България стана единствен представител за Източна Европа на френския производител на специално селектирана порода пилета с характерен жълт цвят DUC.
Компанията планира развитието на бизнеса си с инвестиции в нови ферми и технологии у нас, каза генералният й директор Жоел Маршан, като добави, че до 2012 година България ще е основен износител на специфичното пиле за цяла Източна Европа.
Производството е стартирало миналата година с инвестиция в 18 наши ферми, разположени из цялата страна, а само за няколко месеца са постигнати високите стандарти за отглеждане, производство и контрол на специалната френска порода, според стандартите в ЕС.
Жан-Пиер Шарерон, директор производство на живи пилета, разказа накратко каква е практиката им в България (която е същата като тази във Франция). Във Франция работят с 300 фермера - толкова на брой планират като средносрочна цел да станат и фермерите в България.
След като сключат договор, по възможност дългосрочен, от фирмата дават яйца, храна, медицинско обслужване и всичко, необходимо за производството на пилетата; от фермера се иска само стриктно да спазва инструкциите за отглежда и хранене на пилетата.
Те се хранят със 100% растителна храна, богата на минерали и витамини. Месото им е стегнато и бедно на наситени мазнини. Пилетата растат на по-голяма площ (около 15 пилета на кв. м.), което условие е задължително за фермерите.
За сравнение индустриалните бройлерни пилета, които са най-познати на българската домакиня, се гледат по близо 20 на кв. м.
Храната на „жълтото пиле“ не съдържа антибиотици и животински примеси, а само растителни фуражи. Именно това прави месото му богато на полезни съставки (за разлика от бройлера, който приема вода с антибиотик, защото породата е неустойчива на заболявания).
Цялата верига на производство и изхранване на пилетата е сертифицирана по НАССР (система за безопасност на храната). Проба от фуража се изпраща периодично във Франция, а техен представител идва у нас да следи покриването на изискванията за качество и отглеждане.
Характерно при селектираната порода е, че е устойчива на болести. Всяко пиленце се ваксинира малко след излюпването си и разполага с контролна карта в периода си на отглеждане, който е от 50 до 56 дни, в сравнение промищшленият бройлер се развива само за 35 дни.
Според данни на Министерството на земеделието и горите за 2007 г., производството на пилешко заема 61,2% от пазара и нараства с 5000 тона годишно.
Ниша за развитието на марката французите са открили не само в нарастващата консумация на пилешко месо, а и във факта, че все повече потребители имат нужда и търсят пиле, чиито качества се доближават до домашното.
До три години се очаква консумацията у нас да нарасне с 1 кг. на глава от населението и да достигне 10 кг. Най-голям дял от пазара заемат промишлените бройлерни пилета, които масово се произвеждат и предлагат, а домашни кокошки не могат да се намерят в магазините.
Новата порода е кръстоска между двете и от няколкио месеца е на пазара.
Резултатите от независимо маркетингово проучване показват, че пилешкото месо присъства в 90% от месечното меню на българина, който го предпочита поради по-леката му хранителна стойност, вкус, лесно, бързо и многообразно приготвяне.
Според резултатите от проучването „идеалното пиле” трябва да отговаря на 4 критерия – да има естествените цвят и вид, да е на подходяща цена и да има по-добра хранителна стойност в сравнение с индустриалния бройлер.
Основното при избора на българската домакиня е пилето да се доближава максимално до домашното – да е жълто като кокошките от „едно време”, да е с плътно месо и да съдържа по-малко мазнини.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Европейската автоиндустрия може би е оставила най-лошото от 2025 г. зад гърба си
ФНИБ е финализирало сделката за магазина на „Мосю Бриколаж“ в София
Продажбите на произведени в Китай коли на Tesla спадат с 9,9% през октомври
Здравко Пиринлиев: Желанието за сигурност води до сигурна загуба на пари
Кадър на деня за 4 ноември
Оборотът на БФБ от януари до октомври надвишава 1 млрд. лева
Обедна емисия
Мъже от стомана дърпаха самолет Airbus A220 (СНИМКИ)
Черен петък в А1: До 80% отстъпка на най-търсените смартфони
Мъж заплашил с нож деца по време на Хелоуин в София
ОФИЦИАЛНО: БФС взе решение за скандалното дерби. Обяви брутално наказание
Легенда на Барса твърдо зад Ямал
Вандали унищожиха стенописа с лика на Трент преди завръщането му на "Анфийлд"
Дибала аут за месец
Левски с важно съобщение за мача с ЦСКА
Легенда на Милан става треньор на Петко Христов
5 тенденции за есента – директно от Париж!
7 апетитни рецепти с тиква
6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти
Георги Господинов и Георги Мишев са носители на награда „Перото“
30-дневно предизвикателство за по-добър живот
Дневен хороскоп за 4 ноември, вторник
На 84 години си отиде бившият вицепрезидент на Америка Дик Чейни
Минималната пенсия ще е 679 лв. от другата година, колко е в евро?
Варненска библиотека предлага четене върху... велоергометър
Търсят финансиране за ремонта на Аспаруховия мост
Глутница кучета тормози жителите на варненския квартал "Галата"
След протестите пред приюта в с. Каменар: Търсят нов ветеринарен лекар
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица
Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен