Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!

Религиозни семейства възразили срещу училищна пиеса за Чарлз Дарвин
8 фев 2019 21:45,
330
Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!
Снимка: Pinterest

"Има една фундаментална разлика между религията, която е основана на власт и науката, която  се базира на наблюдението. Науката ще спечели, защото тя работи". Стивън Хокинг.

Директорът на английско училище решава да наложи мини цензура в учебното заведение и да отмени пиеса за Чарлз Дарвин и неговата еволюционна теория, след като група силно религиозни родители се оплакали, че това е напълно неприемливо.

Според тях в пиесата се подигравали на проповедник, който участвал в исторически дебат за произхода на човека.

В учебното заведение учат деца на възраст между 7 и 11 години. Представлението било с образователна цел, но директорът все пак решил да уважи искането на групата родители и да замени шоуто с нещо, което не предизвиква чак такава полемика.

Вместо обаче да потуши напрежението, към директора се засилила нова вълна от недоволство. Този път - от другата страна на спора. Останалите родители възразили срещу свалянето на пиесата, защото децата им били "лишени от възможността да научат нещо много ценно", пише  "Индепендънт".

"Това е много тънък опит да наложиш религиозни възгледи върху научните факти и е изключително срамно", обясняват родители.

Решението на директора да уважи молбата на притеснените християнски семейства било напълно неприемливо, защото по този начин върху децата се налагали фундаменталистки възгледи, които оказвали огромно влияние върху тяхното развитие.

Но силно християнските семейства въпреки това приветствали идеята, защото така децата им няма да са изложени на... един вид "научна пропаганда", която е в тотален противовес с онова, което пише в Библията.

Изпълнителният директор на Националното секуларистко общество във Великобритания твърди, че тенденцията родители да се намесват в образователния процес и да заплашват учебните заведения, защото политиката им не съответства на "плитките им виждания за света", е много притеснителна. По думите му е напълно неприемливо родители да упражняват какъвто и да било натиск върху образователната програма заради това, че тя не кореспондира с религиозните им вярвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Вярата е вид шизофрения във всичките и форми.
171
4
 
2
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Доста *** и заблудени същества дращят тука. Но каквото си е казано в Светото Писание, си е вярно, та нормално е...
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сциентисткия фундаментализъм на хокинг дето се продаде на американския неолиберален елит и си използва авторитера да го защитава си го знаем, само дето не знам науката горката какво прави в дебат между две религии- секуларния атеистичен механистичен материализъм и християнството.И двете са в сферата на метафизиката и и двете са вид идеологии, науката не може нито да докаже нито да опровергае която и да е от двете.Но пък и двете могат да я интерпретират в полза на своята пропаганда.
169
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Шумерският мит, много точно ви казва как е създаден човека и оттам вече, ще разберете изцяло Глава 1, Битие, която е тогавашният холивудски разказ за малки деца. Шумерският мит е много по-точен, конкретен, детайлно-ясен. С една дума, той "помирява" Дарвин и Бога;))) Там наистина участва в създаването на човека, земният примaт, но и още някой;))) и не чрез еволюция.
168
3
 
6
 
! Отговори
Циник до Езекил преди 5 години
По-лошото от комунист - е религиозния фанатик .
167
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Мамуните се клекнали ходят ,на четири крака ,без ***.Га се изправят тогаз гордо може човеци да се нарекат
166
0
 
1
 
! Отговори
Дамуреканадървин преди 5 години
Май,муната е произлезнала от човека.Щото от мaймуна не съм видял човек да стане. Колкото и да се труди за едина банан пак си е мамуна . А човеците си живеят човешки мързелуват к се маймунят по тв то на новините.
165
1
 
1
 
! Отговори
Циник до Езекил преди 5 години
Ти си от - тези "бедните дуxoм" Родил си се седнал на нея!Свикнал си ... и ти харесва.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дали човек е най-голямата грешка на Бог, или Бог е най-голямата грешка на човека...."Никоя религия без значение коя не води до нищо добро !Наука, наука и само наука е пътя на човечество!
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че природата е жестока. Животът е борба за оцеляване. Къде е Бог в това?
162
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 192 преди 5 години
Първите ми 4 ( дълги ) поста - ги изтри...бяха по-важни от тези, които остави !
161
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
И ако продължим - този ред на мисли ... средновековието - църквата обявява котките за дяволски изчадия...избива ги ... идват плъховете ... и милиони измират от чумата!Такаче, човек се пита - къде е "ръката божия" в тази простичка човешка глупост!
160
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 188 преди 5 години
Ще прибавя , че някои римски императори са строили пътища - така щото любима риба да стига прясна до трапезата им ! А за болниците си в ОГРОМНА грешка - не само , че ги е имало ...но и като концепт са по-близо до съвременното разбиране - просторни , проветриви, подържани помещения. Сума сумарум - преди краля слънце във Франция ( при когото благородните дами са носели капани за бълхи) са създали цивилизация - далеч по-добра от последвалата ги!
159
5
 
1
 
! Отговори
До учен 129 преди 5 години
Учений, научи тогава, че науката генетика (има такава наука!) е намерила, че някои хромозоми и отделни гени могат да отпаднат. Казаното от теб е вярно за и висшите при-мати, но е трудно за обсъждане. При човека е възможно генетическият материал от две хромозоми се е обединил. Това, вероятно е станало причина за обособяването на клонката, от която е произлязъл човекът. Защото видове с различен брой хромозоми, като правило, не дават потомство.Какво да обсъждаме - човекът е направен от кал - Библи
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникИмам сведения, че по време на първата идинастия и прединастичния период, в Египет се е практивувало човешко жертвоприношение.Рамиляните са имали роби, а правите пъти аса били, за да си може, да си придвижват войските по-бързо, че да избият доста хора и да докарат нови роби.И не си мисли, че зравеопазването в Рим е било много по-напред от това във Франция, по време на чумата.
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Госпожо, а пък мама каза че сме произлезли от м.а.й.м.у.н.и.т.е.- Иванчо. Историята на твоето семейство въобще не ме интересува!
156
4
 
7
 
! Отговори
точка преди 5 години
Човекът е създаден от БОГ,а хората от еволюцията.Затова хора много а Човеци-кът.
155
1
 
3
 
! Отговори
Никой преди 5 години
От поставения пример Дарвин се аргументира,че интелигентен създател,който е добър,обичащ и благосклонен по подобие на описания в Библията,не би сътворил толкова гротеско страдание (да бъдеш изяден жив от вътре навън),т.е. такъв създател не съществува,а ако съществува то той не е същия,за който ни разказва Писанието!
154
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
До 182Който има претенции към мен, да ме потърси. Знае къде да ме намери.)
153
3
 
5
 
! Отговори
Никой преди 5 години
До darwinДарвин е бил вярващ,както и болшинството от съвременниците му . Проблемът е че колкото повече напредва в изследванията си на природния свят,наблюденията са в противоречие на съществуването на интелигентен създател.Конкретен пример,който не му дава мира е паразитиращата пчела от семейство Ichneumonidae(oт лат. следотърсач).Пчелата парализира жертвите си(паяци,молци, и т.н.) и ги запечатва в кални килии,където служат за живи инкубатори на потомоството пчелни ларви.