Кубинският ром Bacardi може да се върне в родината си

Американските компании се надяват на милиардни сделки в Куба
18 дек 2014 14:49, Бойчо Попов
24
Кубинският ром Bacardi може да се върне в родината си
Снимка: Reuters

Хоакин Бакарди мечтае за завръщане в родината си. „Един ден Bacardi ще присъства в Куба отново“, заклева се наследникът на фамилната компания и президент на най-големия производител на ром в света през ноември. „В това няма абсолютно никакво съмнение", казва той.

Едва ли някоя друга корпоративна история символизира по-добре Студената война между САЩ и Куба по-добре, отколкото го прави Bacardi. Основана през 1862 г. в Сантяго де Куба, световноизвестната дестилерия става жертва през 1960 г. на революцията и беше национализирана. Семейство Бакарди бягат на Бермудите, където оттогава е седалището на концерна, пише в свой анализ германското списание Spiegel.

Сега Бакарди събират кураж да се възвърнат към корените им. Историческото сближаване между вражеските държави, наричано също „разведряване“, отваря същевременно и вратата пред икономиката - дори и засега само с малко. Първата реакция на Bacardi и е доста предпазлива: „Надяваме се на значителни подобрения в живота на кубинците и следим промените с голям интерес", заяви групата. 

Още по темата

Голям интерес има не само Bacardi. Разведряването отваря пазар от 11,2 млн. потребители за американските компании, само на 145 км по права линия от Флорида. Пазар, който бе затворен за САЩ за период от над половин век. Все още не е ясно как обявеното от президента на САЩ Барак Обама отваряне ще се отрази реално на американските компании. Ясно е обаче едно - Куба няма да се превърне за една нощ в рай за американските концерни.

„Потенциалният пазар на стоки и услуги е значителен, но не огромен", казва Гари Хуфбауер, експерт по темата Куба от Peterson Institute for International Economics, цитиран от USA Today. Хуфбауер изчислява, че американският износ за Куба може да достигне 4,3 млрд. долара годишно - малко повече от една десета от това, което САЩ изнасят през 2014 г. за Германия.

Само Конгресът може да вдигне десетилетното общо търговско ембарго, което включва туризма, но президентът Обама ще разреши на американски финансови институции да откриват сметки в кубински банки и да позволят на посетителите от САЩ да използват кредитни и дебитни карти на острова.

Независимо от това очакването в САЩ е доста голямо. „Бизнесът в САЩ приветства съобщението и подкрепя много от икономическите разпоредби, които обяви президентът," казва Том Донахю, президент на Американската търговска камара и иначе остър критик на Обама. „Промените са съществена и положителна стъпка напред".

Сред мерките, които Белият дом може да предприеме, са улесняване на финансовите трансакции, разрешение за първите видове износ (строителни материали, стоки за малки предприятия, като например ресторанти) и увеличение на разрешените парични преводи. Правителствените кръгове в САЩ илюстрират пазарния потенциал на Куба в сряда с данни за два бранша, които не са засегнати от продължителното кубинско ембарго. През 2013 г. американски компании са изнесли за Куба хранителни стоки на стойност 3 млрд. долара в и лекарства на стойност 300 милиона долара.

Самото ембарго, прието през 1996 г., обаче остава за момента. Първоначалните реакции от републиканците дават да се разбере, че отмяната и сега няма да се случи лесно, като се има предвид че от януари консерваторите ще контролират и двете камари на Конгреса.

„Американските закони вероятно ще продължат да са основна пречка, докато Конгресът може да глобява фирми, които инвестират в Куба или правят бизнес там", пише анализаторът по въпросите за Латинска Америка Лорънс Алън. Това наскоро усети например Commerzbank, която бе глобена от правителството на САЩ за нарушаване на ембаргото с над 1 млрд. евро.

Въпреки това много американски компании виждат първи признаци на надежда. „Ние сме насърчени и ще разгледаме всички възможности“, казва производителят на автомобили GM след изявлението на Обама. „На Куба ѝ е необходимо всичко, което се произвежда в САЩ", казва Бил Лейн, главен лобист на производителя на селскостопанска техника Caterpillar, цитиран от Тhe Wall Street Journal (WSJ).

Има няколко основни бранша, които биха спечелили най-много от падането на ембаргото.

На първо място това е селскостопанският сектор, който може много по-лесно да изнася своята продукция за Куба. Така например консумацията на ориз в Куба е петкратно по-висока, отколкото в САЩ. Преди 1960 г. Островът бе един от най-важните пазари за тази стока за САЩ.

Новите мерки могат да направят интернета по-достъпен за кубинците. „Може да имаме цялата страна“, радва се пред WSJ предприемачът Луис Куелю, който възнамерява да положи подводен телекомуникационен кабел до островната държава. „Това е огромен шанс“, казва той.

Туризмът няма да бъде непосредствено засегнат, но Белият дом търси начини да облекчи ембаргото. „Ние се разрешим възможно най-много пътувания, доколкото това е възможно в рамките на законовите ограничения“, твърдят правителствени източници. „Ние вярваме, че това ще доведе до значително увеличение на пътуванията". Най-големият в света оператор на круизни пътувания Carnival от Флорида заяви, че "Куба предоставя големи възможности". "Възможно най-скоро ние ще сме там", обясни и хотелската верига Hilton.

Coca-Cola и Pepsi засега реагират предпазливо оптимистично. „Радваме се да добавим Куба в нашия контингент“, пояснява Pepsi. Досега Куба е една от само двете страни, в които Pepsi и Cola не се продават. Другата е Северна Корея.  

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
до Шано преди 9 години
Кат' си разбрал че са най-добре ко прайш че не хукваш натам?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за Куба и кубинците...
15
2
 
7
 
! Отговори
Шано преди 9 години
От цялата статия разбрах, че Куба и Северна Корея са най-добре. Нито кола, нито пепси и никакви хамерикански булшити... И сериозно ми намирисва на евентуални санкции, ако са непослушни. А щом и двете могат без хамерика и Русия може, вярно ще яде и тя ориз, ама поне няма да изпада във финансови кризи.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chestito Kuba! Chestito vrushtane v mraka, neobrazovanostta, mizerijata, prostitutsijata, sifilisa, mrusotijata, totalnija sluginazj i savremenna robija! Interesno, zashto na USA dosega ne im dojde blagordnata misul da zjivejat dobre s "razlichnite" bez da im prechat "razlikite". Da ne bi puk da si spomnjat raketite na Chrushchov? Ili iskat da napravjat ot Kuba porednata voenna baza, setete se sreshtu kogo. Ma-a-a-zno, m-a-a-zno, s kiflichki "Majdan" i kladi model "Odesa" .
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Шпигел поясни ли, че фамилията Бакарди е работила тясно с ЦРУ сред като се е преселила в САЩ, спонсорирала няколко опита за убийство над Кастро и открито подкрепя дестабилизацията на Куба като държава през тези 50 години. До ден днешен финансира няколко фондации, които постоянно подкопават имиджа на Куба пред света.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А българският ром Асанчо можели и той в Куба.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искат да си върнат отново публичните домове и казината, както бяха свикнали да използват страната.Американец ще си даде парите, само за негов кеф!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо няма да се върне, американския конгрес няма да вдигне ембаргото, а следващия президент на САЩ ще е републиканец и ще отмени решението на Обама, а всичко ще си остане само с добрите намерения.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са рекли някои да говорят за София в миналото, нека да попитат стари софиянци какъв е бил този град преди 70 и повече години. Все още има живи старци, които помнят и има какво да разкажат за спокойствието, зеленината и чистотата тогава. И особено за това, как представители на един етнос не са се мяркали по на запад от площад "Възраждане".
8
0
 
6
 
! Отговори
**** преди 9 години
До-одисей:Айде заминавай за куба,и ти да се уредиш.
7
2
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Точно от Куба си е, даже май е Хавана. Пази боже САЩ да не влязат в Куба, ще разкажат играта да това райско кътче.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази снимка, която сте я сложили може да е отвсякъде другаде но не и от Куба. Вижте номера само Там такива номера НЯМА. Не знам какво селите с измислените си статии но, това че обонго се изцепил за нещо си вчера, просто нищо не значи. Ембаргото може да се свали САМО със закон а такъв закон още няма. Всички тези празни приказки са заради Русия. Явно тези глупости на търкалета успокояват до някъде губещата американска страна. Вие представяте ли си какво би станало ако Русия се сближи с Куба отново
5
1
 
10
 
! Отговори
**** преди 9 години
Това сближаване сащ го правят с цел,да не се допусне русия да се върне в базата, която е ползвала през студената война,а от там и заплахата за сащ,знаеме всички,че в момента отношевнията сащ-русия ся оптегнати.
4
1
 
7
 
! Отговори
do 3 преди 9 години
с две думи - бананова република
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...как щеше да изглежда София, ако не беше паднал комунистическия режим...Чиста, спретната, зелена. Хавана преди 60-та е като София днес. Проституция, хазарт, бандитизъм, мизерия. Върнахме се в Куба отпреди 60 години - сексуален и алкохолен туризъм и латифундистко земеделие за износ на захар и пури.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бакарди мечтае за завръщане в родината си. Един ден Bacardi ще присъства в Куба отново, правилно, там има доста трудови лагери.
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката - как щеше да изглежда София, ако не беше паднал комунистическия режим