Ще поемат ли масово мигрантите към Европа?

Споразумението ЕС - Турция за бежанците пред провал
30 юли 2016 12:46, Александър Попов
100
Ще поемат ли масово мигрантите към Европа?
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че има риск споразумението между ЕС и Турция за спиране на потока на бежанци към Западна Европа да бъде провалено.

"Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. "Курир", цитиран от АФП.

Ако това стане "можем да очакваме мигрантите отново да заприиждат в Европа", казва той.

Оспорваното споразумение, сключено през март между Турция и ЕС, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос.

Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици хора изгубиха работата си в основните турски министерства.

Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

Юнкер изразява "силна загриженост" от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша.

"В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава. Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", подчерта председателят на Еврокомисията.

В сряда Еврокомисията даде три месеца на Варшава да преразгледа функционирането на конституционния си съд в името на защитата на правовата държава.

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни тази седмица имиграцията с "отрова" за Европа, допълвайки, че страната му не се нуждае от нито един мигрант".

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер.

"Комисията наистина би трябвало, но ние няма да го направим, да започне процедура за нарушение на договорите срещу Унгария. Само че тогава господин Орбан ще заяви, че Комисията изправя унгарския народ пред съда", отбелязва ръководителят на европейската изпълнителна власт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа момента май най-надеждна е Австралия, само че там трудно се отива.
45
0
 
9
 
! Отговори
няма как иначе преди 7 години
Граничари с картечници през 100м по цялата българо-турска граница и всеки който не се подчини на командата да се върне назад , да бива разстрелван !
44
0
 
4
 
! Отговори
Пича с пушката преди 7 години
Е времена без банки и пълен хаос по света ми звучи доста добре за мен пред това което е в момента .. ще дойде края и представители на холивуд дет си живеят в измисления свят просто на такива хора най-лесно им се вижда сметката понеже те не знаят как да оцеляват и си живеят в измисления свят да манипулират масите и съответно масите да им подражават
43
0
 
9
 
! Отговори
Пича с пушката преди 7 години
Ясно е че 3тата световна война, тропа на вратата. Нужна е да се изчисти населението,но ще е интересно от какво от бежанците и отрепките или от цяла европа с гейските им ценности .. разберете на Европа не и дреме за България и където да бягаде с семействата си ако нямате пари не очаквайте кой знае каква закрила..За мен всеки трябва да има оръжие вкъщи и да може да се брани както намери за добре , когато черните започнат *както вече почнаха* да се разхождат по улиците с брадви и да убиват
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До трий:Пожелавам на такива американски *** като теб,в най-скоро време вашите американски приятели Даниел Митов и Николай Ненчев /назначени директно от Държавния департамент/ да ви дадат по една пушка /втора употреба/ и маскировъчни дрехи останали от Корейската война и да ви пратят в горитекрай Полтава за да защитавате ГЛОБАЛНИТЕ интереси на САЩ !В този сериял съм сигурен че ще участвувате в близките няколко години . . .!?
41
5
 
4
 
! Отговори
да наебеш дс преди 7 години
Ще останат в *** милиционери , мянговци вкл. африканци и араби , мутри и мутреси няколко *** от дс и няколко мериджея всичките в *** софия , да изклатиш юдейското дс до по следния им *** безценно .
40
1
 
18
 
! Отговори
Асе Гаде преди 7 години
Оптимистите учат английски. Песимистите учат китайски. Реалистите изучават устройството на автомат Калашников.
39
2
 
20
 
! Отговори
Кочо Честименски преди 7 години
До тик так:Виждам че имате 100% положителен рейтинг за публикуваното от вас !Напълно се присъединявам към ПРИЗИВА и ПРЕДЛОЖЕНИЕТО което давате.България е останала една от малкото ЕТНИЧЕСКО не-замърсени държавив тази част от Европа.Ако сега стане белята няма на къде да се местим и бягаме, ще трябвакато спартанците от прохода "Термопили" да се браним от прииждащия башибузук.Да но дойде подкрепление и от братята ни славяни за да не се повторят трагичнитесъбития от 1396 г. с Мурад I.
38
1
 
32
 
! Отговори
кольо преди 7 години
Инвестирайте във високи заграждения на Бг.Турската граница!
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега какво щ правим, тези като скакалци ще преминат през страната и ще ни оглозгат до голо канибалите.
36
40
 
2
 
! Отговори
БАТАК преди 7 години
Бежанците са истински жени и мъже. Не са ***, не си боядисват ноктите. Имаме нужда от истинско плодотворно население.
35
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48:Мащабни генетични проучвания показват, че българите сме ХОМОГЕНЕН народ, който няма нищо общо с тюрките (монголите) и не сме номади! Нямаме нищо общо и с татарите.Нямаме генетични добавки от турците!Българският народ не е смесица с турския, тъй като и двата народа са държали на своята идентичност и не е имало смесени бракове. Турският генотип прилича на египтяните и палестинците, а ние от тях сме доста отдалечени.P.S. Ясно е, че не си българин.
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мустакатия е силен само на думи. Като свали самолета веднага хукна да се оплаква на НАТО и да търси закрила. Единственото, което може е да си тероризира народа.
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И коя страна ще бъде по-безопасна от Бг за детето ти? Очаквам да дадеш конкретен пример и да се обосновеш.
32
6
 
18
 
! Отговори
внимавайкъде си пращ преди 7 години
аш детето. не ти преп0ръ4вам евр0паи3мисли нещ0 п0-ра3умн0и не слу6ай те3и дето ти се хвалят какв0 са п0стигнали и3вън Българияак0 искаш и3 евр0па-п0-д0бре си ст0й в България-нй-свидната страна и най-сигурната. И детет0 ти ще ти е благодарно след време.Слава на България и гордия и бе3страшния и Народ!!!
31
19
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Malko ме интересува Турция, въпросът е, че ние сме един умиращ народ, без бъдеще.До тук ни докара прстотията и лицемерието ни.Сега половин Ориента ще мине през нас и ще ни отнесе като...Махам си детето от тази държава още наесен. Като всичките ми приятели.
30
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Navremeto krustonoscite sa napadnali Erusalim na 15 yuli,i prevrata v Turcia beshe na 15 yuli no tozi put Erdogan smaza zapadnite ratai
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великото преселение на народите.
28
35
 
10
 
! Отговори
Мохамед Аллахов преди 7 години
Инш Аллах. Нека поемат. Пък после европейците яко ще го поемат. Ще ги издавим като цунами. Нищо не мое ни спре.
27
49
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, българите сме и без това ***, спомнете си, че сме траки, славяни, прабългари .. и още N на брой племена.Отделно, пет века османците са имали метод за генетично претопяване на месното население: събират всички моми и невести на селото, изнасилват ги, за да родят турчета. И те раждат.Но османлия е сборно понятие, те са били: турци, цгани, арнаути, черкези, татари, араби... всякаква азиятска сгаaн.Така че, ясно е какви гени носим - на половин Ориента.Сега, пркаженият ни народ умира, и няма нищо лошо (даже е спасително), да бъдем репопулирани. Иначе ще споделим съдбата на дин