Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер

Те не разбират, че взимат грешните решения
19 сеп 2020 23:00, Екип на Tialoto.bg
57
Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер
Снимка: IStock

Хората, които са естествено лишени от чувство за хумор, обичат да разказват анекдоти. Шофьорите, които едва могат да останат в своята лента, обичат да учат другите как да шофират. Мениджърите, които дори нямат основни познания в областта, в която работят, обичат да обясняват на другите как не разбират нищо от работата им при първа критика.

Защо всички тези хора не забелязват своята некомпетентност?

Ефектът Дънинг-Крюгер е известен в психологията. Хората с ниско ниво на интелигентност или тесен мироглед често не разбират, че решенията, които вземат, са грешни, а качествата, които сами си приписват, са фалшиви.

Струва им се, че са прави и разбират ситуацията по-добре от другите. С течение на времето това отношение придобива характера на психологическа защита – ограниченият човек започва да защитава позициите си, защото смята, че по-талантливи хора ще го притиснат.

При интелигентните се наблюдава обратният ефект – те добре разбират колко сложни са законите на реалността и колко обширна е сферата на знанието, която може да бъде усвоена в бъдеще. Това води до подценяване на собствените им способности, до подценяване на тяхното място в обществото.

Ефектът е предвиден теоретично, а след това експериментално потвърден през 1999 г. от Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, служители от Катедрата по психология в университета Корнел, САЩ. Теоретичната основа на хипотезата са наблюденията на велики философи. Самият Дънинг цитира Чарлз Дарвин: „Невежеството често поражда увереност, вместо знание“ и Бертран Ръсел – „Едно от неприятните свойства на нашето време е, че тези, които изпитват увереност, са глупави, а тези, които имат поне малко въображение и разбиране са нерешителни.“

Практическият източник на вдъхновение на този ефект е престъпността
Авторите изследват удивителния случай на Макартър Уилър, който ограбва две банки една след друга, намазвайки лицето си с лимонов сок. Той вярвал, че лимоновият сок „скрива“ лицето на записите на охранителните камери. Психолозите се възхитили от дълбочината на некомпетентността на човек, който дори не се опитва да провери правилността на идеята си. Въпреки че тази грешка го праща в затвора.

В последствие събират в една стая хора, заети в различни сфери на дейност, но с напълно различно ниво на реални познания. Авторите на експеримента ги канят да попълнят въпросник. Участниците трябвало да отбележат нивото на компетентност в областта, в която са работили. След това били помолени да направят поредица от тестове, за да установят истинското си ниво. Въз основа на резултатите авторите на изследването изготвят графика, показваща зависимостта на реалното знание от увереността на хората, че те са добре запознати в своята област на дейност.

Вижте повече за ефекта Дънинг-Крюгер в Tialoto.bg

Източник:Tialoto.bg


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До D.

Е, и? Какво точно доказва това? Че много разбираш от психология ли? Рупай зеленчуци и трай.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До D.
Е, дано оцелееш - ама ти сам не знаеш какво носиш в себе си и в главата си. Като те чукне, друга песен ще запееш и ще се отметнеш от дивия дарвинизъм. По твоята здрава селска логика Стивън Хокинг например нямаша да го има.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зле изписаното заглавие на статията е нагледен пример за описаното явление.

Ех, пишман журналисти, научете пунктуацията! Тя променя смисъла на изреченията, а понякога и живота на хората!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро Брейка е с това заболяване
30
11
 
9
 
! Отговори
;) преди 2 месеца
Този ефект е много разпространен в България по площадите. Там има хора които мислят, че знаят как се управлява държава. Те искат да сменят системата. Затова викат "оставка" на двама души. Когато им предложиха Велико Народно Събрание, чиято цел е именно смяна на системата, те се ядосаха още повече и започнаха да хвърлят павета и да не казвам още какво по полицаите на които преди два дни се сърдеха, че не ги пазят достатъчно добре от останалото "некомпетентно" население.
29
1
 
9
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 месеца
Аз забелязвам некомпетентността на другите хора. В общи линии, почти всички хора са некомпетентни. Бих посочил число около 98 процента от мъжете и жените са тотални ***.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ефектът от 76 години насам водени от най великата партия досега - БКП.
А реалността - лицето на държавата!
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как ме ограби Шайката на Боку-изтегли по време на управлението си 30млр заеми а сме на последно място по всичко в Европа.На година управляваше 130млр народен бюджет а за 11год управление сме леш от всякъде.
26
6
 
15
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Ефекта Дънинг-Крюгер, по познат при нас като ефекта Боко-Гешефф.
25
18
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До 25

И как точно те ограби теб и познатите ти тиквената шайка? Говори с конкретни пруимери. Ето ти пример как БСП ограбиха хората - по времето на Жан Виденов предизвикаха хипер инфлация и на хората спестяванията станаха жълти стотинки. Всеки от нас имаше по 2000 лв за сватба след Жан с тези пари можех да си купя 1 сладолед. Заплатите бяха 5$. При Орехчо фалираха КТБ и пак доста хора изгоряха с влоговете си. Айде сега ти кажи как конкретно ГЕРБ те ограби?
24
7
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Мен пък и повечето ми познати ни ограби тиквената шайка!
Явно ти си на патриаршеска възраст.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бау
И като има вирус кво?
Вечно ли ще се криеш с маска под леглото?
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 8
Мене ме ограбиха БСП и Жан Виденов.
За теб не знам.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ах, колко се засягаме на тема "родно място"...
Нали се гордеехте със селския си произход?
20
0
 
3
 
! Отговори
D преди 2 месеца
Май четеното на днес.бг ще ме излекува от носталгията по роден кът, както казвам, дето "щъркелът ме е пуснал". Не мога да разбера защо е всичкото това заяждане и обиди. Аз идвам тука да чета нещо, което ще ми достави радост, а то прилича на гнездо на оси.
19
0
 
0
 
! Отговори
D. преди 2 месеца
До Анонимен 16

4 % от заболелите
18
1
 
11
 
! Отговори
D. преди 2 месеца
До Анонимен 15 =Баща ми никога не искаше да се преместим в града. Но за мен нямаше ограничения, дори ми позволи да отида първо в училище с много труден приемен изпит (вид елитно училище) и после да следвам висше образование.Но той беше умен да прецени разликата между град и село. Да те питам,като не си прост"селянин"- имаш ли възможност да консумираш плодове и зеленчyци (салата, например) непосредствено след откъсването им? А твоята кухня не е ли разделена само с една стена от твоята тоалетна
17
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 2 месеца
само дето ефектът не е точно това, което е описано в статията, ама някои като се правят на разбиращи - дънинг-крюгер ефект развийш ли
16
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Тук 99% от коментиращите са такива
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До D.

"колкото смъртността при грипния вирус - 4%"

Извинявай, но какво?