Време е да се простим с досегашната Америка

ДВ: С Тръмп начело ще изживеем края на една ера
10 ное 2016 16:52, Елка Василева
87
Време е да се простим с досегашната Америка
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Почти никой не го вярваше, но вече е факт: следващият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп. С него начело на Америка ще изживеем края на една ера, предупреждава в коментара си за Дойче веле Барбара Везел.

Никой от нас не знае какво можем да очакваме от Доналд Тръмп. Но начинът, по който протече предизборната му кампания, навежда на мисълта, че навярно ни очакват предимно лоши неща. Защото много от посланията и заявките на Тръмп, поднесени в типичния за него хаотичен стил, са против интересите на Европа.

Тръмп поставя под въпрос НАТО, възхищава се на Путин, дискриминира мигрантите и се зарича да скъса на парчета споразуменията за свободна търговия. Списъкът със заканите му е дълъг и към този момент не можем да знаем кои от тях ще изпълни. Тази неизвестност е плашеща. И много опасна. Имало е всякакви американски президенти, но никой друг не е успявал да посее толкова много страх в сърцата на съюзниците си.

Краят на либералната демокрация

Резултатът от изборите в Америка се усеща като края на една ера. Една епоха, в която трансатлантическите отношения - с всичките им плюсове и минуси - бяха най-важният стабилизиращ фактор в световната политика. Ако Тръмп сега се поддаде на изолационистичните си импулси, това може да предизвика истинска буря в глобалната търговия. Може да се разпадне и партньорството в областта на политиката за сигурност, което в продължение на десетилетия закриляше Запада. А ако Тръмп се доближи до Путин, ще се промени и глобалното равновесие на силите.

Възходът на Тръмп може да се разглежда и като предвестник на края на либералната демокрация - такава, каквато я познаваме днес. Той може да се превърне в катализатор за възхода на дяснопопулистките движения в Европа. А като се замислим кой и как управлява в Турция, кой и как управлява в Русия, в Северна Корея, на Филипините, глобалният политически ландшафт изглежда наистина страшно.

Гудбай, Америка!

Но дори и да приемем, че най-лошите сценарии няма да се сбъднат, шокът, предизвикан от тази толкова мръсна предизборна битка, е заседнал дълбоко. Това е краят на "американската мечта", на посланията на Боб Дилън, Сюзън Зонтаг, Робърт Редфорд и всички други либерални герои. Всичко това беше погребано от злостната реторика на Доналд Тръмп, когото запомнихме най-вече с неговия сексизъм, с неговия расизъм, с лъжите и гнева му. Време е да се простим с тази Америка, която познаваме. И която до вчера обичахме.

Светът стана по-опасен и по-непредвидим. Доналд Тръмп може да ни осигури достатъчно материал за сбъдването на най-лошите ни кошмари. С него начело на Америка лесно бихме могли да се върнем в Средновековието. Остава ни само да се надяваме, че най-лошото все пак няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
За нас е по-наложително отколкото на другите европейски държави да си направим изводи за нашата сигурност. Русия няма да дойде да окупира част от българската територия, не го е направила по времето на СССР, когато нищо не можеше да и попречи, няма за какво да го прави и сега. Не може да се каже обаче същото за Турция на Ердоган. Предполагам, че дори и на нашите пишман-реформатори им е ясно, че ако Турция окупира наша територия САЩ няма да си мръднат и пръста (както направиха и за Кипър).
60
0
 
1
 
! Отговори
М преди 7 години
Жален либерален плач :D
59
1
 
10
 
! Отговори
време на надежда за преди 7 години
Тръмп-надеждата на истинската Америка,времето ще покаже дали заложи богатството,репутацията и живота си ,за да спаси Америка от бавното и но славно ходене насън към пропастта благодарение затъпяването и зомбиране на хората от медията пропаганда на лъжата на обамовци,клинтъновци и бушовци,времето ще покаже .А световно контролираната сатанистка преса загуби войната с лъжливата пропаганда,такива лъжи и по време на комунизма не е имало,нито преди това.
58
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Другаря ще промени нещата към по-добро. Избрахме го, защото вече не се търпи. Илюминатско-рептилската наглост е втора по безкрайност след вселената!
57
1
 
9
 
! Отговори
Северозапад преди 7 години
Това е лидера дето бе нужен на usa и региона , край с войните и фирмите за бизнес с такива , началото на края с еврейскта инвазия навсякъде , сега ще чакаме да видим как последните посочени от мен ще бъдат вкарани в дупките на Цар Соломон за да преразгледат даденото им превъзходство. Бойко няма много да се задържи , идва ново по светло бъдеще от всяко по тъмно минило , защото светлината ще пребъде над мрака.
56
1
 
18
 
! Отговори
Сви Нен Ен преди 7 години
Само че никой не вярва на "медиите" Дойче Квичеле и Нюз-квик.
55
2
 
14
 
! Отговори
вгр преди 7 години
В един от коментарите се каза че Тръмп бил човек "ИЗВЪН СИСТЕМАТА"... НЕ САМО Е ИЗВЪН СИСТЕМАТА, НО И НЕ ШЕ НИТО ДА ВЛИЗА, НИТО ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НЕЯ. :-) ЗА ТОВА СЕГА ВСИЧКИ ТРЕПЕРАТ ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ "СИСТЕМАТА"... ПОЗНАЙТЕ КОЯ Е ТАЗИ СИСТЕМА.
54
3
 
15
 
! Отговори
Уа ха ха ха преди 7 години
Както вече казах , авторката мучи на последно......
53
2
 
21
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Стига го плюхте и сатанизирахте.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не подценявайте новоизбраният Президент - американският Сталин - бащата на народите . Емигрантите нямат , но искат да имат баща . И както каза Професора - така е редно .
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от подплашени хора.Чета написаното и оставам с впечатление,че следващият американски президент е луд човек които си няма на хабер какво е Америка,Европа и има голямо желаниеда да унищожи САЩ.Брътвежи на по луди от него.Тъпотии и глупости.Защо са тъпътии.Защото всички в САЩ, и целият свят и наи вече Тръмп знаят какво става с президента ако не води държавата САЩ по предначертаният път в интерес на нацията и света.Така че споко дами и господа.Какво е дрънкал предизборно то си остава за тогава.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва края и на лъжливата и злобна медия "Юден Веле". Ауфвидерзеен!
49
3
 
26
 
! Отговори
42 до 44 преди 7 години
Много си задръстен. Такива репи като тебе още си мислят че САЩ влязоха в Либия, Сирия и Ирак да помогнат да горките хора и да ги спасят от тираните а?? Тези три страни и най вече Либия,бяха най проспериращите страни в региона си. Само че отказаха на САЩ по много въпроси, и най вече с петрола. Затова влязоха като диваци,сринаха им страните, взеха им петрола, и на такива *** като тебе, им обясниха че всъщност вкараха демокрацията и спасиха хората. Същите тези които сега са на границата ти.
48
2
 
14
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Ако някой реве жално и безутешно,то това са само оtрепките смучещи народите.И стига със Русия бе,ако не-знаете тя е на второ място във СВЕТА по приети емигранти след САЩ и е 5-та икономика в СВЕТА ВЪПРЕКИ санкцийте.......Я марш да отворите "КЪНТРИМЕТЪР" И ДА СЕ ОГРАМОТИТЕ.....
47
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
И като е така, трябва ли да направим "постоянна група кораби", както предлага министър Ненчев с Турция, за да влиза в нашите териториални води и да ни пази от Русия. А кой ще ни пази от тях самите? Може би трябва да разделим крайбрежието на България за русофили и русофоби, и за всяка партия - по една група кораби, за да ги пази.
46
1
 
15
 
! Отговори
виктор преди 7 години
Е чак пък да се възхищава на Путин!? Край на либералната демокрация, гъдбай Америка...поредната ***, журналистка, която си е дала много висока самооценка. хахаха!
45
1
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ognyanzДо "ГУРБЕТЧИЯ: Ако става дума за Турция, там всичко е възможно. И пряко ни засяга. Какво е твоето мнение на гурбетчия: ако Ердоган реши да окупира Родопската област (повод може да се намери) САЩ ще се намесят ли и на чия страна.ЗА ТВОЕ И МОЕ СЪЖАЛЕНИЕ НИТО САЩ ,НИТО РУСИЯ ,НИТО ЕС ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ !НО ЗА ТВОЯ И МОЯ РАДОСТ ЕРДОГАН ИМА ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ И ОКУПАЦИЯТА НА РОДОПСКА ОБЛАСТ МУ Е ПОСЛЕДНА ГРИЖА / ИМАМ ВПРЕДВИД ВОЕННА ОКУПАЦИЯ/!ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНО ФИНАНСИРА РЕЛИГИОЗНИ УЧИЛИЩА
44
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "ГУРБЕТЧИЯ: Ако става дума за Турция, там всичко е възможно. И пряко ни засяга. Какво е твоето мнение на гурбетчия: ако Ердоган реши да окупира Родопската област (повод може да се намери) САЩ ще се намесят ли и на чия страна.
43
15
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ognyanzЗАТОВА ЛИ РУСНАЦИТЕ СЕГА МИЗЕРУВАТ ?! И ИЗОБЩО РУСНАЦИТЕ КОГА ЛИ СА БИЛИ ДОБРЕ ?!
42
2
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "ГУРБЕТЧИЯ": Гурбетът ти е объркал мнението за света по модела на западната пропаганда. Руският народ изобщо не страда от управлението на Путин, каквито и "ТЪПОТИИ" да пишат на запад за него. При пияницата Елцин Русия беше пред разпад. Путин стъпи здаво на врата и на олигарсите и на кавказците, и им показа, че държавата е по-силна от тях. Да, не е удобен на запада, разбираемо е.