Ракети полетяха над Молдова, а правителството подаде оставка

Причините не се съобщават
10 фев 2023 15:03, Нели Христова
61
Ракети полетяха над Молдова, а правителството подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви на брифинг за медиите, че правителството ѝ подава оставка, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това се случва на фона на информацията, че руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Молдова и Румъния.

Гаврилица каза на пресконференция, че "е дошло време да обяви своята оставка" и добави, че никой не е очаквал правителството ѝ, съставено през лятото на 2021 г., "да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна".

Управлението на Гаврилица беше белязано от дълга поредица от проблеми. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация и няколко тревожни инцидента, като навлизане във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду, но е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова, посочва АП.

Междувременно Прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков заяви, че знае какво е имал предвид президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщил за предполагаемо разкрит "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова".

"За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума", каза той, запитан дали има такъв план или става дума за дезинформация.

По-рано Зеленски заяви, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наречен от него "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова". По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, кога и чрез какви действия "смята да разбие Молдова" и "сам да поеме контрол над нея".

След изявлението на Зеленски Службата за информация и сигурност на Молдова потвърди, че е получила от Украйна данни за подготвяни действия, целящи дестабилизиране на ситуацията в тази страна.

"Този ​​план разкри кой, кога и как да нанесе фатален удар на молдовската демокрация", уточни вчера Зеленски. "Не знам дали наистина Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, но във всеки случай... този план беше много подобен на плана, който те се опитаха да приложат срещу Украйна".

Молдова, малка страна с 2,6 милиона жители, съседна на Украйна и от края на юни 2022 г. кандидатка за влизане в ЕС, е заплашена военно от Русия с присъствието на руски войници на нейна територия, в проруския отцепнически регион Приднестровие.

Мая Санду наскоро обвини Русия, че стои зад трафика на хора, оръжия, стоки и финансирането на антиправителствени демонстрации, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз. След един сссоросоид идва друг. Впрочем Румъния отрече информацията за руските ракети.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и децата знаят че ако падне ракета там ще е украинска- ама гьобелсовите последователи нямат спиране
54
9
 
28
 
! Отговори
Изводи преди 1 година
Империята на злото САЩ е пред разпад. Бай Дън се провали тотално. Всички далавери и схеми за господство излязоха наяве. Няма по силно оръжие от Истината. А истината е на страната на Русия.
53
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омазаха се и молдовските атлантици. Не знам от ЦРУ по всестранна некадърност ли ги избират или само по глупост.
52
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тези от Молдова изглеждат така добре охранени! Колко струват тройка кебачета със салатка в стола имам предвид ресторантчето на парламента?
51
7
 
4
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Домна Гаврилица обвинява Русия за падането на ръководеното от нея правителство, но не е толкова проста, че да каже в молдовския парламент, че въпросното падане е в изпълнение на поръчка на руския посланик. Не е чак толкова проста.
50
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогаре, в САЩ е лошо. Ние (елитът от Кремъл) от там водим кампаниите за мобилизация на бедните деца от село, нашите деца учат в САЩ, всичките ни сметки са в долари, пряко спонсориащи икономиката на САЩ и нанасящи загуби на Русия, но, вижте- в САЩ е лошо. Много е лошо, дрогаре. Хайде, слагайте терлиците и лачените обурвки и на фронта да се биете за една по-добра Русия. Ние ще сме на плажа в Miami.
49
9
 
18
 
! Отговори
до 50 Гледна точка преди 1 година
САЩ не ползват ли точно същия метод, само че мотивът е "демократизация"?
48
19
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Много добре знаем как действа империята на злото. Същият подъл подход го направиха не само в Молдова с Приднестровието, но и в Грузия и Украйна. Подкокоросват разни техни протежета в определени територии да се бунтуват и да искат независимост, после отиват там с войска уж да ги пазят и защитават. Изключително гнусен съветски номер.
47
4
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Молдова 80% са с Румънски паспорти,Румъния от години тайно управлява Молдова. Както Албания ,Косово но всички се правят на луди.
46
0
 
17
 
! Отговори
чичо леля преди 1 година
те нашите що не искат да съставят правителство , не че не искат ама после някой ще трябва да отговаря, всеки хвърля горещия картоф на следващия , ситуацията е калъч
45
28
 
20
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
НАТО е отбранителен съюз с един единствен враг- голташка Русия, която НАТО направи за смях с изгнило оръжие на над 40 години, извадено от складовете.
44
5
 
3
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зает Ти сигурно си преподавател в школата на КГБ, вижда се, че си експерт то тези въпроси? Много "авторитетно" го даваш, дори някой може да ти повярва.
42
2
 
12
 
! Отговори
mery преди 1 година
До ЖекоПоловината молдовци са с румънски паспорти и гражданство, и ги ползват когато им е изгодно. При кандидатстването за един стаж в Европейския парламент изведнъж всички молдовски състуденти на дъщеря ми извадиха румънските паспорти и се намесиха в класирането. Същата работа като македонците с български паспорти, ползват ги когато им е изгодно.
41
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайдееее и поредните американски пионки вече им била заплашена "тяхната демокрация"!? Тия като ги пръкнат американците от инкубатора за национални предатели веднага започват да бранят "демокрацията", независимо колко тоталитарно е оканото им гнездо. Американските лешояди по "демокрацията" си ги познават хранениците на Сорос. Навсякъде по един калъп ги правят явно, включително и в БГ.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска да е като зелето
39
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
на мен ми е интересно следното:..-Когато /АКО/ ВСИЧКИ станат "членове на ОТАН,кой ще бъде нарочен за негов враг,след като сички и жъ са "в кюпа" ?..Какво викате?..-"Ами нема да има враг".?..Е тогава за какъвчеп и жъ бъди "необходимо" натото ?..
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зареди едните ръкопляскания и медийна слава, върху ръцете на тоя герой зеленски има кръв от хиляди украинци. Невероятен предател на собствения си народ.
37
0
 
13
 
! Отговори
? преди 1 година
Или си с НАТО или с Русия.Не остана място за малки държави без армия в Европа.