Юнкер си прави майтап с англичаните: Стига медитирахте!

Загубите от Brexit били по-малки от прогнозите на Европейската централна банка
Обновена: 29 юни 2016 07:00 | 29 юни 2016 07:00,
58
Юнкер си прави майтап с англичаните: Стига медитирахте!
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер си направи шега с неспособността на британските политици да стартират незабавно процедурата за напускане на ЕС като им спусна срокове, в които да я задействат след оставката на Дейвид Камерън.

"Ако някой от лагера за оставане в ЕС стане премиер, той трябва да задейства клаузата за 2 седмици. Ако е от напускащите – на следващия ден", поръча Юнкер след края на първия ден от срещата на върха в Брюксел.

"Разбирам, че Камерън има нужда от време за медитация, но не разбирам, тези които искаха да напуснат, че нямат идея как да го направят", добави той.

Шефът на Еврокомисията поясни, че не приема обяснението на британския премиер Дейвид Камерън, дадено по време на вечерята му с евролидерите снощи, че британците са казали "не" на ЕС, защото не е успял да се справи с имиграцията.

"Не мисля, че е вярно, защото това са общи проблеми. Моето впечатление е, че не бива да се изненадваш, че избирателите ти вярват, когато с години разправяш от сутрин до вечер, че ЕС се управлява от бюрократи и технократи, които никой не е избирал", каза Юнкер. Според него политиците би трябвало да си дават сметка за поведението си.

Юнкер има зъб на Камерън отпреди избирането си, тъй като британският премиер и унгарският му колега Виктор Орбан, бяха против той да оглави Европейската комисия през 2015 г.

От своя страна Камерън заяви, че съжалява, че е загубил, но не че е организирал референдума, тъй като това е била волята на британския парламент.

Европейската комисия има всички шансове да получи задачата да преговаря от името на ЕС за напускането. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че това е логично, тъй като досега тя е водила преговорите с трети страни.

Държавите членки ще изготвят насоки за интересите на Съюза, които Комисията да следва. Меркел смята, че процесът на излизане на Великобритания е необратим и британските политици не са оставили у нея впечатление, че няма да задействат клаузата за напускане.

Същото потвърди и Камерън след последното си участие сред европейските лидери, преди да напусне "Даунинг стрийт" 10 през септември. До есента правителството ще анализира опциите за разтрогване на отношенията с ЕС, след което неговият наследник ще избере преговорна стратегия и ще задейства клаузата.

Камерън не се ангажира със срок, както и европейските лидери, с изключение на шегата на Юнкер, в който това може да се случи. Холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС в момента, предупреди, че Съюзът трябва да се подготви за дълги и сложни преговори и да ги води в приятелска атмосфера.

Самият Камерън коментира като най-трудно договарянето на достъп до общия пазар на ЕС, което обаче да не е обвързано със свободното движение на хора. Според европейските договори общият пазар действа като свободно движение на хора, стоки и услуги.

Шефът на Европейската централна банка Марио Драги е информирал европейските лидери, че Brexit е променил негативно икономическите тенденции в ЕС. Отрицателните последици обаче са били по-малки от предвижданията на банката, която поддържа стабилността на еврото.

Веднага след огласяването на резултатите от референдума британската лира падна, финансовите пазари замряха, а инвеститорите започнаха да се отделят.

В анализа на ЕЦБ се признава, че референдумът има негативно въздействие върху общото икономическото развитие на Европа. Днес европейските лидери ще се съберат за първи път без британския премиер, за да обмислят как да намалят загубите и да укрепят общата валута.

"Можем да се противопоставим на отрицателните тенденции, като покажем, че всички сме заедно", убедена е Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ща бе те така са си послали че да медитират туй че ние се чепкаме едни други тях не ги касай
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долната английска наглост няма граници! общ пазар, без мита и ддс, но не можело стоки, хора и услуги да се движат свободно..алооо, това да не ти е северна корея, бе пезевенк? накрая ще ядат дръвцето, струва ми се..
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Една заплата в Германия - 4-5 000 евро, в България - 250-300 евро. Ай честито, умно шkeмбе с бира.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръководството на ЕС се държи като тайфа селендури (не селяни!). Такава селяния се е намърдала в управлението на държавите не само в Европа, а и по света. И смърдливата селяния потиска честните правителства и управленци. Кой си ти бе, неизвестнико, та ти ще "гониш" Британия - "по-скоро да си тръгвала", мухъл нещастен, посмешище нежелано от гражданите на ЕС. НАС ЩЕ ПИТАТЕ ЗА ВСИЧКО, ИНАЧЕ НИКАКЪВ ЕС НЯМА ДА ИМА! А вие с чудовището меркел-яга яхвайте метлата и вън. Вън, предатели! Съсипахте Европа!
28
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
На тоя шегаджия администрацията му се издържа с 9 млрд. евро годишно Всички мажат филиите от двете страни с гъши хайвер що да се не шегуват.
27
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
разбира се че никой не ги е избирал. От България там са Станишев, бареков, Дджамбазки, Георги пирински филиз хюсменова Уручев и още 4-5 тотални анонимници. Всички са избирани с пропорционални избори - т.е. назначени с ЛИСТА. А пък Кристалина Георгиева кой я е избирал -НИКОЙ.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер си прави майтап на чужд гръб. Брюкселските диктатори изобщо си правят лоши майтапи със съдбите на страните членки. Британия пак даде пример за стил, доблест и национално достоинство. Що за гаден тоталитаризъм и директивност, що за неоколониализъм в Европа под диктовката на корпорациите и техния "Франциско" САЩ?! Англичаните просто си искат държавата. За оставане в ЕС са гласували онези, многото, неродени на Острова, придошли да ползват техните придобивки и блага от труд. Готованците!
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се управлява от бюрократи и технократи, които никой не е избирал... Аз по-правилно изречение не съм чел от години.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеса, кога ще публикувате видеото, на което Юнкер е пиян в европарламента, марширува на място и бие шамарчета на всички гости? :))
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На цайсаткото като му изтече мандата, го чака дело за данъчни измами в особено тежък размер. Да видим дали прокуратурата в Люксембург ще оцени шегите му.
22
7
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Юнкер е абсолютен наглец. Англия няма да му го прости. Държи се все едно някой от семейството е поискал развод по взаимно съгласие а другия го гони от къщи на мига. Така ЕС няма да го бъде. Всъщност няма как ЕС да е изгоден за всички членки.
21
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Не е усвоил правилно жеста с ръката....Трябват още тренировки,дерзай,германецо.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е прав че няма начин да нямат идея как да го направят,след като много дълго време работят по този въпрос голяма част от политиците на Англия.Ясно е че имат много добра идея.Но се стараят да не бъде разбирана от останалите европейски страни и я завоалират. Което си характерно за английската дипломация, да не забравяме че това е държава която в определени част от своята история е държала половината свят и то основно и перфектна си дипломация.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЮК- един от назначените ,неизвестно от кого ,един от тези за който никой в Европа не е гласувал . Хазаро -иудей! И това ако не е ксенофобия и расизъм ,само хазаро -иудеи да бъдат главните фигури , начело на ЕС. Барозу ,Меркел,Оланд ,Саркози ,Камерън , Шулц,ЮК .....
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То маи на люксембургския мекокитковец само това му остана,скоро ще се шегува с още "медитиращи",усещам:))))))
17
5
 
10
 
! Отговори
АЙ АЙ преди 7 години
ТОЛКОВА ПАНДИ НА СЕДМИЦА СЕ ИЗПЛЪЗНАХА ОТ МАЗНИТЕ РЪЦЕ НА ЮНКЕР ..НЕ, ЩЕ Е БЕСЕН АМИ ПОКАЗВА,ЧЕ НЕ МОЙ СЕ КОНТРОЛИРА ИЗТРЕЩЯВАНЕТО МУ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.МАХАЙ СЕ БЕ
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая работа с т.н. Брекзит ще излезе добре подготвена работа от Англичаните . Съмнително е да се смята , че е неочаквано за политиците на власт . Въпроса е защо се прави. Ако пък е случайно значи Камерън за нищо не става .
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (24):Една бира в Германия - 8 лева, в България 1.20. Ай честито, а?
14
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По противен от Путин не може да има, братушки!
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно от многото противни същества е този.