Лятото жега, зимата – студ! Какво да е изложението на дома ни?

Най-важна е всекидневната, югът е за предпочитане
Обновена: 30 мар 2017 11:41 | 30 мар 2017 11:37, Екип на Dnes.bg
Лятото жега, зимата – студ! Какво да е изложението на дома ни?
Снимка: pinterest

След като в традиционната ни рубрика Apartmenttherapy вече ви дадохме някои съвети как да си харесаме квартал, в който бихме искали да си купим жилище, вече спокойно може да пристъпим и към избора на конкретния апартамент.

Вероятно ще се свържете с брокер на имоти, който да ви бъде от полза, но за да си спестите излишни разкарвания и огледи на апартаменти, които няма да ви впечатлят, е добре да бъдете максимално конкретни какво жилище търсите.

Най-добре да определите максималната цена, която може да платите, както и колко стаи искате да има в новия ви дом. Решете и дали има значение за вас дали да е старо или ново строителство. Ако имате претенции за етаж или изложение също е добре да ги кажете на вашия брокер още в самото начало. Като част от нашата рубрика Apartmenttherapy в следващите редове ще обърнем внимание именно на това колко е важно изложението на апартамента ни.

Какво да е изложението на апартамента ни? И на какъв етаж да е той? Това отново е въпрос на личен избор. Но и въпрос от изключителна важност. Някои обичат лятото, други пък предпочитат да им е по-прохладно. Към който и тип да спадате, експертите на Райфайзенбанк ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани с жилищното кредитиране на www.rbb.bg.

Имайте предвид, че апартаментите с южно изложение са изложени цял ден на слънчева светлина и респективно са по-топли. И като цяло се радват на най-голям интерес. Това е сериозно предимство през зимата, когато с една добра изолация и хубава дограма, южното изложение може да ви спести не малка сума пари за отоплението на жилището. Освен по-топлото, южното изложение ви гарантира и много повече естествена светлина през деня. А психолозите са доказали, че по-светлото жилище намалява риска от депресия, а лъчите му убиват микробите и намаляват опасността от мухъл,

Разбира се, южното изложение има и минус – през лятото в жилището ви ще бъде доста по-топло от нормалното. Но и тук има известна условност, защото през летните месеци слънцето е високо и слънчевите лъчи падат косо върху южните прозорци. В този ред на мисли доста по-горещо ще ви е в стая със западно изложение, където слънцето, особено в горещите следобедни часове, ще пече директно.

За сметка на това пък апартамент със стая със северно изложение със сигурност ще бъде доста по-приятен за обитаване през летните месеци. А нуждата от климатик там в горещите месеци ще бъде минимална. Минус на северните апартаменти обаче е по-голямата вероятност за появата на мухъл от по-малкото количество слънчева светлина и често по-слабото проветряване през зимата заради ниските температури.

Имайте предвид също, че през лятото стаите със западно изложение обикновено са по-горещи от тези с източно. Причината е, че при тях слънцето нагрява в обедните и следобедни часове, когато е най-силно. При източните стаи слънцето пече сутрин, когато все пак градусите са малко по-поносими.

Разбира се, изложението на някои стаи е малко по-важно от изложението на други. Мнозина специалисти съветват да се обърне внимание на първо място на дневната, която трябва да е с най-доброто изложение. И това е напълно резонно – точно в хола ще прекарвате най-дълго време в жилището си, ще посрещате гости, или просто ще си почивате през уикендите. Безспорно тук най-доброто възможно изложение е юг, за да си осигурите максимално много слънчева светлина. Ако все пак южно изложение не е възможно, потърсете изток или запад. Север или полупосоките му не е особено препоръчителна посока за всекидневна, макар че и подобни изложения на тези стаи са рядко срещани.

На второ място вече идват спалнята (или спалните), където имате повече избор. Ако предпочитате хладното време през лятото и не се плашите от по-студено помещение през зимата, може да си позволите и северно изложение. И все пак и тук важи правилото, че юг е най-предпочитаната посока.

Като цяло идеята на строителите винаги е местата с по-непредпочитано изложение да бъде заето от сервизни помещения, бани или тоалетни. Там така или иначе няма (почти) никакви източници на естествена светлина, затова спокойно може да се направи компромис с изложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание