В Косово има таен затвор на ЦРУ

Неуреденият въпрос със статута на Косово е способствал за изграждането на едно от така наречените „черни места”
26 ное 2005 10:38,
В Косово има таен затвор на ЦРУ
В американската база Бондстийл в Косово през 2002 г. е създаден център за задържане на "терористи". Снимка: GAMMA/HIRES CHIP
След като разкритията за евентуално съществуване на мрежа от тайни затвори на ЦРУ в страните от Източна Европа, комисарят по правата на човека в ЕС, Алваро Жил Роблес, описа за първи път пред АФП какво е видял през септември 2002 г. във военната база на НАТО в Косово.

Жил Роблес определя американската база Бондстийл, разположена на 3000 декара близо до местността Феризай южно от Прищина, като копие на Гуантанамо. Военният лагер е основният център за задържане, с който разполага КЕЙФОР – международните сили за сигурност на НАТО, поело управлението на сръбската провинция от 1999 г.

„Видях между четиринадесет и двадесет затворници, облечени в оранжеви комбинезони като задържаните в Гуантанамо. Мъжете бяха затворени в дървени военни бараки, оградени с висока бодлива тел. Повечето от тях бяха седнали и четяха Корана”, разказа комисарят по правата на човека, който веднага е попитал за статута на задържаните, но не е получил конкретен отговор.

В подобните на Гуантанамо лагери, затворниците нямат достъп до адвокат, задържането им не е решено със съдебно разследване, а и няма яснота около самоличността и произхода им. Неуреденият въпрос със статута на Косово е способствал за изграждането на едно от така наречените „черни места”.

„Не мога да твърдя със сигурност, че има връзка между Бондстийл и Гуантанамо, защото не разполагам с достатъчно информация, но смятам, че трябва да се изиска обяснение за базата в Косово”, заяви Жил Роблес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание