Кой е най-безопасният град в света и защо европейска дестинация измести Азия?

COVID значително променя критериите
Обновена: 20 сеп 2021 18:16 | 20 сеп 2021 18:11, Нели Христова
31
Кой е най-безопасният град в света и защо европейска дестинация измести Азия?
Снимка: БГНЕС

Един от факторите, които туристите взимат предвид, преди да резервират следващото си пътуване, е безопасността.

Но след появата на COVID-19 понятието за това, какво означава "безопасно" се промени значително. Това обяснява и рязката промяна на върха на класацията на Economist (SCI), който класира 60 международни дестинации по цифрова сигурност, здравна сигурност, инфраструктура, лична сигурност, както и екологична сигурност - една от новите категории за тази година.

Докато азиатските градове като Токио, Сингапур и Осака непрекъснато заемаха водещите места година след година, през 2021 година челното място зае европейска дестинация.

Копенхаген за първи път е обявен за най-безопасния град в света, като отбелязва 82,4 точки от 100 в класацията на Economist.  Столицата на Дания скочи от осмото място през 2019 г. начело на списъка, до голяма степен благодарение на въвеждането на раздела за екологична сигурност, в който градът се отличи особено добре, заедно с личната сигурност.

Социално сближаване

"Един от ключовите фактори, които правят Копенхаген толкова безопасен град, е ниският процент на престъпност, който в момента е на най-ниското си ниво от повече от десетилетие", казва Ларс Вайс, кмет на Копенхаген.

"Градът също така се характеризира с голямо социално сближаване и сравнително малка разлика в богатството. Това е смесен град, където и помощникът по почистването, и главният изпълнителен директор се срещат помежду си в местния супермаркет, а децата им посещават едно и също училище. Това е един от крайъгълните камъни на датската култура и допринася значително за високите нива на доверие и безопасност, от които се възползваме", обяснява тя.

Канадският град Торонто за малко изпусна първо място, като зае второто място с 82,2 точки, докато Сингапур се нареди трети с 80,7 точки.

Въпреки че Сидни се класира на четвърто място, с 80,1 точки, австралийският град оглави категорията за цифрова сигурност, докато победителят през 2019 г. Токио беше отличен с 80,0 точки, което класира японския град на пето място.

Въздействието на COVID-19

"Копенхаген определено е достоен цялостен лидер, а Торонто заслужен вицешампион, както поради дългосрочния успех в осигуряването на сигурността на жителите, така и благодарение на всякакви конкретни подобрения през последните две години", се казва в доклада на Economist.

"Торонто и Копенхаген се справят забележимо по-добре в новата категория за екологична сигурност, отколкото първите три града през предходните години."

Нидерландската столица Амстердам е на шесто място със 79.3 точки, докато новозеландският град Уелингтън се класира на седмо място със 79.0 точки и бе общ лидер в категорията за екологична сигурност.

Азиатско-тихоокеанските градове Хонконг и Мелбърн спечелиха общо осмо място, след като получиха по 78,6 точки, докато шведският Стокхолм закръгли топ 10 със 78,0 точки.

Ню Йорк е градът от САЩ, класирал се най-високо в списъка, споделяйки 11-то място с Барселона (и двата града получиха 77.8 точки).

Вашингтон беше се класира на 14-то място, докато Лондон и Сан Франциско завършиха на 15-то място.

В другия край на списъка имаше няколко изненади, като Лагос, Кайро, Каракас, Карачи и Мианмар съставляваха петте най-опасни града.

Градска устойчивост

Но макар градовете с най-ниски общи резултати да са близо до дъното на всички категории през последните години, тук случаят не е точно такъв.  Всъщност в доклада се отбелязва, че "съществуват някои признаци на промяна, копирана от това, което се наблюдава сред лидерите", като Лагос отбелязва "малко над средното ниво по отношение на екологичната сигурност, заемайки 55-то място, а Казабланка е на 41-о място по цифрова сигурност".

Не е изненадващо, че COVID-19 постоянно се споменава навсякъде, особено в оценките за здравна сигурност, на които Копенхаген дава много по-нисък резлутат в сравнение с други категории.

Според Нима Асгари, директор на Азиатско-тихоокеанската обсерватория по здравни системи и политика, темата за градската устойчивост преди това е била фокусирана върху бедствия и наводнения, а не върху здравни кризи, "вероятно защото хората никога не са мислили, че здравната система ще се срине вследствие на непрекъсната поява на огнища на зараза".

Докладът предполага, че тази липсваща връзка предполага, че някои дестинации са по-малко подготвени и в крайна сметка по-малко успешни в ограничаването на въздействието на коронавируса.

"COVID-19 учи, че винаги има сляпо петно, дори когато има много активност", добавя Микеле Акуто, професор по глобална градска политика в университета в Мелбърн.

Докладът продължава да подчертава, че разбирането за здравната сигурност "трябва да бъде преразгледано" като пряк резултат от коронавируса.

Повратна точка?

Междувременно Нака Кондо, старши редактор в EIU и редактор на доклада, отбелязва, че дигиталната сигурност се превръща в още по-голям приоритет сега, когато "работата и търговията се преместиха онлайн", а в светлината на това ще трябва да се направят корекции.

"Тези, които отговарят за безопасността на инфраструктурата, трябва да се приспособят към драматичните промени в моделите на пътуване и където жителите консумират комунални услуги; агенциите, отговорни за личната сигурност, трябва да се справят с голяма промяна в моделите на престъпност, предизвикана от локдауна", казва Кондо.

Докладът също така признава, че пандемията е довела до "потенциална повратна точка във всеки стълб на градската безопасност", предоставяйки възможност на градовете да "преоценят дългосрочните опасности по пътя към постигането на безопасни, устойчиви и пригодни за живеене градове, както и възможности за да стигнат до там."

"Обновеното, по-цялостно разбиране за градската безопасност,  дава надежда за градовете, които са не просто по -сигурни във всеки смисъл, но и по-устойчиви и приятни места за живеене", се добавя  в доклада.

Шест града, Амстердам, Мелбърн, Токио, Торонто, Сингапур и Сидни, са попадали в топ 10 всяка година от стартирането на класацията през 2015 г., докато Копенхаген е редовен в челната десятка от 2019 г. насам.

 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До там няма: Я па ти - пълно е с такива и в Копенхаген, и в Торонто
29
0
 
1
 
! Отговори
Географ преди 1 месец
"както и екологична сигурност - една от новите категории за тази година" -- ето гяволиятаскояо са изместили Сингапур и са наместили Копенхае и Торонто преди него!Торонто е смешка - това е единствният град в който съм бил окраден, съм бил в много.. Ама нали там с цоциялисти, трябва някак да ги бутаме напред..както и Копнхаген.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и как са го постигнали това ана лно сближаване пардон социално такова с крадененот деуги народи.Какво произвежда Дания нищо какво произвежда Русия или Беларус всичко а едните богати другите не толкова.Как става ли с мошенгии и измислени нищозначещи хартийки наречени пари.Фалшив стандарт на живот ей тва е лежане на гърба на цяла Европа и тупане колко смв големи
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продали са им лоша дрога. В Куба не се купува така свободно както в САЩ.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости! Първо, кой ходи на туризъм в Копенхаген и Торонто!?!? Второ, какво го интересува туриста, че дирктора и чистача де срещали в супермаркета. Баси политкоректнитр идиотии! Сякаш не е така навсякъде. Тъпотии!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България е най-добре и най-безопасно. Роми на всеки ъгъл, крадливи и гадни политици, лоша инфраструктура, некачествена храна, мръсен въздух, слаба медицина, страхотно е.
24
3
 
5
 
! Отговори
там няма преди 1 месец
там няма много чалмарu за разлика от германските и английските градове.
23
7
 
1
 
! Отговори
Adam преди 1 месец
в амстердам е хубаво , спокойно , тревица. хубава кухня имат. жените са чудесни. На малдивите също е добре. Наскоро прескочих до там. На яхтата е най добре. Адам от амстердам
22
5
 
4
 
! Отговори
Маке-ариец преди 1 месец
Нашите северни съседи от Канада имат много уредени и безопасни градове, но точно в Торонто се стрелят всеки ден и има толкова трафик и замърсяване. Тази класация може само някой *** от дълбочините на Искаро да я е писал!
21
0
 
7
 
! Отговори
Иван Б. преди 1 месец
Последно Мианмар беше държава. Кога стана град и то един от най-опасните?
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най безопасния град е Тутракан. Спокойствие, няма велоалеи, но колело се кара спокойно и по платното. Същото е и в Каспичан.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната статия всяваща страх за вирус с 0.0004% смъртност и то според CDC. Което означава, че реално е доста по-ниско от 0.0004%.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се определят тези класации, какво отчитат? За мен са въздух под налягане, нима New York , е на 11 място? Има места, където бял не смее да пристъпи, да не говорим за London, че там бандитите се разкарват с мачете и посред бял ден те съсичат, ако не им харесваш. Такива кражби видях на живо, през деня, само за няколко дена, честно казано не бих живял никога там.
17
2
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 1 месец
Копенхаген, най-сигурен, но за сметка на това е и между най-скъпите.
16
1
 
8
 
! Отговори
В ДАНИЯ ГОТВЯТ преди 1 месец
ЗАКОН > АКО НЯМАШ 37 РАБОТНИ ЧАСА В СЕДМИЦАТА > НИКАКВИ ПОМОЩИ
15
1
 
14
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
Стокхолм 10-о място. Според сайта Уикипедия само за 2019г. в Стокхолм е имало 1102 сексуални посегателства срещу жени, 564 улични грабежи, 21 убийства и 6 атаки с гранати. Ехати безопастността, егати чудото.
14
3
 
20
 
! Отговори
Моля? преди 1 месец
Амстердам е хубав град, но сигурен? Сигурно е майтап. Там само преди месец убиха журналист на улицата като куче. Преди години думнаха Косьо самоковеца. И въобще как може град, в който леките наркотици са свободни, известен е със секс индустрията си, съответно сутеньори и работнички, може да бъде сигурен?
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бил съм в Копенхаген. Доста е приятно. Запомних го с многото велоалеи и спокойната атмосфера. Определено е безопасен град.
12
5
 
2
 
! Отговори
Зомбират ви преди 1 месец
Някой може ли да обясни каква е тази апаратура за смачкване на психика, техника базирана в България! Тази техника е разположена почти навсякъде в БГ!
11
2
 
18
 
! Отговори
Канадец преди 1 месец
И в Австралия е много зле. Имам приятели там. в Мелбърн. През ноща върлуват банди от сомалийци, всичко е супер скъпо, гадини навсякъде и постоянно пръскат с инсектициди, което е отровно и вредно. Изобщо от Европа по хубаво няма, колко и да ви разправят друго. Аз се махнах от Канада и дори не мисля да се връщам някога. Отвратително място. Тотална дупка. Ако искате да оцените България вървете да поживеете там.