IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси

Снимка: Архив Булфото

Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата