Почина бившият президент на Уругвай Табаре Васкес

Той беше онколог и активен борец срещу тютюнопушенето
9
Почина бившият президент на Уругвай Табаре Васкес
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на Уругвай Табаре Васкес (2005-2010 и 2015-2020 г.), онколог по образование и активен борец против тютюнопушенето, почина днес на 80 години от рак на белия дроб, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Тримата синове на Васкес съобщиха, че той е починал заобиколен от роднини и приятели и благодариха на всички уругвайци за обичта им към бившия президент в продължение на дълги години.

Васкес, който е бил и кмет на столицата Монтевидео, ще бъде погребан по-късно днес в тесен семеен кръг заради пандемията от новия коронавирус.

През 2006 г. Уругвай стана първата страна в Латинска Америка и петата в света, която забрани пушенето на обществени места. Васкес е загубил сестра си, майка си и баща си, починали от рак между 1962 и 1968 г.

В следващите години Уругвай наложи все по-значителни предупреждения на пакетите цигари и забрани тяхната реклама и названието "лайт" (с ниско съдържание на катран).

Заради тези мерки компанията "Филип Морис" заведе дело срещу Уругвай през 2010 г. в международен арбитражен съд с иск за 25 милиона долара обезщетение от страната с население 3,3 милиона жители. През 2016 г. съдът се произнесе в полза на Уругвай. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: уругвайТабаре Васкес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Стамат от ВиК-София преди 3 години
Уругвай е Швейцария на латинска америка ... много подредена държава , нищо общо с останалата част на континента . има голяма българска диаспора там ... :)
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Ама защо пишете за Хосе Мухика в минало време!? Той е жив и здрав на 85 години и продължава да си живее в дървената вила със своите животни и близо до природата. Никога не е живял в президентския дворец. А при този президент Васкес за жалост семейството е такова -раково болни. Мир на душата му!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хосе Мухика им беше най -великият Президент ходеше на работа с фолксваген костенурка и живееше в бунгало!
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда. Некви джурналайзери се опитва да ми обяснят как държавата България, намираща се в Европа с население 7 милиона души, трябва да страда за умрелият БИВШ ПРЕЗИДЕНТ на държавата Уругвай, намираща се в Южна Америка с население 3 милиона души.Ами не, не ми се получава. Станах, налях си едно и си го преместих. Замислих се пак и си налях още 2 за бог да прости. Християни са там все пак..../SARCASM
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бишия президент на Уругвай... не знам как ще спя довечера, нещо да кажете за лелята на бившия министър Уругвай... Нещо за чичото на леличното на брата на президента на Бруней.. Те нали са ни съседи тука граничим по море, тоз бивш президент е поставил основите на България. Направо 1 ден траур и тука даже седмица по-добре...
4
4
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Няма ли и ние да чуем добра новина за нашият вожд? Колко време да чакаме?
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белмондо?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, Бог да го прости, колко бира сме изпили с него пред блока!
1
1
 
6
 
! Отговори
ШабосОтДавос преди 3 години
Жалко, още един дето не доживя Великият Рестарт!