Таралежите се раждат без бодли, но с кариеси

В Пловдив oткриха кариес на бебе, което няма годинка
20 мар 2010 18:46,
55
Таралежите се раждат без бодли, но с кариеси
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Откриха кариес на бебе, което няма годинка. Откритието е направено днес от студенти от последните курсове и стажанти от Факултета по дентална медицина при Медицински университет- Пловдив. Това съобщи доц. Мария Куклева, ръководител катедра.

Стоматолозите са констатирали кариеса на бебето по време на безплатни прегледи във връзка с празника “Красива усмивка”.

С него започва днес за четвърти път в Пловдив благотворителния “Месец на денталната профилактика при деца”.

Прегледани са 150 деца до 7-годишна възраст, като 58 са били от домове за деца, лишени от родителска грижа в село Зелениково и Пловдив.

Патрон на проявата е Ректорът на МУ-Пловдив доц. д-р Георги Паскалев.

"Идеята на празника е да се възпитават в родителите навици да водят децата често на профилактични прегледи и проблемите да се откриват преди да се появят кариесите", каза доц. Куклева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
14
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
За мойте знания отговарям само пред моите пациенти.Написах всичко тук, защотовсички,които могат да четат и ползват Нета като"домашен лекар" са смешници.Интернет е място за инфо,за споделяне но не и за "сам ще си сложа диагнозата" сам ще си се лекувам.Е па я така си права.Ами правете си.Аз пък ще си чета Нелсон /буквара за цял свят педиатри/и ще си консултирам дечицата според последното издание 2006 .Останалото е посредственост от 1990 г
49
0
 
14
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
при нормално родено доносено и пр кърмаче цялата педиатрична общност съветва постепенно спиране на нощ хр след 4-6 седм.След всяко хр глътка вода/без захар/ като хигиенна вода и след 6 м измиване на венците/или налични зъбки/с майчин-пръст ръкавица.За сведение на многознайковците-продава се в аптеката.Не съм от Балканската война,но смятам че който ви препоръчва сокчета след 2-3 м си говорете с него или сменете педиатъра.Интернет дава информация, но не и знания ако не си навътре в нещата.
48
0
 
14
 
! Отговори
ирката-лекар преди 14 години
Уважаеми Алекс-кърмене "при поискване" е термин за дневно хранене.При нощните хранения не се препоръчва,именно поради активиране на анаеробна флора при внос на захари /галактоза и др/след по-продължителния нощен сън/за твое сведение бебето като всички хора спи с затв уста/Дневните интервали са различни при ест хране, но биолог часовник обикновено е 3 ч при новородено.Когато бебето сев буди нощем за кърмене,професионалистите търсят причина защо??, а не до поискване.
47
0
 
14
 
! Отговори
irkata-lekar преди 14 години
Не желая да се заяждам с никой-последните ми познания са от международна конфер по детско хр.Имах предвид че храненето нощем/след21.30-22 е неуместно,защото всяко живосъщество нощем не храносмила,освенпреживните и понякога недоносените по изкл.Всички кариес -бактерии/условно име/след затварянето на уст.кухина се активират от анаеробните там бакт.По изкл. може да има нощ хр след 50-60 ден след ражд./имам предвид м/у 22-6 ч .Ученикът на Нелсон е букварът на педиатрията и всяко мнен. на невежи ....
46
0
 
15
 
! Отговори
Men-Tel преди 14 години
Ейййй....мнооо мнения тука....ц, ц, ц, ц....всеки е СУПЕР компетентен....Не казвам, че има и някои отчасти смислени коментари.....НО.....НО, никой не каза, че на бременните майки, и кърмачки се дават допълнително ФЛУОР!!!!! ДА!!!! ФЛУОР!!! Запомнете го добре.......F -> това е знака от химичната таблица на Менделеев!!!!!
45
1
 
14
 
! Отговори
gggfdg преди 14 години
eiii samo znaete da mrunkate bez da deistvate bala4eta ...............
44
1
 
16
 
! Отговори
Klient na zybolekar преди 14 години
Kvo ni sapunisvat o4ite teq - problemiote da se otkrivat predi da se poqvqt kariesite, 4e teq zybolekari ot glad li 6te umirat, tova ne e dentalna medicina, a biznes, mnogo pyti zybolekari sa mi kazvali ima6 tuka 2-3 kariesa ama te o6te ne sa golemi, demek nqma da moga da te izdoq dobre, varni se sled 6 meseca. 4udno otno6enie kym pacient!
43
0
 
15
 
! Отговори
кака Пенка преди 14 години
Ми майката какво е дъвкала преди да роди бебето ?
42
2
 
14
 
! Отговори
отвратена преди 14 години
НАСЛЕДНИК НА РОДИТЕЛИ ХРАНИЛИ СЕ С ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ ГМО.......
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не разбрах за какви таралежи става въпрос?
40
0
 
19
 
! Отговори
буби преди 14 години
Освен лична хигиена и храна,голямо предимство за здрави зъби,са генетично наследените.Така че,не ли го притежаваш,каквото и да правиш,проблеми със зъбките има.
39
2
 
15
 
! Отговори
JD преди 14 години
На *** език - това е работа на синусни ***, съпроводени с различни бактерии, точно те и причиняват синузит, отит, парадонтит и др.подобни, кариес в това число... Затова и трябват профилактични прегледи...
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Профилактичното вадене на всички зъби и заместването им с протези, за предотвратяване на пиореята и зъбните абсцеси, остава златният стандарт в борбата с болестите по зъбите. Все пак живеем в модерния 19 век!
37
0
 
14
 
! Отговори
Kate преди 14 години
100% съм съгласна с Шоп :) . Две деца имам на 18 и на 15 ,никога не са имали кариес ! Внимание с храненето ,ябълка или миене без прекаляване и зъбите са си здрави. Идеята за 3 минути търкане на зъби ми звучи като непрестанни инфекции на венците. На малко дете до 2 години не е желателно да се дават сладки неща ,а шоколад само смахната майка може да даде!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Do 6op:Kak sama ustanovi, 4e 7 godi6nia ti sin njama nito edin karies. Ako go zavede6 pri stomatologa, bas hva6tam, 4e 6te mu otkrie njakolko. Goljama gordost, 4e 7 godi6no ne e pose6tavalo zabolekur.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Mnogo ot jivee6tite v BG ne sa pose6tavali kabineta na stomatologa ot predi promenite. Hubavo be6e prez socializma, 4e profilakti4nite pregledi osven bezplatni bjaha i zaduljitelni.
34
0
 
14
 
! Отговори
toni преди 14 години
naistina vajno...
33
0
 
15
 
! Отговори
iv преди 14 години
Бебето не ми е плакало, нито събуждало нощно време.KAKVO E TOVA BEBE???ILI VE4E SI ZABRAVILA
32
0
 
15
 
! Отговори
х преди 14 години
Благодаря ти за отговора, потвърди тезата ми!
31
2
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Шоп е дума съставена от първите букви от името на сина ми. Не съм стара и не съм от мъжки род...ха...ха. Бебето не ми е плакало, нито събуждало нощно време. Защото не го захвърлих в кошчето за да чета книги. Гледах си го.