Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!

Религиозни семейства възразили срещу училищна пиеса за Чарлз Дарвин
8 фев 2019 21:45, Джесика Вълчева
330
Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!
Снимка: Pinterest

"Има една фундаментална разлика между религията, която е основана на власт и науката, която  се базира на наблюдението. Науката ще спечели, защото тя работи". Стивън Хокинг.

Директорът на английско училище решава да наложи мини цензура в учебното заведение и да отмени пиеса за Чарлз Дарвин и неговата еволюционна теория, след като група силно религиозни родители се оплакали, че това е напълно неприемливо.

Според тях в пиесата се подигравали на проповедник, който участвал в исторически дебат за произхода на човека.

В учебното заведение учат деца на възраст между 7 и 11 години. Представлението било с образователна цел, но директорът все пак решил да уважи искането на групата родители и да замени шоуто с нещо, което не предизвиква чак такава полемика.

Вместо обаче да потуши напрежението, към директора се засилила нова вълна от недоволство. Този път - от другата страна на спора. Останалите родители възразили срещу свалянето на пиесата, защото децата им били "лишени от възможността да научат нещо много ценно", пише  "Индепендънт".

"Това е много тънък опит да наложиш религиозни възгледи върху научните факти и е изключително срамно", обясняват родители.

Решението на директора да уважи молбата на притеснените християнски семейства било напълно неприемливо, защото по този начин върху децата се налагали фундаменталистки възгледи, които оказвали огромно влияние върху тяхното развитие.

Но силно християнските семейства въпреки това приветствали идеята, защото така децата им няма да са изложени на... един вид "научна пропаганда", която е в тотален противовес с онова, което пише в Библията.

Изпълнителният директор на Националното секуларистко общество във Великобритания твърди, че тенденцията родители да се намесват в образователния процес и да заплашват учебните заведения, защото политиката им не съответства на "плитките им виждания за света", е много притеснителна. По думите му е напълно неприемливо родители да упражняват какъвто и да било натиск върху образователната програма заради това, че тя не кореспондира с религиозните им вярвания.


330
Още от Ако щете - вярвайте
Какво ли сънуват зодиакалните знаци?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
3
 
! Отговори
Батман преди 1 седмица
Вярата е вид шизофрения във всичките и форми.
206
1
 
2
 
! Отговори
Вярващ преди 1 седмица
Доста тъпи и заблудени същества дращят тука. Но каквото си е казано в Светото Писание, си е вярно, та нормално е...
205
1
 
2
 
! Отговори
не ме интересува преди 1 седмица
не разтърсвайте основите на невежество,вие пък,перковци от англия не определят фундаментите,основите,изкривяват ги,нарочно
204
2
 
0
 
! Отговори
вятър и суета, преди 1 седмица
спекулира се с наизустяване на стихове от Библията,Бог не е зъл,не изкривявайте основите в Словото от Бог,Песен на песните
203
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да сциентисткия фундаментализъм на хокинг дето се продаде на американския неолиберален елит и си използва авторитера да го защитава си го знаем, само дето не знам науката горката какво прави в дебат между две религии- секуларния атеистичен механистичен материализъм и християнството.И двете са в сферата на метафизиката и и двете са вид идеологии, науката не може нито да докаже нито да опровергае която и да е от двете.Но пък и двете могат да я интерпретират в полза на своята пропаганда.
202
5
 
0
 
! Отговори
Езекил преди 1 седмица
Няма по сляп и глупав човек от тоя дето е прочел няколко крайно пристрасни книшки писани от подобни пъ,пеши и опитваш се да рационализира света на тая база
Примерно плъховете ги давят най вече кучета котките рядко им стиска да се здави с плъх Факт
Ама някой и житеска теория може да опита да наложи заради едни котки ...
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Религоозния фанатик поне има 10 заповеди за спазване комуниста само 2 масква (новата мека) винаги е права и краденето от общото ( а общо е това което не си откраднал )е добро
200
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво е комунист ... секта вярваща в светлото бъдеще ...четяш светото писание( капитала) и държашта светите мумий на Ленин и
подобни в марзолей ... И все още световни шампиони по избиване на хора несподелящи вярата им комунизъм
199
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 седмица
Шумерският мит, много точно ви казва как е създаден човека и оттам вече, ще разберете изцяло Глава 1, Битие, която е тогавашният холивудски разказ за малки деца. Шумерският мит е много по-точен, конкретен, детайлно-ясен. С една дума, той "помирява" Дарвин и Бога;))) Там наистина участва в създаването на човека, земният примaт, но и още някой;))) и не чрез еволюция.
198
3
 
5
 
! Отговори
Циник до Езекил преди 1 седмица
По-лошото от комунист - е религиозния фанатик .
197
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 1 седмица
Мамуните се клекнали ходят ,на четири крака ,без гащи.
Га се изправят тогаз гордо може човеци да се нарекат
196
0
 
1
 
! Отговори
Дамуреканадървин преди 1 седмица
Май,муната е произлезнала от човека.
Щото от мaймуна не съм видял човек да стане. Колкото и да се труди за едина банан пак си е мамуна . А човеците си живеят човешки мързелуват к се маймунят по тв то на новините.
195
2
 
1
 
! Отговори
Реалноста преди 1 седмица
Което ми напомня как Просветен Рим 1
век реши проблемите си с чумата .
Хванаха един грък философ дето дрънкаше че няма богове и го одавиха в кладенец ... незнам как и защо но чумата спря същата година Факт
194
1
 
1
 
! Отговори
Циник до Езекил преди 1 седмица
Ти си от - тези "бедните дуxoм"
Родил си се седнал на нея!
Свикнал си ... и ти харесва.
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Дали човек е най-голямата грешка на Бог, или Бог е най-голямата грешка на човека...."
Никоя религия без значение коя не води до нищо добро !
Наука, наука и само наука е пътя на човечество!
192
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Факт е, че природата е жестока. Животът е борба за оцеляване. Къде е Бог в това?
191
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 192 преди 1 седмица
Първите ми 4 ( дълги ) поста - ги изтри...бяха по-важни от тези, които остави !
190
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 1 седмица
И ако продължим - този ред на мисли ... средновековието - църквата обявява котките за дяволски изчадия...избива ги ... идват плъховете ... и милиони измират от чумата!
Такаче, човек се пита - къде е "ръката божия" в тази простичка човешка глупост!
189
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 188 преди 1 седмица
Ще прибавя , че някои римски императори са строили пътища - така щото любима риба да стига прясна до трапезата им ! А за болниците си в ОГРОМНА грешка - не само , че ги е имало ...но и като концепт са по-близо до съвременното разбиране - просторни , проветриви, подържани помещения.
Сума сумарум - преди краля слънце във Франция ( при когото благородните дами са носели капани за бълхи) са създали цивилизация - далеч по-добра от последвалата ги!
188
5
 
1
 
! Отговори
До учен 129 преди 1 седмица
Учений, научи тогава, че науката генетика (има такава наука!) е намерила, че някои хромозоми и отделни гени могат да отпаднат. Казаното от теб е вярно за и висшите при-мати, но е трудно за обсъждане. При човека е възможно генетическият материал от две хромозоми се е обединил. Това, вероятно е станало причина за обособяването на клонката, от която е произлязъл човекът. Защото видове с различен брой хромозоми, като правило, не дават потомство.
Какво да обсъждаме - човекът е направен от кал - Библи