Кристо: Реших, че няма да се върна в "тъпата България!"

Творецът разказва в интервю за бягството си от страната ни
17 мар 2017 20:12, Елка Василева
421
Кристо: Реших, че няма да се върна в "тъпата България!"
Кристо. Снимка: архив, Reuters

Христо Явашев е на 21, когато решава, че никога повече не иска да се върне в България. В интервю за "Цайт" световноизвестният творец разказва за бягството си, за най-тежкия момент в живота си и за своята идентичност.

Христо Явашев е на 21 години, когато му се удава възможност да избяга от България - съзира шанса си по време на престой в Прага, където гостува на свои роднини.

"Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България. Казах си: Прага е много по-близо до Запада и затова трябва да направя всичко възможно, за да остана тук. По онова време не бях единственият: стотици хиляди бягаха на запад след събитията в Унгария през 1956 година", разказва творецът в интервю за германското списание "Цайт".

Така Кристо остава в Прага - само с временно разрешение за престой и без никакви пари. Издържа се, рисувайки портрети.

Един ден случайно се запознава с група лекари, които му разказват, че също се готвят за бягство. Кристо се сближава с тях и всички заедно решават да подкупят един митничар, който успява да ги скрие в пломбиран вагон на товарен влак. През цялото време бегълците се страхуват, че митничарят може да ги издаде.

Във вагона не смеят да отронят и дума, защото отвън чуват ясно разговорите на граничарите и лая на техните кучета. Чак когато преминават границата с Австрия, бегълците започват да тропат по вратите на вагона. Във Виена Кристо търси помощ при стар приятел на баща си. И я получава.

"Знам какво е да си бежанец"

Тази история, разказана от самия Кристо в интервюто за "Цайт", звучи свръхактуално и днес, когато хиляди хора рискуват живота си в търсене на сигурност и по-добър живот.

"Знам какво е да си бежанец - самият аз съм бягал през поля и гори", казва Кристо и споделя, че майка му също е бежанка - бяга от Солун малко преди избухването на Първата световна война. А дядо му, македонски революционер, е екзекутиран от турците по време на Балканските войни през 1912-1913 година.

По-нататък Кристо разказва, че дълго време не владее никакви други езици, освен български и руски. "Просто нямах време да изучавам чужди езици - трябваше да мия чинии и да работя по автомивки, за да се издържам", спомня си творецът, който днес се радва на световна известност.

В интервюто за "Цайт" Кристо се самоопределя като решителен човек, който преследва целите си докрай - без никакви компромиси и отстъпки. "Не обичам половинчатите неща. Такъв бях като млад, такъв си и останах".

На въпрос кое събитие е оставило най-траен отпечатък в живота му Кристо отговаря така: "Смъртта на моята съпруга Жан-Клод си остава най-тежкият момент в живота ми. Тя беше за мен човекът, който няма как да бъде заменен", споделя Кристо.

"Нещото, което никой не може да ми отнеме"

Кристо продължава да твори и след смъртта на Жан-Клод, с която разработва повечето си творчески проекти. Последната му арт-инсталация - "Плаващите кейове" - привлече миналата година над 1 милион посетители.

Но други негови проекти, като например "Над реката" в американския щат Колорадо, така и не бяха осъществени.

"Работих цели 20 години над този проект, инвестирах 15 милиона долара лични средства - и въпреки това реших да се откажа. Просто в един момент загубих интерес. Ето това аз наричам свобода - да вземеш определено решение, без да си длъжен да се оправдаваш или да даваш обяснения", казва Кристо.

В края на интервюто за "Цайт" творецът разказва, че е живял в много страни по света, като цели 16 години е бил без гражданство: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме".

/Дойче веле/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: Христо Явашев - Кристо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
2
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
Странна работа! Някой твърди, че Вие сте казали нещо, няколко други го повтарят и ето ти създадено съответното настроение! Използвана е подличко думата тъпата и вижте какъв страхотен е резултата. Той не искал да говори на български, ах този родоотстъпник! Аз бих казал-това е лъжа, а вие вярвате на всичко, нали? Тогава слушайте: Кристо е един реализиран творец от мащаба на нашата планета. Успял е с ум, много труд, с талант да постигне това, което беше невъзможно в нашата Родина под ботуша на ссср. А другарите продължават да го водят невъзвращенец, както някога по време на комунизма това беш
275
2
 
11
 
! Отговори
пълен нещастние си! преди 7 години
Поредното първеню и самохвалко, който се има за гений! Сладурче, както и да наричаш българия - ***, проста......тя е твоята родина и родината на твоите предци.Като плюеш по нея не ставаш по-велик, а по-жалък. остани си безродник и не ни занимавай с терзанията си!
274
4
 
2
 
! Отговори
Skandal! преди 7 години
Е, как да наречем тогава селяните от село и гражданчетата от по-малките градове, които емигрираха към София и по-големите градове. Те по-малки "патриоти" ли са от Кристо? Голям смях и...завист!
273
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му с**!
272
2
 
6
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Защо е това изкуство ли?! Защото за да се владее света от евреите, още към края на осемнайсти век се забелязва от тяхните раби, че изкуството пречи. Че общество което се влияе и най вече възвисява от гении (такива за които Божия Дух в тях е по важен от успеха в живота, който и се мери по човешка мярка - парите), е невъзможно да се владее, да се превърне в роби като самите евреи и останалите милиарди. За да няма изкуство трябваше първо да вземат Парите, Правителствата и Армиите. Вече е тишина.
271
9
 
38
 
! Отговори
Хх преди 7 години
Безполезно нищожество..Едно дърво да беше засадил тук, повече уважение щеше да имаш от мен.
270
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като си избягал някога защо се наричаш българин Не сте чак хиляди родоотстъпниц и сега сигорно искате да гласувате Да ни определяте как да живеем ние тук вБългария
269
35
 
16
 
! Отговори
Интригант преди 7 години
Всеки напуснал тъпата българия е достоен човек. В *** остават само свинете.
268
10
 
32
 
! Отговори
mathur преди 7 години
***....
267
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи: "Пази, Боже, сляпо да прогледа"
266
4
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименТова ,че знаят за него още не значи ,че това което прави е изкуство. Именно в Германия най-много биха се впечатлили как се дават толкова пари за глупости ,а отгоре на всичко го наричат изкуство. За това е известен. Човек може да се прочуе по най-различни начини.
265
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам другаде как е но в Германия всички знаят Христо Явашев. Много, много по пошулярен е примерно от другия Христо Стоичков.
264
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Любопитен: Не обиждай , моля! Ако можеше да влезеш в една само галерия на днешен ден в Сев. Америка, щеше да видиш, че Христо, пардон Кристо, ги е почти доближил до идеята за изкуство. Не съм сигурна, че без шумните платените таблоидни мероприятия и него биха могли да смелят. Точно липсата на граница между бизнес и изкуство му дава шанс в земят, където, Бога ми, и до днешен ИЗКУСТВО като Диоген със свещ да търсиш трудно ще намериш, стараят се, но нещо не им е дадено изначално.
263
11
 
8
 
! Отговори
За да ни има. преди 7 години
До анонимен: От къде знаеш кой е целия свят, какъв е и дали се възхищава? За 10 години в Канада не чух един запитан да беше и чувал за Явашев. Това в Северна Америка, където липсата на изкуство се нарича за благозвучие с гръмкото име "модерно изкуство". Човекът се е родил в земята - люлка на човешката цивилизация. Смисълът на живота му е бил доказване на идентичност, а не какво е направил за някого, какво по-добро от предишното е оставил след себе си. А и истинската си родина е намерил...
262
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял свят се възхищава на Христо единствено без неговите съотечественици. Защото не е от ДС , не е крал, не е руска *** и просто казва истината. Естествено нашите "патриоти" и бесепари изобщо не го забелязват.
261
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
моля те не променяи решението си...такива си имаме предостатъчно.
260
5
 
14
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
До АнонименУважаеми 295, това не е отговор на въпроса ми. Това ,че много хора са отишли от любопитснво да видят за какви глупости са похарчени милиони долари още не означава ,че това е изкуство. Вероятно това за интереса си е Ваше мнение , но колкото до питането - така и не разбрах какво са правили при подобни случаи с жена Ви. Вероятно е нещо "възвишено" като това така наречено "изкуство" иначе нямаше да се срамувате и да поставяте многоточие.
259
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
293 -интересът към сътвореното определя качеството в изкуството. Прочети колко народ е пожелал да види чаршафите и чадърите на Кристо. Това ,че питаш не е лошо,но да знаеш че на такъв питащ от много питане нае..ха жена му;)
258
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей ,много червени *** гадят тук. Известен с труда си и способностите си човек,а не с кражбите на пари и връзки с ДС и дайте да плюем...много червена ***
257
4
 
27
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
Много моля ,някой който знае да ми каже ,кой е измислил ,че опаковането в чаршафи е изкуство?