Младите британци правят все повече компромиси с жилищата си

По-възрастните пък се възползват от сериозни приходи от имотите си
20 сеп 2017 15:07, Бойчо Попов
18
Младите британци правят все повече компромиси с жилищата си
снимка: Ройтерс

 Младите семейства във Великобритания плащат повече, за да живеят в по-малки жилища, отдалечени от работните им места, и имат далеч по-малка сигурност в сравнение с поколението на техните родители, пише Ройтерс, като се позовава на доклад на британския мозъчен тръст The Resolution Foundation.

Същевременно по-възрастните британци се възползват от сериозни приходи от имотите си на фона на недостига на жилища в страната, се подчертава в документа. 

Експертите сравняват опита с пазара на имоти на различните поколения. Основният извод е, че ръстът на наемите и цените на Острова през последните 50 години на практика „изстисква“ жизнения стандарт на милениалите, които обогатяват по-възрастните собственици.  

Вероятността британците на възраст 25-34 години да притежават някога собствен дом е наполовина по-малка в сравнение с техните родители, когато са били на същата възраст, отчита се в доклада.

Младите във Великобритания в момента живеят с 4% по-малки жилища в сравнение с 1996 г., а заради отдалечеността им пътуват 64 часа допълнително годишно до навършване на 40 години в сравнение с поколението на т.нар. бейби бумъри, изчисляват експертите.

„Британската жилищна катастрофа се подготвя още отпреди 50 години. Ефектите ѝ са широкоразпространени, но основните негативи ги понасят милениалите“, коментира Линдзи Джъдж, секторен анализатор в Resolution Foundation.

Според нея голямата опасност е свързана с това младите хора да няма къде да се установят и да приемат по-ниска сигурност в нискокачествени жилища, за да могат да си позволят да живеят някъде. Същевременно те харчат рекорден дял от доходите си за жилището, подчертава тя.

Рестриктивните регулации за планиране и строителство във Великобритания, засиленото търсене на жилища и засилените спекулации от страна на чуждестранни инвеститори подкрепят възхода на пазара на имоти през последните две десетилетия. За периода средната цена на средностатистическо британско жилище на практика се е удвоила, а в Лондон е нараснала четири пъти, отчита се в доклада.

Същевременно ръстът на средната заплата в страната е минимален.

Макар и темповете на ръст на цените на жилищата във Великобритания да се забавят, особено в столицата, заради Brexit, очакванията са те да нарастват по-бързо от инфлацията.

Авторите на доклада призовават правителството да предприеме мерки за преодоляване на недостига на жилища, като се намесят и поемат по-големи ангажименти в строителния сектор и подкрепят дългосрочните договори за наем.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Рамбо преди 6 години
Елате в юкея българчета! Британската мизерия е по-луксозна от българската! Ще работите цял месец за Тереза Мей!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е! Ако не бяха нашите да ми оставят жилището...не ми се мисли!
13
4
 
4
 
! Отговори
Днес може и дворец преди 6 години
да си построиш, стига да имаш пари. Щом си с претенции, спечели си!А през соца?Кандидатстваш за жилище, после идва комисия да прецени в какви условия живееш. Лелките от ОФ също имат право да се намесят. И заявяват: "Живее с родителите си, в тяхното жилище, двустаен апартамент (това, че едната стая е преходна, не се взима предвид). Той е семеен, но има само 2 деца. Ако се роди и трето, ще има основание да претендира за отделно жилище." Точка!Който жали за соца, да върви в Северна Корея!
12
3
 
5
 
! Отговори
До Горд българин преди 6 години
И ти, и 9 не познавате историята на България.Преди 9-ти септ. 1944 г. рядко е имало семейство без свой собствен дом.В рамките на периода, който ти сочиш, е било възможно само през първите му 6-7 години да вземеш хубав апартамент в голям град, като се включиш в жилищна кооперация и после теглиш кредит, който е поносим и се изплаща 30 г.След това, младият човек, желаещ да има жилище, е трябвало да получи категория. След като има родители с жилище, дават му V или V категория - безнадеждна!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те пък какви мерки чакат от правителството си ? връщат се при мама и тати и въпросът е решен !
10
0
 
2
 
! Отговори
ХМ до Гурбетчия преди 6 години
Нов анализ на беднотията и как Европейския беден е най-богатия беден.Глупости на търкалета ,всеки си взима дом ако има пари ,ама те просто нямат ,защото и "майсторите" им взимат добри заплати.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо, важно е че бабето е добре и живее на широко!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯАми то това си има цена. Наема, който плащаш покрива евентуалните ремонти след теб, кредита на сабственика и така нататъка. И естествено печалбата на наемодателя.Тоест ти не плащаш за ремонти (и живееш в *** евентуално), но реално с наема си покриваш ремонта след катко се изнесеш.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не беше тоталитаризма Какви жилища щяха да притежават родителите ви и какви жилища щяхте да си купите вие? Става въпрос за средностатистическият гражданин и за в по ниските слоеве от населението? За 28 години демоникрация колко народ може да се похвалят със собствено жилище? Без да броят това на родителите си щото те са го купили по времето на гнилият тоталитаризъм! Щяхте да живуркате под наем както е сега защото родителите ви нямаше да може да си купят жилище ако не беше тоталитаризма
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милениалите... това ми звучи като Хилядолетния сокол на Хан Соло - Millennium falcon...
5
1
 
19
 
! Отговори
Горд българин преди 6 години
В България в периода 1950-1989 година, вероятността младите да имат собствен дом беше в пъти по-голяма, отколкото на техните родители, когато са били на същата възраст. След 1989-та нещата силно се измениха, но повечето млади все някога ще имат собствен дом - когато наследят този на родителите си.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"милениалите" - каква хубава и звучна българска дума, а какво ли означава? Някой българин знае ли?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди 6г. във връзка с младежките бунтове в Англия един от лондонските вестници писа,че се е родило първото поколение, което ще живее по-зле от родителите си.Това важи и за следващите.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко компромиси правят англичаните но знам че повечето от българите в Англия са на положението "дядовата ръкавичка"! И както някой нашенец вземе жилище на негово име веднага пъха сънародници на по-висок наем за да живее без да плаща! Та тъй сме си ние компромисчии!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно пък в София да го нямаме този проблем, че да ми пука за Лондон.