Оборудването на производствените линии е доставено от Франция и Италия, като капацитетът на предприятието позволява преработката на 5 тона суровина дневно при пълно спазване на европейските изисквания за контрол върху качеството на производство на безопасни храни, обясни пред репортер на БТА Стефан Дончев, който заедно със смолянския бизнесмен Петко Василев са съсобственици на "Консерва-П&С-България" ООД в гр.Елена.
Според него технологичният процес включва сушене и шоково замразяване на диворастящи плодове - гъби, малини, капини, ягоди и сливи, както и на зеленчуци.
Екологичната суровина се осигурява от района на Средна Стара планина и Родопите, като 95 на сто от продукцията ще бъде предназначена за износ като полуфабрикат в страните от Европейския съюз.
С възможностите за разкриване на работни места новото предприятие решава важен социален проблем за община Елена, каза кметът на града Сашо Топалов.
По думите му освен заетите в производството три пъти повече хора от района ще бъдат наети за осигуряването на суровината за преработка.
До средата на лятото в гр. Елена ще бъде открито и предприятие за преработка и заготовка на билки, което се изгражда също по проект на съдружниците на "Консерва-П&С-България".
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.