
! Отговори
Ау преди 1 година
Нафарфорий и Калеко, ако така се възмущавахте и когато САЩ бомбардираше Сирия, Афганистан, Ирак, Сърбия, Либия..можеше и са ви взема на сериозно!
153
19
 
19
 
! Отговори
Нафарфорий преди 1 година
Колко моралисти се навъдиха тук... дядо ви Нафарфорий направо е портесен.....Къде бяхте когато руските варвари убиваха / убиват и сега / деца....жени..старци? Къде бяхте когато изнасилваха брутално 12-13 годишни девойчета ? Нима си мислите ,че света ще им прости и ще го забрави? Руснак ,където и да иде по света, вече е олицитворение на диващина и варварство...Такива и ще си останат...