В Чехия разследват бизнес сделки на ЧЕЗ

Акциите на компанията падат
Обновена: 18 фев 2013 20:54 | 18 фев 2013 20:37, Елка Василева
46
В Чехия разследват бизнес сделки на ЧЕЗ
Акциите на ЧЕЗ падат. Снимка: БТА

Чешката полиция разследва 4 сделки на най-голямата публично търгувана компания в Централна Европа CEZ, включително продажбата на дял в германска мина за въглища и инвестиция в Албания, съобщи Ройтерс.

В отговор на съобщение в чешкия вестник Mladá fronta Dnes говорителка на компанията, в която мажоритарният дял се държи от Чехия, обяви, че полицията е потърсила преди около година информация по случаите. Сред тях е и сделка за доставка за съоръжение за използвано гориво на атомната централа в чешкия град Темелин, която е подразделение на германската компания Hochtief, и евентуално нарушаване на чешкия закон за държавните доставки.

„Продължаваме да им предоставяме цялата необходима информация, която изискват“, каза Барбора Пулпанова. „Нямаме чувството, че сме сгрешили за каквото и да било“, добави Пулпанова, като отбеляза, че не е в състояние да предостави повече подробности.

От чешкото полицейско подразделение за борба с корупцията и общинската полиция са отказали коментар за Ройтерс, а от Hochtief не са били открити за коментар.

В случая с германската мина Мибраг CEZ продава през 2011 г. своя дял от 50% на другия съсобственик, чешката енергийна компания EPH, като в замяна получава компанията Energotrans, действаща в топлофикационния бизнес. Сделката бе приключена през юни 2012 г. Говорител на EPH изтъкна, че компанията не е имала каквито и да било контакти с полицията.

Второто разследване е за разпределителното подразделение на CEZ в Албания, чийто лиценз бе отнет през януари. Чешката компания може да загуби до 200 млн. евро от албанската си инвестиция, като ще търси правата си чрез арбитраж.
Междувременно акциите на компанията на борсата в Прага продължиха да поевтиняват за четвърта поредна сесия, след като българското правителство обяви, че може да отнеме лиценза ѝ за електроразпределение, съобщи Bloomberg.

Към 16,50 часа акциите губят 0,5% от стойността си до 616 чешки крони, като отстъплението за последните 4 дни достига 3%. За деня представянето им остава под това на индекса PX, който напредва с 0,1%. От началото на годината книжата на компанията са поевтинели с 9,4%, докато PX е отстъпил с едва 3,4%, сочат данните.

Доходността по еврооблигациите на CEZ с падеж през 2021 г. намаля с 3 базисни пункта до 2,56%, като това е най-ниското ѝ ниво от 25 януари.

Вчера българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че до няколко дни регулаторът ДКЕВР ще прецени дали ЧЕЗ е нарушила правилата за държавни доставки и дали евентуалното нарушение е достатъчно сериозно, за да бъде отнет лицензът на компанията.

Около 9,9% от приходите на компанията през 2011 г. са дошли от България, което я прави втори пазар за CEZ след Чехия.

„Загубата на лиценза е равнозначна на загуба на бизнеса“, пишат до клиенти анализатори начело с Милан Ваничек от J&T Banka AS в Прага.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ЧехияЧЕЗакции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
E-ON И ЧЕЗ ВЪН!!! преди 11 години
И E-ON да си ходи! Същите гадове са !
33
0
 
0
 
! Отговори
boi преди 11 години
Bravo na BOIKO, Ako biaja na vlas 4ervenite niamahe da pasmeiat da obidat 4EZ.....
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Бойко, сега е моментът!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов прочети коментар номер 35!
30
1
 
0
 
! Отговори
maketo преди 11 години
ся ке натоварим каруцата с мако енергия ама такса пренос е за сметка на кончето хи хи хи дека ли у дисагите ми е турила жената ракийката
29
1
 
7
 
! Отговори
be_free преди 11 години
Да се изгонят всички посредници по веригата, обикновеният потребител да получава ток директно от произведителя!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5лв такса достъп пренос и т. н. към сметките за тока стигат. ще ги преглътнем .депутатите като си купуваха новите коли , взеха ли им по 600 000 лв на кола за пренос,а
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Електроразпределителните дружества са международни бандитски монополи.Те не влагат средства в енергията.Те са доставчик.При построяването на жилищен комплекс или блок,строителите си строят трафопостовете,прекарват си кабелите,таблата ,всичко необходимо.ЕВН-австрийска компания ,купува тока от НЕК за 7,2 ст на кв/ч,продава го на потребителите за 52,36 стотинки на кв/ч,включено е и ДДС- 22%,което е 14,36 стотинки.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехите да проверят колко български политици получават заплати от ЧЕЗ!
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега е момента в който Борисов ако има ум в главата ще спечели народа, национализиране на енергийния блок и едновремено повдигане обвинение срещу монополистите като ги остави в затвор до решението на съда,Ако Борисов няма сиелост да застане зад народа си да отива при дяволите! Народа му страда много дълго
24
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частника не се интересува колко е средната работна заплата на страната и според това да направят цените на тока 8% от заплатата, за да има за храна вола домове и нормален живот,.Българина дава 60% от заплатата за ток и не му остава нищо за живот, Това правителство и предишното на станишев са служители на мафията, Големия проблем с енергията ни докара костов, Огън да го гори!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акциите на компанията падат **************************Както падат така могат пак да ги вдигнат, тока и водата трябва да имат държавен контрол и в никакъв случай нетрябва да са в ръцете на частни мафиоти
22
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е революция братя,не се отказвайте,нека изринем всички алчни,продажни грабители в България!С всек иден все повече и повече ,докато не постигнем нашето!
21
0
 
11
 
! Отговори
иа преди 11 години
нашите управлиаващи са били винаги *** хора и сега е така мислат за себеси тези крадени пари каде ще ги носят с тях ли ще ги погребат *** политик
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА ЧЕЗ 9-9 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИЯ. А НИЕ ЩЕ ДУАМУ ТАРАТОРО ДА СЕ НЕ ИЗГОРИМЕ. КЪДЕТО СА СТЪПИЛИ ЧЕСНИТЕ ВСИЧКИ СА ПРОПИЩЕЛИ ДАЖЕ В ЧЕХИЯ. БРАВО НА АЛБАНЦИТЕ. НАПРАВО ИМ ЗАВРЕХА ЧЕТВЪРТИТИЯТ. АМА ТАМ ИМАТ УПРАВЛЯВАЩИ КОИТО СИ ГЛЕДАТ ЗА НАРОДА И НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНА РАН-ЪТ КАТО НАШИТЕ ДУПЕ.АВЦИ.
19
9
 
12
 
! Отговори
МЪРСЕН КОМУНИСТ преди 11 години
българите сме ***, а не народ, защото протестираме само, когато ни ударят в джоба. Кажете ми кога сме протестирали против някоя неправда - обир, убийство, кражба, отвличане и какво ли не друго. Дори нещо повече с охота участваме в такива дейности.За жълти стотинки некой *** са съгласни да залеят някого си с киселина . . .
18
0
 
6
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
v cenata na vsyaka stoka se kalkulirat vsichki razhodi plius opredelen procent pechalba.v balgariya tezi energorazpredelitelni drujestva vzemat horata za nenormalni i glupaci kato vzemat vednaj pari za cenata i sled tova vzemat oshte vednaj cenata no tozi pat razbita na otdelni punktove.sumata sabrana ot cenata i vsichki punktove e realnata cena koyato plashtat horata-toest dva pati nad obyavenaoto za cena.tova ako ne e narushenie to togava ili prokuraturata sa glupci ili sa korumpirani.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хкф Всеки иска 100000лв. заплата. Не е луд този който яде баницата,а този който му я дава. Дървавата трябва да упражнява контрол,а не по цял ден да реже ленти.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дошло е време да разберем народ ли сме или ***!
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажете с ТАКСИТЕ ПРЕНОС, МОЩНОСТ и ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ какво правим? Те са повече пари от изразходвания ток.