Пищни празненства по повод 24 май и в Русия

Многохиляден хор ще оглася Червения площад
24 май 2015 12:20,
108
Пищни празненства по повод 24 май и в Русия
Снимка: Reuters, архив

Многохиляден професионален сборен хор ще се представи на Червения площад в Москва днес, в Деня на славянската писменост и култура, предаде ТАСС. Негово Светейшество Кирил - патриархът на Москва и цяла Русия ще оглави тържеството, оповести информационният отдел на Руската православна църква, цитиран от ТАСС.

"В Русия тази година празникът придобива необичайни глобални мащаби - поясниха от отдела. - Това ще бъде широкомащабна инициатива, представена като единен празничен концерт на цяла Русия. Главното действащо лице в празничния концерт ще бъде многохиляден професионален сборен хор."

По обед едновременно в много градове в Русия ще се състоят концерти с пряко включване от Червения площад. Преди началото на концерта в столицата патриарх Кирил ще ще оглави богослужението в храма "Христос Спасителя". По същото време на Славянския площад пред паметника на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската азбука, посланици от всички славянски страни в Русия ще положат цветя.

В празничния концерт на Червения площад ще участват водещи руски академични и народни хорови колективи - две хиляди души, както и Централният военен оркестър на министерството на отбраната на Русия, хорът на московския Сретенски манастир, водещи солисти на известни музикални театри на страната, популярни естрадни и кино артисти. По думите на организаторите ще прозвучат песни, добре известни на руснаците, които всеки може да запее.

Няма да липсват и произведения, свързани с важни юбилейни дати за Русия тази година. На живота на княз Владимир /тази година се отбелязват 1000 години от кончината му/ е посветена миниатюра, създадена по музика на Георгий Свиридов, който тази година щеше да навърши 100 години.

Чайковски, чиято 175-а годишнина от рождението отбелязват в Русия, е написал уникално произведение, посветено на светите братя Кирил и Методий - химн в тяхна чест. Още една паметна дата, 110-годишнината от рождението на писателя Михаил Шолохов, роден на 24 май, ще бъде отбелязана днес. На тържествения концерт ще звучи неговото "Слово за родината". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен Одисей 1 преди 8 години
Панславизмът е течение на руски интелектуалци през 19-ти век и няма нищо общо с имперската политика на Русия. До голяма степен именно те са били в основата на започвенето на Освободителната война 1877-1878. На Александър II тази война не му е била нужна или поне в този момент, когато армията не е била превъоръжена, отношенията с Австро-Унгария не са били най-добрите и една война с две империи можела да се обърне в крах, да не забравяме и коварния Албион! Империя България е била САМО при Симеон В
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже на празника се ръфаме като ***! Празникът за нас е в това - да мразим, обиждаме, псуваме, плюем! Руснаците празнуват Светите Братя Равноапостали Кирил и Методий. Чудесно! Прекрасно! Някога великият руски писател, съвеста на човечеството, всепризнатият гений Достоевски беше писал за такива като нас, че "един ден освободените от нас ще се обърнат срещу нас!" /цит.по памет/.Колко е бил прав! Срам ме е от лаещите тук срещу Освободителите. Колкото до това, че ние сме ги покръстили, смешно!
66
2
 
3
 
! Отговори
преди 30 години преди 8 години
Преди време руснаците учеха покорените азиатски народи, че кирилицата е дело на ленин !Просто и удобно...
65
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Кирилицата е официална азбука нас ЕС, благодарение на България. Не на Русия или Монголия или Србия.
64
0
 
4
 
! Отговори
тотото преди 8 години
...до Рейгън ---> посети веднага личният си психолекар......до останалите --> не е важно кой какъв е бил, важно е кой какъв е сега и какво го очаква.... голям народ -> голяма държава -> голям банкет.... като ви гледам *** писаници, оправдавам руснаците......
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
са ги учили че Кирил и Методий са руснаци - вярно е че има и културни хора в русия които знаят че са българи - и азбуката е българска а не славянска !!!??Но наглостта на свинете няма граници
62
0
 
3
 
! Отговори
Марси Рийс до рейгън преди 8 години
"И не лъжи за броя на загиналите българи - те са 4208 душици мирно население и 23 военни. Тежка загуба."Ей рейгън, учи история!Това са жертвите от нашите бомбардировки, не от руските, за това и паметник им вдигнахме! Руснаците не уцелваха- бяха слаби бомбери.
61
3
 
1
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 85. Знай си историята. Съветски самолети бомардират Добрич на 22 юни 1941. Нощни съветски бомбардировки са извършени над Русе,Стара Загора,КазанлъкиГорна Оряховица на 13 септ 1942 г.. Убити и ранени са десетки хора. Югославски самолети също бомардират София и Кюстендил 6 април 1941. И не лъжи за броя на загиналите българи - те са 4208 душици мирно население и 23 военни. Тежка загуба. Противникът дава 256 убити и над 300 пленени. Свалени са 185 вражески самолета. Това са фактите.
60
1
 
5
 
! Отговори
Антон преди 8 години
До 80Как неграмотни хора като теб си измислят "факти". Съветски самолети не са участвали в бомбандировките над България през ВСВ. Ако това беше вярно западната пропаганда щеше да ни проглуши ушите, но не е вярно! Ако Димитров не беше молил Сталин те /американци и англичави/нямаше да спрат бомбандировките. Жертвите са 14 хиляди. Сталин спаси България от загуба на земя - Чърчил го искаше ! ПСВ във Варна от руски кораби жертвите са около 50 човека - ние воюваме срещу освободителите!!!
59
0
 
2
 
! Отговори
вера преди 8 години
Написах коментара си преди да прочета другите, извинявай 65 плагиатствала съм неволно, но абсолютно това е и моето мнение
58
0
 
6
 
! Отговори
вера преди 8 години
Към любителите на минусите: да цъкат на воля - Аз съм русофил и не се срамувам от това.НО КИРИЛИЦАТА НЕ Е СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ,БЪЛГАРСКА Е. Може и да ме оборят учените, но за мен това е българска азбука. Славяни са и чехите и поляците и словаците, но те не пишат на кирилица. Нарекли сме го този празник на славянската писменост сигурно по соц.време да не обидим тогавашния голям брат. Голям проблем ни е чуждопоклонничеството да знаете.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
57
3
 
1
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 72 и 73 анонимчовци. А бе ***, говорим за братските отношения на Русия и България. Ти ми викаш защо биете ***. Бомбардировките са в резултат на обявената от България война на САЩ и Великобритания. Впрочем в бомбардировките през 41-42 год. вземат участие и съветски самолети, които са съюзници на САЩ и Великобритания
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Рейгънчо,да не бъркаш американските и английски бомбадировки над София с Руски!
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Рейгънчо,да не бъркаш американските и английски бомбадировки над София с Руски!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До български американец Технически погледнато, български американци може да са деца на български родители, родени и израснали в Щатите. Ти си натурализиран гражданин--българин с двойно гражданство. Гражданство НЕ определя народност.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците навсякъде по света говорят за "руската" азбука. Ще се учудя ако още не са нарекли Кирил и Методий руски монаси. Тия хора се имат за супернация и всичко те са изобретили.
52
0
 
1
 
! Отговори
мръсен циганин преди 8 години
В Русия се празнува 24ти май денят на славянската писменост ,а в България?
51
11
 
4
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 65. Част 2. По време на ПСВ обстрелват Варна и други български градове. Окупират вече неутрална България в 1944 г. И ограбват де каквото могат -пари, злато, машини, сгради. Монтират комунистите на власт, които избиха българската интелигинция и патриоти. Създадоха икономика за тях и по техен стандарт. И до днес се месят, корумпират, рекетират българските продажни журналисти, политици и псевдоинтелигенти. Ето това са само малка част от братските връзки с империята на злото.
50
4
 
5
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 65. Аз ще ти кажа, кои са връзките. Пречат на българската църква да се откъсне от гръцката в 19 век. Подстрекават честни българи да си дадат живота, и от кръвта на хиляди избити да оправдаят 8-та руско-турска война, която за малко да загубят. След това орязват България до малко княжество. Против Съединението и подстрековат сърбите да ни нападнат в гръб. Сваля княз Батемберг. Убиват Стамболов. След Балканската война подстрекават съюзниците да ни нападнат. Следва 2 част.
49
4
 
5
 
! Отговори
български американец преди 8 години
До 61. От начина на изказ и от простотията и агресията, която бълваш си личи, че най-много да си ходил до Перник и Коми. Ти никога няма да научиш защо си на този свят, а като си отидеш, никой няма да забележи, че едно мазно петно липсва. Иначе, когато имаш две гражданства - американско и българско се наричаш как? Отговори си сам, ако можеш. И спри да мърсиш България.