Всички сме чували за колагена и за неговата важна роля за цялостното здраве. Той е основен структурен протеин. Намира се не само в кожата, но и в сухожилията, връзките, ставите. Важен е не само за нашата красота, но и за възстановяването на кожата, на костите.
С напредването на възрастта тялото ни губи постепенно колаген. Освен чрез хранителни добавки, след предварителна консултация с лекар, можем да си го набавим и подпомогнем неговия естествен синтез чрез някои полезни храни.
Вижте кои да добавите в менюто си.
Домашен костен бульон – Изключително богат на колаген в лесно усвоима форма, костният бульон може да се приготви от различни видове кости на пилешко, телешко, свинско, агнешко.
Сьомга, скумрия, пъстърва, по-мазни риби – Те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението в организма. За кожата на сьомгата например, която се смята също полезна за консумация е известно, че съдържа колагенови пептиди, които тялото ни може да използва ефективно.
Белтъци – Те съдържат големи количества пролин, една от ключовите аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, за да изгради собствен колаген.
Източник: Губите колаген? Яжте тези храни, за да подпомогнете синтеза му
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.