Учени алармират: Възможно е крокодили да заживеят в Арктика!

Облаците изчезват, температурите се покачват...
26 фев 2019 21:26, Павел Гълъбов
30
Учени алармират: Възможно е крокодили да заживеят в Арктика!
Снимка: Reuters

Разположените на малка височина над океаните облаци охлаждат атмосферата, като отразяват слънчевите лъчи обратно в космоса. Но тройното увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата може да ги накара да изчезнат и да доведе до рязко покачване на температурите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Слоесто-купестите облаци покриват около 20 процента от океанската повърхност в районите с умерен климат и обикновено се намират над източната част на океана, например край брега на Калифорния, Мексико и Перу. Изчезването им би довело до затопляне с около 8 градуса Целзий, които ще се добавят към климатичното затопляне, предизвикано от увеличаване на концентрацията на дължащите се на човешката дейност парникови газове, пише БТА.

"Получените резултати показват, че съществува праг на климатичните промени, за който досега не сме си давали сметка", заяви ръководителят на изследването Тапио Шнайдер от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния.

Подобно увеличаване на температурите ще доведе до топене на ледовете на полюсите и до повишаване на океанското ниво с десетки метри.

На Земята не е имало такъв климат от началото на еоцена преди 48-53 милиона години, когато средните температури били с около 12 градуса Целзий по-високи и крокодили се срещали в Арктика.

Сегашното климатично затопляне с 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха допринася за суши, наводнения, циклони. Концентрацията на въглероден диоксид се е увеличила с близо 45 процента, достигайки 410 частици на милион.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели климатичното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса Целзий, а в най-добрия случай - до 1,5 градуса Целзий.

Като се позоваха на климатични модели за еволюцията на облаци, учени заключиха, че защитният слой облаци може да изчезне, ако концентрацията на въглероден диоксид достигне 1200 частици на милион. В случай че човешката дейност продължи със същите темпове, нивото от 1200 частици на милион ще бъде надхвърлено през 2104 г., увери Малте Майнсхаузен от университета в Мелбърн.

Други причина за безпокойство е, че предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне води до освобождаване на въглероден диоксид и метан, които са уловени като в капан в природата, например във вечните ледове.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Миньо-н преди 1 година
Арктика, де
22
0
 
1
 
! Отговори
Миньо-н преди 1 година
Всичко ми се изясни вече, само едно не разбрах.
Защо лабораторията за реактивни двигатели на НАСА прави изследване за евентуална миграция на крокодили в Антарктика?
“Аз, проклетникът 4”, може би.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 21 пич мещо не схващаш само да ти кажа че глобалното затопляне започва и е сточно такива аномалии проманя на сезоните все по студени зими и наводнения в лятото и горещини не се изказвай неподготвен първо пречети и се информирай недей си гледа термометъра на терасата че си смешен така
20
1
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Оправи си термометъра! И започвай да гориш дрехи.
19
0
 
4
 
! Отговори
Пътник преди 1 година
За кроокодили незнам, но вукраки рептили гарантирано.
18
1
 
5
 
! Отговори
gg преди 1 година
Как науката се превръща в политика и религия.

Понеже тези неща не служат на каузата, в статията пропускат да споменат, че произведените от човешка дейност парникови газове са само 2-3% от всички парникови газове. Тези 2-3% са се увеличили с 45%, което е пренебрежимо количество. Пропускат също да споменат за огромното влияние на слънчевата активност върху климата.
17
0
 
8
 
! Отговори
Чукча преди 1 година
Чукча прави обувки, чанта и портмоне на жената от крокодилска кожа.
16
1
 
7
 
! Отговори
абе кви са тези преди 1 година
"учени" бе !?
защо тези твари са вечно анономни !?
що не си каже името за да ида да го заплюя в лицето този "учен",
дето за 30 сребърни шекела и майка си ще продаде

покачвали се температурите ..... дръвнико, моя термометър от година на година все по-ниски температури показва !!!!
и сметката ми за отопление се вдига с по 10% всяка година !!!

вдигали се били температурите ...... маменчето ти гад еврейска глобална толерстка
15
4
 
4
 
! Отговори
До Тенчо преди 1 година
Тенийчо, много, ама много си тъъъп и невеж! Всички антикомунисти и всички русомразци са такива. Във Венецуела е пълно с крокодили и то от няколко вида. Там тече една такава рекичка - Ориноко, че даже подводници плуват в нея ("Войната на Мърфи" с Питър О'Тул). А кубинските комунисти имат ферми за крокодили и с комунистическа кръвожадност правят от кожите им чанти и обувки, изнасят ги и яко печелят. Но ти откъде да знаеш? В помощното училище не са ви разказвали такива неща.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да сечете горите и да бетонирате.Пък после се чудете какво става.Толкова е просто и очевадно,че мнозинството чак не вярва
13
9
 
3
 
! Отговори
Тенчо преди 1 година
Може и да заживеят крокодили в Арктика,но при условие че изпреварят комунистите.Факт е че където се появят комунистите,крокодилите не виреят.Ако не ми вярвате,проверете в Гугъл къде има крокодили.Дори се обзалагам че в близко бъдеще крокодилите ще започнат малко по малко да се забелязват и в Куба и Венецуела.Та чудя се,крокодили ли е по добре да има,или комунисти? Понеже от крокодилите можеш да избягаш дори и ухапан,а от комунистите не можеш да избягаш дори и да не си ухапан. ДИЛЕМА БРАТО.
12
10
 
10
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Глобалното “затопляне” е измислица, превърната в оръдие на Културния Марксизъм. По думите на единия от авангардните послушковци - Ал Гор от 2000г. до 2015г. на Антарктида нямаше да има нито кубче лед!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка 5
Те викат индустриална революция на Кремиковци.
10
2
 
6
 
! Отговори
Пеньо преди 1 година
Това е показателно - не само сирийците и афганистанците и те не искат да идват в България. Сега ще се окаже, че и крокодилите ни предпочитат да се спасяват другаде
9
1
 
7
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 1 година
Щом нямат намерение да идват в Перловец, да ходят където щат.
8
5
 
10
 
! Отговори
кон Стипаций преди 1 година
На алармиращите "учени" , ако им платят повече , и птеродактили ще обявят че ще заживеят в Арктика !
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където е текло пак ще тече
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има животни, които никога няма да ми липсват,като крокодили,хиени и вълци например.Ненужни никому грозни,противни хищници.
5
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Индустриалната революция започва 17в.
От тогава до сега -1градус.В предходни статии ни плашехте че само за 20 темп.се е увеличила с 1,5 градуса.
Къде е истината
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Тикви заживяха в Парламента защо не и крокодили в Арктика!?