САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16

Разсекретиха документи от времето на Студената война
23 дек 2015 20:55,
440
САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16
Снимка: BTV

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война, съобщава BTV.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война.

Три от целите са били в София. В останалите български градове обектите на атака са по един. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич - по онова време Толбухин, Ямбол и Карлово.

Два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на летище "София" и до днес. А в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има и ли е имало в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Още един факт, който разкриват разсекретените документи - американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местоното население, са обозначени с абревиатурата - designated ground zeros - "предназначени да бъдат Кота Нула", с други думи да бъдат изравнени със земята, буквално. На унищожение, например, е подлежало населението на целия Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
2
 
! Отговори
рус преди 8 години
Чухте ли последните след коледни новини? Днес сутринта Бойко е предложил на американският посланик България да построи воена база във Аляска, също така имат оговорка ако военото сътрудничество потръгне България да построи още една база някъде между ню йорк и вашингтон, предложението беше внесено в конгреса и в Понеделник ще бъде обсъдено от американският конгрес. Бойко е голям политик сега ще видим наще американски братя колко са ни братя
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук пишат хора които като четат не могат да осъзнаят прочетеното явно не знаят значението на думите.ракетите не са бомби и не всички бомби и ракети са с ядрен заряд.по това време ядреният арсенал и на двата лагера е доста ограничен и размаха с които са набелязани целите само в половин Берлин и БГ буди съмнение.а колко още цели има на територията на ссср и другите членки на варшавският договор които има представа от география може сам да прецени.и все пак 91 цели за половин град са много.
223
4
 
0
 
! Отговори
Каскета от БДЖ преди 8 години
Впрочем, добре, че гара Мездра не е била цел на ядрените удари! За летищата малко ми пука, там само връзкари работеха едно време.
222
0
 
0
 
! Отговори
Каскета от БДЖ преди 8 години
Голям знак за внимание към нашата малка страна са проявили. Те вече са имали опит в налетите срещу Българи, така, че най-вероятно биха сполучили в своите намерения да пускат бомби над наша територия. Но в случай, че българската авиация бе успяла да свали един или два от техните самолети, това щеше да се помни от оцелелите поне в следващите хиляда години.
221
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
01ОтговориАнонименпреди 1 секундаЕй русофилчета болпи, съсипахте ни държавицата во веки веков, американците пуснаха две атомни ракети над Япония и от Япония направиха една от най големите икономики в света, от пустинята на Дубай направиха рай на земята, от западна Германия изградиха цяла Европа, вие другари какво изградите ? Северна Корея в сравнение с Южна Корея, Източна Европа беднотия и мизерия, Дамаск в сравнение с Дубай, вие сте чумата на 21ви век, питайте съседните на русия страни какв
220
4
 
5
 
! Отговори
до 320 преди 8 години
Ходи го обясни на такива като Луканов, които раздадоха куфарчетата на назначените за милионери.Сигурно още се вайкат за соц-а.Например Валентин Златев.Аз също съм ги учил и с нищо не ми помагат.Работа и още много работа защото не сме били на опашката при Луканов.Никога повече времето на простака от Правец.Който иска, Северна Корея го чака.:)
219
0
 
5
 
! Отговори
Борнео преди 8 години
До Анонимен Ядрени удари се нанасят и със самолети, не само с ракети.Годината е 1956-та.
218
1
 
6
 
! Отговори
Do 320 преди 8 години
Та какво викаш другарю? Американците сринали българската икономика, че да може да се движи тяхната? хахаха
217
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След руското приятелство ,не ставаме даже и за цел.
216
4
 
38
 
! Отговори
Цунамито на Сахаров преди 8 години
САЩ не са ни приятели, никога не са били и никога няма да бъдат! майка ми е била дете и е преживяла бомбардировките на София, тука е било всичко на кота нула! трупали са мъртвите пред черквите на купища на студа и да ги опявали по бързата процедура и после на централни гробища! героят Списаревски е правил таран на американците и е български герой а вие допуснахте паметник на убийците американци в София! окупирана страна сме ние! и мозъка на младежите е окупиран и замъглен за съжаление!
215
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Han Krum Пиши на Български бе руснак смотанн
214
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунисти ли са удряй, колкото по скоро по добре, атомните бомбандировки над Хирошима и Накасаки колко човека са взели ? Само пример. Я сега ги сравнете с колко хора Сталин е убил, а и комунистите винаги удрят първи и забиват нож в гърба, подписаха договор за териториалната цялост на Украйна че ще гарантират териториалната цялост на Украйна ако Украйна си нареже ядрените ракети и след това веднага взеха източна Украйна
213
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 309 надявам се знаеш че от тези четири пъти Три от тях излизат Победени любимите ти рашки можеш да прочетеш Тотлебен за подробности много мизерно се представят руските войски
212
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 309 влиза и още как след като потапят руския балтийски флот флот и в десантните операций след това Крайксмарине стоварва 3000 души в предградията на столицата при пълния хаус който цари тогава Създават анти болшевшка сила която подкрепят с оръжие но и с хора някой части Проникват в самия град а Ленин вече е духнал към москва ПО това време СУХОПЪТНАТА линията на фронта е на 130 километра от града панял ли бе червен хайванн
211
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Както е казал на времето Айнщайн, като го питали как си я представя 3-та С. Война - "Незнам но 4-та ще бъде с лъкове и стрели!"! Тези които си мислят за "Атомна война" добре знаят, ТЯ неможе да остане локална! Освен това, поразяващия ефект на ядреното оръжие непризнава граници.
210
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 306 за да спазим традицията на 200 години някой исгара Кремам Таман се пада годишнина скоро а и си е готино да видиш как олигарсите на кочинатааа как квичъттт вътре за това НЕКА КРЕМЪЛ ГОРИ
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О,Рузвелт почитал конспиративни теории кат казал-в политиката всички случайни решения не са случайни,а спланирани-неслучайни,в тоз смисъл,Чърчъл бил казал също,ЦБ трябва да се изравни-кота нула,да се садят картофи,по котата-на мнение,картофите-на което окейанките не могат да спорят на англъча-на снимки седи не накалъч,отпред в играта с пура-лула,Сталин-Ще дам от моите.-Не,тоз Хер ще сади-Аз да садя,моята борба,не тая-хлъцнал Х.-Ни хера,а дог-ра,ще те клъцна с ножицата за мустаци-взел фото,клъц
208
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кремъл трябва да се изгори
207
7
 
41
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
САЩ най големия терорист в днешно време
206
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега са ни " приятели ", сринаха ни икономиката и въоръжението по мирен път !