Радев в Чикаго: Не допускайте децата да забравят българския език!

Президентът се срещна с наши сънародници в града
25 сеп 2017 18:30, Елка Василева
72
Радев в Чикаго: Не допускайте децата да забравят българския език!
Снимка: БТА

Постигнатите от вас успехи са доказателство, че българите могат и успяват дори в една силно конкурентна среда. Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Чикаго, с които проведе среща в рамките на работното си посещение в САЩ. Държавният глава коментира резултатите от участието си в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН и отговори на редица въпроси на българската общност, съобщи прессекретариатът на президента.

Още по темата

Румен Радев поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати.

По време на визитата си в Ню Йорк президентът Радев е посетил местния Департамент по образованието и е  получил уверение, че въпросът за признаването на българския език в образователната система на щата предстои да бъде поставен за обсъждане.
 
Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят своя роден език и да не се завърнат в България, защото на свой ред техните деца няма да имат вече българско самосъзнание. „Това е обща борба за всички нас“, заяви държавният глава.
 
„Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България. Всички го искаме, но всеки решава сам кога ще бъдат удовлетворени неговите критерии за доходи, среда за бизнес, престъпност, корупция, върховенство на закона и доверие в институциите, заяви още Румен Радев. Президентът беше категоричен, че в негово лице отстъпление по отношение на борбата с корупцията в България няма да има. 
 
Пред държавния глава сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с провеждането на референдума за въвеждането на мажоритарно гласуване в България, за възможностите за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, за електронното управление, за премахването на визовите ограничения за пътуващите до САЩ български граждани, за сключването на споразумение между България и САЩ за осигурителните права на българските граждани и много други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ЧикагоРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Te ne go znaqt ve4e sme6nik pi6man preziden4e
51
2
 
11
 
! Отговори
223344 преди 6 години
До АнонименГермания същата работа. 3/4 от емигрантите са роми и турци... А иначе ши*аната България 30 години ни обяснява за пазарни принципи пазарни заплати и тн и сега като заплатите започнаха да стават нормални ПАЗАРНО изведнъж се оказа че не им отърва и искали евтини работници от Украйна и Молдова. Тази държава не заслужава да има хора в нея.
50
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Разочарован съм,Президенте.Защо всеки новоизбран политик,бърза да се грижи за емигриралите навън,а не се загрижи за българите в България?Защото ако те изчезнат/27 години се опитват да ги затрият,а още ги има,но докога ли?/,онези емигриралите,българи няма да се нарекат,нищо ще ви избират!Може би ще внесете бежанци,та вечно да сте на власт?
49
1
 
6
 
! Отговори
До анонимен 34 преди 6 години
Кои мигове? Онези които бяха втора употреба и искаше да ги на бута на собствената си държава с по 30 мил. горница ли?
48
6
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Герберските тролчета са много яки. Да не говорим че 1 пише за 5ма най малко. Смях, по изказа се познава бе ***. Само едно ще кажа дано на следващите президентски Борисов се кандидатира. Искам да усети народната любов от първо лице. Повече от милион и двеста гласа не може да събере ако ще и да се съдере. Парлеву франсе а герберчета. Да сте живи и здрави съжалявам ви искренно, щом за пари вече и мнение ви насаждат в кратуните. Пишете колкото си искате. Резултат йок.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина съм. Пълно е с роми, които говорят по принцип зле български, така че какво да забравят. Като чуя ци..ския акцент, плюс меканото.
46
0
 
1
 
! Отговори
citizen преди 6 години
До А твоят език как звучи ? Я подскажи ни да разберем какъв е.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е мъдър! Каква мисъл! Жалко , че късно срещна втората първа!
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които напуснаха България българи ли са?
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно правилно , но защо същият призив не се отправя към сънародниците ни в ро..м.. с..ки..те квартали , където турчеенето е на модa защо белите българи трябва да са отговорни за всичко , а другите както им е угодно ,те не живеят ли а българска земя , някакви гости ли да тук??
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ние, които живеем тук в България и не сме я напуснали, трябва да оправяме нещата тук, а тези които са вън ще чакат наготово и когато се оправим, тогава ще се връщат?
41
5
 
0
 
! Отговори
ширак преди 6 години
на тея бугароидистанчета ако им е мил жуотеца да се махат от Chiraq шото сърнелките с пищаците скоро ше почнат да излизат от гетото
40
6
 
9
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 6 години
Офци, цената на тока и парното не е толкова важна.Важното е, че човека-самолет като стане сутрин си пуска новините по Первий Канал.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фатмачугата да не поучава хората, те са в пъти повече българи от двуличното му жалко същество.
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офци, цената на тока и парното не е толкова важна.Важното е, че Судужукът като стане сутрин си пуска новините по CNN.
37
7
 
4
 
! Отговори
Проба за свобода преди 6 години
Няма нищо по-гнусно от фалшивият мюсюлманин. 99% от нас са точно такива.Жестоки, безсърдечни, грешни...Ходите на джамия, но Мохамед не е в сърцата ви.Затова българите сме псевдо-мюсюлмани.Обрязан, но немюсюлмански народ.Срам ме е, че принадлежа към такова гнусно племе.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумйен на 3 морета, Слави президент, Радев негов сценарист
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днеса да спре да трие, не че тези, за които се отговаря не си знаят, но другите се объркват
34
5
 
4
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Я що нови американчета!!!!!!!
33
3
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Ако утре се почустваш зле и ти прилошее и тръгнеш към болницата със съмнения за терминална болест, да знаеш, че сам си си го пожелал, АМУНАРАХМАСТЕЛБИНА!