Само 440 имигранти върнати на Турция

Юнкер готов с инвестиционен план за спиране на вълната от Африка
6 юни 2016 20:45,
16
Само 440 имигранти върнати на Турция
Снимка: архив, Reuters

Европа е върнала на Турция само 441 незаконни имигранти от влизането в сила на споразумението между Брюксел и Анкара на 20 март.

Едва 18 от тях са сирийци, съобщи днес Европейската комисия. Всички те не са подали искане за убежище в ЕС и затова са върнати. Останалите чакат решение по молбите си за убежище в Гърция.

Върнатите са основно афганистанци, пакистанци и от други народности, за които Турция се смята за сигурна държава и те могат да получат закрила там или да бъдат върнати по родните си места. Последната група от 51 човека е транспортирана на 20 май.

През март ЕС и Турция се съгласиха за мерки за спиране на миграционната вълна към Европа, включително за размяната на 72 000 незаконно пристигнали в Гърция сирийци за същия брой намиращи се в турските лагери бежанци. Досега от тях в Европа са разселени 383-ма сирийци, най-много в Германия и в Швеция.

Още по темата

Европейската гранична агенция Фронтекс съобщава за 90% спад на незаконно влизащите през Гърция след влизане в сила на споразумението. Затова пък се увеличава броят на имигрантите, акостиращи в Италия. Само миналата седмица в Средиземно море са проведени 90 спасителни операции, при които в лагерите в Италия са докарани 13 800 души, а поне 50 са се удавили. Над 300 000 имигранти са пристигнали в Италия от началото на годината.

Очаква се утре Европейската комисия да излезе с план за спиране на миграционната вълна от Африка, откъдето идват мнозинството имигранти в Италия. Планът предвижда създаване на европейски инвестиционен фонд по подобие на този, който действа в Европа под името „План „Юнкер“. Фондът ще гарантира набирането на частни инвестиции за финансиране на проекти в Африка, които да подобряват условията за живот там и да създават работни места, така че хората да не се устремяват към Европа. Засега не е известно какъв ще е размерът на фонда и как той ще бъде свързан със създадения миналата година Доверителен фонд за Африка. Той трябваше да разполага с 3 млрд. евро, които да бъдат използвани за изпълнението на сходни проекти. Досега за него са обещани малко под 82 млн. евро от страните членки, а вноската от европейския бюджет трябва да е 1,8 млрд. евро. По официални данни финансовият недостиг за фонда е от 1,7 млрд. евро.

Освен за Африка европейските членки са призовани да правят отчисления за подобен фонд за Сирия и околните ѝ държави, приемащи бежанци, както и за Турция по споразумението за спиране на миграцията, където обещаната сума е също 3 млрд. евро.

Очаква се утре Европейската комисия да предложи и промени в директивата за прием на квалифицирани имигранти в ЕС, известна още като „синя карта“. Идеята е картата за легална имиграция да важи за всички европейски държави, а не само за тази, която иска „да внесе“ специалист. Така Европа разчита да задържи квалифицираните чужденци и след изтичането на конкретния им договор. През 2014 г. в ЕС са издадени едва 13 852 такива карти (87% от тях в Германия) и около 25 000 разрешителни за високо квалифицирани работници. Анализите на Европейската комисия показват, че Европа е предпочитана дестинация на нискоквалифицирани имигранти, докато високообразованите се насочват към други континенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ЕСТурциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Меркел да поеме отговорността и да се разкара.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 440 човека от 50 000, които се намират в Гърция. Похарчени над 200 млн. евро за бежанците в Гърция. Що не се гръмнат с техните решения
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешки - ще спират Ниагарския водопад
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се спре неконтлируемата раждаемост, неможе едни да раждат, родът и гените да се ширят по целия свет, и по този начин да си мислят че ще завладеят света, о всяка жаба да си знае Гьола.
6
2
 
4
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
И от къде ще дойдат тези пари.Икономическа криза тресе една трета от половина европа,друга една част винаги си е била в криза,и остава една малка на която ще и писне да плаща завойна която е обречена на неуспех както тази в Украйна.
5
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 7 години
Сериозно ли само 18 са сириици?!?! Това е някаква новина за *** юнкер. Ами ко прайм с дъблинското споразумение което третира само сирииците? Всички останали разстрел на границата . турция като видя че не може да изнудва ес до безкрай сега строят автоматични кули за стрелба с термокамери през 150 м на сирииската граница
4
2
 
13
 
! Отговори
Наздраве преди 7 години
В Еврокомисията пак са гледали Боговете сигурно са полудели на голям джин с малък тоник
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е точно от Африка какви квалифицирани специалисти имаме да вземаме, че не ми е ясно
2
2
 
13
 
! Отговори
Рамадан Рамзанов преди 7 години
С тези фондове само ще покажат на , че имат пари за даване. Де, що има диктатор в Африка или що-годе предприемчив човек ще почне да ги изнудва. Това не им е Ердоган, който макар и диктатор, поне досега си държи на думата към Европа.
1
2
 
16
 
! Отговори
Отчаян преди 7 години
Миграционната политика на ЕС е пълен провал. Еврокомисията е твърде слаба и послушна на Германия, за да може да произведе нещо смислено.