Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Европа да се въздържа да поучава Турция за бежанците, призова пък Юнкер
Обновена: 27 ное 2016 08:01 | 26 ное 2016 20:30, Веселина Йорданова
130
Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган загатна днес, че извънредното положение в Турция, чийто срок изтича през януари, може да бъде продължено с още 3 месеца, предаде ДПА.

В съответствие с извънредните укази, издадени в Турция след опита за преврат през юли, бяха отстранени от длъжност около 75 000 държавни служители и служители на силите за сигурност, а 37 000 бяха арестувани. Стотици организации и медии бяха закрити.

Чистката в Турция засегна не само привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятани за организатори на преврата, но и по-широката опозиция. Десет депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и над 120 журналисти също бяха изпратени зад решетките.

Това предизвика остра реакция в Европа, а Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. В отговор Ердоган заплаши, че ще отвори границите и ще пусне мигрантите да нахлуят в Европа, като обвини европейските правителства и институции, че подкрепят тероризма.

"Може би то (извънредното положение) ще бъде продължено с още 3 месеца. Вас какво ви засяга", каза Ердоган в коментар за извънредното положение, предназначен за ЕС.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".

В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че, когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е: Иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС?".

Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него, каза още председателят на ЕК.

Ердоган остро критикува вчера гласуването в Европейския парламент в четвъртък на резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара.

Ройтерс цитира днес друго интервю на Юнкер за белгийския в. "Либр Белжик", в което той посочва, че Турция трябва да обърне внимание на предупрежденията на ЕС относно преговорите за членство и да извърши реформите, изисквани от блока.

По думите на Юнкер вотът в ЕП за замразяване на преговорите с Анкара не бива да бъде подценяван, защото макар и да не е обвързващ, "той ще предизвика въздействие в столиците" на страните от ЕС, които решават за членството.

Пред "Либр Белжик" Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган за прекратяване на споразумението за възпиране на миграционния поток към Европа. Той насърчи Ердоган да извърши необходимите реформи, като започне с цялостна промяна на антитерористичното законодателство, ако желае турските граждани да получат право на безвизови пътувания в ЕС.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ПРИЯТЕЛ БРАТУШКИТЕ МУ ВЗЕХА РАЗМЕРА НА *** ЕРДОГАНЧО И НА ТУРЦИЯ КАТО ЦЯЛО АКО МЕ РАЗБИРАШ КВО ИМАМ В ПРЕДВИД. ТИЯ СОВАЛКИ И МАНЕВРИ КОИТО ГИ ПРАВИ ПУТИН Е ЗАТОВА ДА ИЗВЛЕЧЕ ЕДИНСТВЕНО МАКСИМАЛНО ПОЛЗА ЗА РУСИЯ ПРЕДИ ФИНАЛНИЯТ УДАР /ИКОНОМИЧЕСКИ И НАЙ ВЕРОЯНТО ВОЕНЕН/, КОЙТО ЩЕ ДОВЪРШИ ТАЯ ТУРСКА *** ДЕТО СЕ КРЕПИ НА КОСЪМ ОТ ДЪРТ НЕРЕЗ И ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА АГОНИЯТА НАР. ТУРСКА ДЪРЖАВА.ПЪРВИ ОТ БАНИЦАТА С КЪСМЕТИ ЩЕ ВКУСЯТ КЮРДИТЕ, СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ ОС
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако стане някаква патаклама, нас ни пиши при губещите.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН Е СВЕТОВЕН ЛИДЕР - ВЪРТИ НА МАЛКОТО СИ ПРЪСТЧЕ И ЕС И САЩ.Ако ще да изколи всички турци, Брюксел ще му се радва и ще му се умилква. Въпросът не е само до мигронтите, а и до големи икономически интереси, защото турската икономшки е голяма и тясно свързана с европейската и ако стане разрив, Европа отива на кино. Всъщност тя при всички положения натам се е запътила.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не проверите колко политически репресии извърши Цвета Караянчева в Кърджали.Явно е била на курсове при Ердоган.Същата гадна и нетърпима обстановка!Какво чака още Бойко Борисов?
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оф пак ли тоз
57
2
 
6
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Сидни, кво става във анадола? Успяхте ли? Всички се тревожим.
56
0
 
7
 
! Отговори
Ястреб Дъ Оттоман преди 7 години
Игнорирайте постовете ми!Лапам пи.ки!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da takovam vasite vi komentari bre da eb...a .koy razbral koy ne razbral
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя Русия се видя кого подкрепи. С Кюрдистан ли подписа Кюрдистански поток или с Турция- турски?Кюрдистан умря скоропостижно, не си ли го разбрал още?
53
2
 
8
 
! Отговори
aa преди 7 години
@76 qstreb"В Тюркийе всеки ден се извършват бомбени атентати от 30 години" + "тука ключовата дума е "дъжравници", които за разлика от българия, ги има доста в Тюркийе, и то все кадърни".Де да знам бате, дали при това положение не би било лоша идея да вземете да си изберете некадърни?!
52
6
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Кюрдистан *** на вратата,комшуу!Опичай си акъла,докато е време..Кого мислиш ще подкрепи Русия,тебе ли?*** .
51
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
ако дойдат и боби и василев фрик шоуто ше е пълно и ше требва да готвим среднощ.. имайте малко милост , наднорменото тегло ми такова бойната слава
50
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
ердоган май ше пие бира с мишо, в скоро време..
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция методично постига целите си. Осигури си газ за промишлеността за поне 50години напред, както и еленергията за толкова. Стъпила е здраво в северна Сирия и в кюрдски Ирак и с топ не могат я помръдна от там. След източната кампания ще се заеме и с разпадащия се ЕС. С Путин отдавна са си разпределили частите от Европейския труп.
48
8
 
20
 
! Отговори
баба Ванга преди 7 години
До Анонименто и Садам Хюсеин имаше 1 000 000 души въоръжена до зъби армия но за една седмица приключиха с Ирак.същото ще стане и с прехфалената турска орда като полетят ракетите към Истамбул и Анкара
47
6
 
8
 
! Отговори
баба Ванга преди 7 години
До ПРАВ Е КОМШИЯТАскоро Ердоган ке последва Кастро,и Туркия ке биде заличена от земята
46
5
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Ердоганчо добре плаща на троловете щом са стигнали с коментарите и този сайт.Е какво да се прави в нвго е и хляба и ножа
45
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До История:Един умира, а друг му го зaвира.. До там ли ти стига интелекта относно историята?
44
6
 
12
 
! Отговори
Горд Турчин преди 7 години
Фо 48Това вече го опитаха през 1915 и най-високотехнологичния за времето си английски военен кораб все още лежи в дъното на Босфора
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ЕП НАИСТИНА КЛЕКНА ПРЕД ЕРДОГАН. УЖКИМ НЕЗНАМ СИ КАКВИ _____Не си ли разбрал, на Ердоган винаги му клякат.